Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 31 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Bedreigde Afghaanse tolken naar Nederland gehaald

Afghaanse tolken en hun gezinnen die worden bedreigd omdat ze voor Nederlandse missies hebben gewerkt, worden naar Nederland gehaald.

Bronnen bevestigen berichtgeving hierover van het radioprogramma Argos. In december liet het kabinet weten dat deze groep in aanmerking komt voor bescherming.

Ze kregen de status van systematisch vervolgde groep en daardoor recht op asiel. Dat gebeurde op aandringen van de Tweede Kamer. Sindsdien is een aantal tolken met hun gezin al naar Nederland gekomen.

Geen ruchtbaarheid

Vanwege de veiligheid van de tolken die nog in Afghanistan zijn, wordt geen ruchtbaarheid aan de zaak gegeven. Afghaanse tolken die voor internationale missies werken of dat in het verleden hebben gedaan, worden geregeld vermoord door de Taliban.

Voorheen kwamen tolken ook wel in aanmerking voor asiel, maar moesten zij kunnen aantonen dat ze als individu gevaar liepen. Dat was vaak lastig te bewijzen. Vorig jaar is deze regeling al versoepeld en zijn al tolken naar Nederland gekomen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vond dit echter onvoldoende en eiste een structurele regeling. Die kwam er in december.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.