Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Banaan met ducttape verkocht voor 135.000 euro

Een enigszins opmerkelijk kunstwerk werd deze week op een beurs in Miami verkocht. Het gaat om een banaan die met ducttape tegen de muur was geplakt. 

De bedenker is kunstenaar Maurizio Cattelan, die graag provoceert met zijn werk.

Meerdere edities

Het kunstwerk heet ‘Comedian’ en bestaat uit drie edities. Het is dus ook door verschillende kopers gekocht. De eerste twee geïnteresseerden telden 120.000 dollar (108.000 euro) neer voor een banaan. De laatste editie werd op de beurs in Miami verkocht voor net wat meer: 150.000 dollar (135.000 euro).

Reden dat het kunstwerk meer dan eens de deur uit kon gaan is dat niet de banaan zelf, maar het concept te koop stond. Wie het installeren wil, moet zelf een banaan kopen en die volgens instructies in een 14 pagina’s tellend document tegen de muur plakken.

De banaan moet op 1,75 meter hoogte hangen in een hoek van 37 graden en hij moet om de zeven à tien dagen worden ververst, afhankelijk van hoe hij eruit ziet. Alle kopers krijgen een certificaat van echtheid.

Inspiratie

De kunstenaar scheen al een jaar rond te lopen met het idee om kunst te maken van een banaan. Zo hing hij tijdens het reizen steeds het stuk fruit op in zijn hotelkamer ter inspiratie. Ook speelde hij nog een tijdje met het idee om een banaan van hars of brons te maken. Maar uiteindelijk besloot hij dat er een echte banaan zou moeten hangen. Cattelan had de in Miami opgeplakte banaan gekocht bij een buurtkruidenier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.