Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 dec 2019 / 13:17 uur

CNV: ’30-urige werkweek moet de nieuwe norm worden’

Dertig uur per week werken. Dat moet volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin op termijn de norm worden in Nederland.

„We houden elkaar gevangen in een ziekmakend en peperduur systeem”, zegt Fortuin. Uit een onderzoek van de vakbond onder 3000 werkenden blijkt dat bijna de helft (45 procent) het gevoel heeft knel te zitten tussen werk, privé en andere verplichtingen. Meer dan de helft van de ondervraagden ervaart een hoge werkdruk en wil meer tijd voor zijn of haar privéleven.

Burn-out

Zeker 16 procent zit zelf tegen een burn-out aan. Dat komt neer op zo’n 1,4 miljoen werkenden die op omvallen staan, volgens het onderzoek.

„Met deze alarmerende cijfers trekken wij aan de noodrem”, zegt de voorzitter. „Dit vraagt om een nieuwe balans voor werkenden, waarmee zij beter in staat zijn om werk en privé te combineren, minder vatbaar zijn voor ziekteverzuim en burn-outs. En waarmee ze gezond hun steeds hogere pensioenleeftijd kunnen halen.”

De vakbond verwacht dat de maatschappelijke opbrengsten van een 30-urige werkweek hoog zijn. Zo zou het zorgen voor minder ziekteverzuim, een hogere productiviteit en kunnen mensen meer zorgtaken op zich nemen. Die opbrengsten kunnen volgens CNV dan weer gebruikt worden de belasting op arbeid te verlagen, zodat de lonen omhoog kunnen. „Ons doel is een kortere werkweek met behoud van salaris. Als de kosten voor het ziekteverzuim dalen, ontstaat er weer loonruimte voor werkgevers.”

Hoger welzijnsniveau

Al met al verwacht de vakbond dat dertig uur per week werken zal zorgen voor een hoger welvaartsniveau en een hoger welzijnsniveau. Fortuin: „We houden netto meer over en zijn gezonder én productiever.”

Het CNV gaat zich aan de cao-tafel hard maken voor de 30-urige werkweek en roept minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op om een doorrekening te maken van de kosten en opbrengsten van een kortere werkwerk.

Reageer op artikel:
CNV: ’30-urige werkweek moet de nieuwe norm worden’
Sluiten