Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

Werkstraf voor Marco Kroon, maar ‘integriteit kwijt is zwaarste straf’

Marco Kroon hoorde gisteren 100 uur werkstraf tegen zich eisen vanwege verwijtbaar strafbaar gedrag tijdens carnaval in Den Bosch in maart dit jaar. De militair zei diep geraakt te zijn door de straf, zijn advocaat Geert-Jan Knoops spreekt van ‘ernstig machtsmisbruik’.

Volgens de aanklager heeft Kroon een agent mishandeld door hem opzettelijk een kopstoot te geven. Daarnaast heeft hij volgens het Openbaar Ministerie schennis van de eerbaarheid gepleegd toen hij zijn piemel toonde aan een agente, waarvan zij aangifte deed wegens belediging. Verder zou hij een andere agente hebben beledigd door zijn middelvinger op te steken. Hoewel het OM niet twijfelde aan die laatste belediging, vroeg de officier daarvoor toch vrijspraak wegens gebrek aan bewijs.

Kroon noemde het feit dat justitie en Defensie hem zijn integriteit voor altijd hebben afgenomen, zijn allerzwaarste straf, omdat die blijvend is. Defensie schorste Kroon na het incident tijdens carnaval in Den Bosch. De militair erkende het wildplassen, van de rest klopt volgens hem niets. „Nee, ik ben geen heilige. Maar ik ben een trots en menselijk product van ons defensieapparaat. Maar ook zwarte ridders hebben kernwaarden van moed, beleid en trouw, eer en trots”, zei Kroon.

Het incident heeft voor veel schade gezorgd aan de persoon Kroon. Hij zegt in het hokje van zedendelinquent gezet te zijn en wordt niet meer voor lezingen gevraagd.

Knoops is van mening dat de actie van de politie een persoonlijke aanval is. Hij wees erop dat een agent op camerabeeld zegt: „daar gaat je Militaire Willems-Orde.” Knoops: „dat ene zinnetje zegt alles.” Kroon gaf geen kopstoot, zei de advocaat. Het ging om een reflexbeweging.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.