Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Oekraïne wil hulp van FBI bij onderzoek cyberaanval

Oekraïne heeft de Amerikaanse FBI om hulp gevraagd bij het onderzoek naar een cyberaanval op energiebedrijf Burisma. Dat heeft een medewerker van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

De hack werd waarschijnlijk uitgevoerd door Russische staatshackers.

Aanval

De hackers hebben geprobeerd e-mails te stelen bij het energiebedrijf. Deze aanval begon in november, toen ze met nepdomeinnamen probeerden gegevens te bemachtigen van medewerkers van Burisma.

Het energiebedrijf stond centraal in het afzettingsonderzoek dat liep tegen de Amerikaanse president Donald Trump. De zoon van zijn politieke rivaal Joe Biden, Hunter, was werkzaam bij Burisma. Trump probeerde door Oekraïne militair hulp te onthouden, het land te overtuigen een onderzoek in te stellen naar Burisma en Hunter Biden.

Fancy Bear

De aanval is volgens Area 1 Security uitgevoerd door de hackersgroep Fancy Bear. Die zou werken voor de buitenlandse militaire inlichtingendienst van Rusland. Fancy Bear wordt ook beschuldigd van het inbreken in computersystemen van de Amerikaanse Democraten bij de presidentsverkiezingen van 2016.

Fancy Bear staat ook bekend onder namen als APT28, Pawn Storm, Sofacy Group, Sednit, Strontium, Unit 26165 en Unit 74455. De hackers zouden banden hebben met de GROe. Dat is de buitenlandse militaire inlichtingendienst van Rusland.

APT28 zou in 2016 en 2017 de Nederlandse overheid hebben belaagd en probeerde mogelijk ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid aan te vallen. Die raad doet onderzoek naar de aanslag op vlucht MH17.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.