Metro
Metro Nieuws 24 dec 2019 / 19:04 uur

Nooit meer dood bier dankzij nieuw onderzoek

Nooit meer een doodgeslagen biertje, het lijkt nog steeds niet te kunnen. Gelukkig hebben wetenschappers daar nu wat op gevonden: er is een molecuul die zorgt dat je bier tot op de bodem blijft schuimen.

Shampoo en bier bevatten een speciaal stofje dat ervoor zorgt dat je bier blijft schuimen. Om erachter te komen hoe het precies komt dat het schuim ontstaat, hebben wetenschappers speciale stralen door de neutronen van deze vloeistoffen geschoten om erachter te komen hoe dat precies werkt en hoe de deeltjes reflecteren.

Nieuwe meettechniek

Ze zijn er naar eigen zeggen nu achter hoe deze toevoegingen reageren op de structuur van de bubbels. Ontwikkelaars kunnen daarmee een formule ontwikkelen om het ideale schuim te maken voor verschillende producten. Waaronder dus bier. Ook kan de nieuwe technologie worden gebruikt om de samenstelling van wasmiddelen te veranderen, daar wil je namelijk juist niet teveel schuim.

De formule kan daarnaast worden toegepast om effectieve producten te ontwikkelen die onze oceanen schoner kunnen maken. Dit doen wetenschappers door de reactie van het schuim met olie te veranderen. Ze hopen zelfs een formule te ontwikkelen die brand kan stoppen.

Verbeteren van formules

Schuim wordt in veel producten gebruikt, zegt hoofdonderzoeker Richard Campbell van de University of Manchester. „Productontwikkelaars proberen al lang om de formules te verbeteren. Maar ze zaten simpelweg op het verkeerde spoor. Ze keken meer naar de oppervlakte van het schuim en niet naar de structuur die wordt gecreëerd wanneer verschillende moleculen samenkomen aan de oppervlakte van het schuim.

Met de nieuwe meettechniek is veel beter te zien hoe de toevoegingen zich herschikken als de vloeistof tot schuim verandert. Hebben we het over bier, dan ontstaat er een soort membraan rondom de bubbels die ervoor zorgt dat de ze niet uit elkaar spatten. Daardoor kan er met deze techniek in de toekomst voor worden gezorgd dat het schuim ook echt schuim blijft. Twee vingers schuim tot je bier op is, dus!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nooit meer dood bier dankzij nieuw onderzoek
Sluiten