Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

‘Kleine tattoos leveren meeste spijt op’

Een gigantische sleeve die je hele arm bedekt of een klein vlindertje op je voet. Van die laatste, kleinere tattoo hebben we toch het vaakst spijt. Soms al op dezelfde dag. 

Over grotere tattoos wordt meestal veel langer nagedacht en overlegd met de tattoo-artiest. Daardoor krijgen mensen minder vaak spijt van zo’n grote versiering, schrijft emeritus-hoogleraar Henri Beunders in het boek Optocht der tattoos.

Voor zijn boek maakt Beunders op basis van verschillende onderzoeken een lijst met argument voor spijt. Zo krijgen mensen met tattoos die met familieleden te maken hebben het minste spijt. Tattoos die in een vlaag van verliefdheid, rebellie of impulsiviteit zijn gezet, kunnen daarentegen vaker op berouw rekenen.

Tramp stamp

Andere aanleidingen voor spijt zijn bijvoorbeeld een nieuwe partner die helemaal niet van tatoeages houdt of de een bepaalde tattoo die jaren later toch wat minder in de mode is (zoals de tramp stamp bijvoorbeeld).

Check Me Out Season 3 GIF by Portlandia - Find & Share on GIPHY

Beunders ziet overigens dat tattoos tegenwoordig in alle lagen van de bevolking voorkomen, terwijl dat vroeger vooral voorbehouden was aan mensen als „hoeren, pooiers en piraten".

Hoewel het hebben van een tattoo meer geaccepteerd is dan vroeger, is het belangrijk de volgende les niet te vergeten: de naam van een geliefde laten vereeuwigen op je huid is nooit een goed plan, want voor je het weet is het je ex.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.