Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Geen verband bij storingen in brandstoftoevoer Schiphol’

De storingen in de brandstoftoevoer op Schiphol van afgelopen zomer hebben geen verband met elkaar. Dat zegt onderzoeksbureau TNO.

De oorzaak van de storing op 24 juli is te herleiden naar een fout in de elektrische installatie bij onderzoekswerkzaamheden in februari. Er zijn toen systemen aangesloten op een losgeraakte voedingsdraad waardoor er teveel spanning kwam te staan de draad en er een „meervoudige technische storing ontstond". Ook brandden er diverse voedingen door met als gevolg dat het hele systeem van de kerosinetoevoer zich uitschakelde. Vliegtuigen konden toen ruim acht uur lang niet worden getankt.

Noodstopalarm

De storing op 9 augustus komt volgens het onderzoeksbureau door een serie valse noodstopalarmen op de D-pier. Hierdoor lag de brandstof toevoer 1,5 uur plat. Volgens TNO is het niet aannemelijk dat de storingen een verband met elkaar hebben.

Volgens TNO heeft brandstofleverancier AFS de procedures gevolgd. Het onderzoeksbureau adviseert de betrokken partijen te kijken naar de continuïteit van de brandstoftoevoer in de toekomst.

60.000 gedupeerden

De problemen deden zich voor bij brandstofleverancier Aircraft Fuel Supply (AFS). Veel vliegtuigen konden daardoor niet tanken, met vertragingen en annuleringen tot gevolg. naar schatting werden 60.000 reizigers gedupeerd.

Het is nog niet duidelijk wie er voor de schade moet opdraaien. Claims van luchtvaartmaatschappijen zijn tot nu toe niet binnengekomen bij Schiphol en ook niet bij AFS. Wel hebben „enkele passagiers" een schadevergoeding gevraagd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.