Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Oplichters proberen geld te vangen met valse mails PostNL

De komende feestdagen staan garant voor veel bestellingen met cadeaus. Criminelen proberen hier handig op in te spelen door valse mails te sturen. 

De Belgische cybersecuritywebsite Safeonweb waarschuwde dinsdag dat er veel phishingberichten, onder de naam van pakketdiensten, worden verstuurd. De website spreekt over een ‘tsunami’, ook bij Nederlandse ontvangers.

Met logo en al

Berichtjes die Safeonweb onder ogen kwam, zagen er volgens het medium echt uit. „De berichten die wij konden onderscheppen, werden in naam van PostNL verstuurd en misbruiken de logo’s van de dienst. Het bericht ziet er op het eerste zicht echt uit, maar wie beter kijkt, zal opmerken dat de afzender niet echt PostNL is en dat het referentienummer niet klopt.”

De valse mailtjes spreken over verzendkosten die niet betaald zouden zijn. Daarin krijgen de ontvangers het verzoek de kosten alsnog te betalen. Maar bij bijna alle webshops zijn verzendkosten bij de prijs inbegrepen of word je van tevoren op de hoogte gebracht van verzendkosten. Andere mailtjes gaan over zogenaamde douanekosten.

Opgepast dus wanneer je deze dagen door alle kerstmails en bestellingen een verdacht berichtje ontvangt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.