Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

Snelheidsbeperking kost VVD zetels

De VVD maakt in november een vrije val. De partij van premier Mark Rutte verliest 7 zetels ten opzichte van oktober, zo blijkt uit een peiling van EenVandaag en onderzoeksbureau Ipsos. De liberalen zouden nu 25 zetels overhouden.

De beslissing van het kabinet om de maximumsnelheid overdag terug te brengen naar 100 kilometer per uur wordt als belangrijke reden gezien van de terugval van de VVD.

Ongeveer 47 procent van de achterban vindt het een slechte maatregel, maar daarvan heeft 66 procent er wel begrip voor. De maximumsnelheid werd verlaagd om de bouwsector de ruimte te geven in verband met de stikstofproblematiek.

Ook D66 en Christenunie leveren in

Ook coalitiepartijen D66 en ChristenUnie verliezen terrein en leveren volgens de peiling allebei 2 zetels in. Deze partijen komen ten opzichte van de peiling van vorige maand respectievelijk op 12 en 5 zetels. Van de coalitiepartijen wint alleen het CDA, dat er 3 zetels bij krijgt. Hierdoor komen de christendemocraten virtueel op 18 te staan.

Vooral de PVV, Forum voor Democratie (FvD) en 50PLUS profiteren van het verlies van de VVD. Voor de peiling werden 1018 stemgerechtigde Nederlanders ondervraagd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.