Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Franse pedopriester voor rechtbank

Dinsdag staat de 74-jarige Franse priester Bernard Preynat terecht. Hij zou tien jongetjes hebben misbruikt tussen 1985 en 1991, maar geschat wordt dat er nog veel meer slachtoffers zijn. 

Het probleem is dat deze zaken, uit de jaren 70 en begin jaren 80, zijn verjaard. En dus ligt de hoop voor gerechtigheid voor slachtoffers op de nieuwere zaken.

Geen nee zeggen

De slachtoffers van de priester waren padvinders. Ze omschrijven de priester als ‘charismatisch en autoritair’. „Uit angst kon je geen nee zeggen.” De priester gaf het misbruik in de jaren ’90 al toe, maar de kerk hield de bekentenis stil. Ook in het Vaticaan bleef het stil. Vorig jaar werd kardinaal Philippe Barbarin hiervoor veroordeeld tot zes maanden celstraf wegens nalatigheid, schrijft RTL Nieuws.

In 2016 werd er door een aantal van zijn slachtoffers een organisatie opgericht: la Parole Libéréé, het bevrijde woord. Pas toen kwamen slachtoffers erachter dat ze niet de enige waren. Ook werd er een film uitgebracht over het schandaal: Grâce à Dieu.

Gedegradeerd door kerk

Preynat kan veroordeeld worden tot maximaal tien jaar celstraf. Door de kerkelijke rechtbank werd hij eerder bestraft met een degradatie naar de lekenstand: dat is de zwaarste straf binnen de kerk en houdt in dat de priester zijn ambt en alle rechten verloor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.