Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Een van ‘s werelds grootste vissen officieel uitgestorven

Een van de grootste zoetwatervissoorten ter wereld is officieel uitgestorven. Het gaat om de Chinese lepelsteur, die 200 miljoen jaar wist te overleven en tot de jaren ’70 een normale verschijning was in de Jangtsekiang, de langste rivier in Azië.

De Chinese lepelsteur kan 7 meter lang worden en tot 450 kilo wegen. De vis is waarschijnlijk ten onder gegaan door overbevissing en de aanleg van dammen in de Jangtsekiang, waardoor hij niet meer kon paren in de bovenloop van de rivier.

Beschermde diersoort

In de jaren ’80 van de vorige eeuw werd de lepelsteur tot beschermde soort verklaard en in 2009 bestempeld tot ernstig bedreigd, maar dat heeft niets uitgehaald. Vissers die recent naar sporen zochten van de vis, vonden helemaal niets. Daarom zijn Chinese experts er nu van overtuigd dat de vis tussen 2005 en 2010 compleet is verdwenen.

Verbod op commerciële visvangst

China heeft vorige week een 10-jarig verbod op commerciële visvangst uitgevaardigd in ruim driehonderd beschermde natuurgebieden langs de Jangtsekiang. Veel meer bedreigde diersoorten bleken er in die gebieden op achteruit gegaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.