Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 jan 2020 / 11:34 uur

Eerste Michelinster voor acht restaurants

Vandaag zijn de wereldberoemde Michelinsterren weer uitgereikt. In het DeLaMar Theater in Amsterdam mochten acht restaurants uit ons land hun eerste ster in ontvangst nemen.

Dit jaar komen er geen restaurants met een tweede of derde ster bij, maakte de Franse bandenfabrikant bekend.

Librije en Inter Scaldes houden sterren

De restaurants met twee Michelinsterren behouden deze. Dat zijn er op dit moment zeventien. Ook de twee driesterrenrestaurants, De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen behouden de maximale onderscheiding. Tot vorig jaar was er nog een derde driesterrenrestaurant, maar De Leest in Vaassen sloot onlangs de deuren.

De meeste nieuwe sterren zijn te vinden in het zuiden van ons land. In Limburg krijgen Marrees in Weert, Beluga Loves You en Rantree in Maastricht een eerste ster. Brabant kon helemaal op een sterrenregen rekenen: Eden in Valkenswaard, Versaen in Ravenstein, Noble Kitchen in Cromvoirt en Zout & Citroen in Oosterhout namen allemaal een ster in ontvangst. Amsterdam telt sinds vandaag één extra sterrenrestaurant, namelijk Graphite By Peter Gast.

Ook sterren verloren

De Strandlodge in Winterswijk en Bridges in Amsterdam moeten hun ster inleveren. Ook Blok’s in Amersfoort verliest een ster, omdat er een nieuw, laagdrempeliger concept door de eigenaren wordt neergezet. Dat geldt ook voor La Trinité in Sluis.

De nieuwe stand van zaken in de Michelin Gids zorgt ervoor dat Nederland één ster minder heeft dan vorig jaar. Er zijn nog twee restaurants met drie sterren over na de sluiting van driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen vorig jaar.

Eerbetoon aan Lucas Rive

Het eerste exemplaar van de gids werd in het DeLaMar Theater in ontvangst genomen door de weduwe en dochter van topkok Lucas Rive, die op eerste kerstdag stierf na een kort ziekbed. Er was een kort eerbetoon aan de chefkok, die onder meer werkte bij sterrenrestaurant De Bokkendoorns in Overveen en sinds 2013 zijn eigen restaurant met Michelinster runde in Hoorn. De aanwezigen gaven een staande ovatie voor Rive.

Michelin reikte dit jaar voor het eerst drie prijzen uit. Nieuw is de Young Chef Award voor de 23-jarige Cas Pikaar van restaurant Doyy in Eindhoven. Voor het eerst was er ook de Service Award, die Michelin in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland toekende aan Peter Bruins van restaurant Bokkedoorns in Overveen. De beste sommelier van het jaar is Koen van der Plas van Kasteel Heemstede in Houten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste Michelinster voor acht restaurants
Sluiten