Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

‘-schaamte’ Onze Taal-woord van het jaar

Met bijna 20 procent van alle stemmen is -schaamte gekozen tot het Onze Taal-woord van 2019. Dat maakte de directeur van Onze Taal, Vibeke Roeper, bekend in het radioprogramma De Taalstaat op NPO Radio 1.

Volgens het genootschap is -schaamte een „steeds vaker gebruikt achtervoegsel waarmee men aangeeft dat men zich schaamt over de in het eerste deel van het woord genoemde zaak, naar analogie van vliegschaamte: babyschaamte, bezorgschaamte, vleesschaamte”.

‘Groeiend ongemak’

Directeur Roeper over het winnende woord: „Het zegt in kort bestek veel over het groeiende ongemak dat we voelen bij milieubelastende keuzes. Daardoor karakteriseert -schaamte heel goed het jaar, dat voor een groot deel in het teken stond van klimaatdiscussies. Maar ook in talig opzicht heeft -schaamte een aardige kant: het kan overal achter geplakt worden.”

Het woord ‘Brexitmoe’ eindigde op de tweede plaats, met 17 procent van alle stemmen. Op de derde plaats kwam stikstofcrisis, met maar twee stemmen verschil.

Boomer

De termen boerenprotest, boerkabuddies (mensen die boerkadraagsters willen beschermen op straat), jagger (actieve oudere), klimaatstaking, treintrots en vrouwenquotum bleven buiten de top-3. Ook het woord boomer haalde die top niet, hoewel het onlangs nog woord van het jaar werd in de verkiezing van Van Dale. Het is de aanduiding van een ouder persoon met achterhaalde standpunten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.