Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 5 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers testen anticonceptiepil die een maand werkt

Ongetwijfeld is het, naast een pil voor mannen, een droom voor veel pilslikkende vrouwen. Niet meer elke dag moeten denken aan de anticonceptiepil, maar slechts een keer per maand een pil te moeten slikken. 

Amerikaanse onderzoekers testen momenteel zo’n maandelijkse pil. Die zou wekenlang in de maag blijven zitten en geeft de hormonen die een zwangerschap voorkomen, gedoseerd af. Dat schrijft de BBC.

Meer controle

Veel pilkeuze op het gebied van anticonceptie is er niet voor vrouwen en daar zou de maandelijkse pil verandering in moeten brengen. Ook zeggen de onderzoekers woensdag in Science Translational Medicine dat deze zorgt voor meer controle. Zeker voor wie de pil nogal eens vergeet in te nemen.

De pil die een maand lang zou moeten werken, is volgens de onderzoekers gelukkig niet groter dan een visolie-tabletje en zou makkelijk door te slikken zijn. In de maag ‘ontpopt’ de pil zich ‘als een bloem’ en kan zo niet direct weer uit de maag verdwijnen, waardoor het zijn werk kan doen.

In de wc-pot

Wanneer de weken voorbij zijn, wordt het net zoals eten afgebroken. Onderzoeker Giovanni Traverso: „Onze studies laten zien dat er geen problemen zijn met blokkades, stoelgang of voedsel in de maag. We nemen veiligheid heel serieus.”

Het onderzoek is nog niet afgerond: binnen een paar jaar zou het middel kunnen worden getest. Het duurt dus nog even voordat de pil eventueel op de markt zal komen, maar veel wetenschappers zijn enthousiast over de vooruitzichten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.