Quincy Brouwer
Quincy Brouwer Nieuws 14 nov 2019 / 18:00 uur

Rekening op de mat? Die openen we meteen!

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlanders zijn rekeningen meteen bij ontvangst opent.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van incasso- en gerechtsdeurwaardesorganisatie Flanderijn.

Het grootste deel van de respondenten heeft zijn geldzaken netjes op orde, blijkt uit het onderzoek. Opmerkelijk is dat het oude, vertrouwde huishoudboekje nog steeds het populairste hulpmiddel is om de financiën bij te houden. Maar liefst een op de drie huishoudens verkiest het pen en papier boven een digitale variant. En dat is toch opmerkelijk in deze tijd van tablets en smartphones.

Wat in positieve zin opvalt, is dat rekeningen die op de mat vallen in de meeste gevallen meteen worden geopend. Bijna drie kwart van de mensen onderneemt meteen actie als wordt vermoed dat het om een rekening gaat.  Maar lang niet alle rekeningen worden warm onthaalt. 4 procent opent zijn post namelijk niet, en legt de het ongeopend weg als gedacht wordt dat het om een factuur gaat.

Uitstel

„Natuurlijk zitten daar gevolgen aan”, zegt Gabriëlla Bettonville, van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Het ligt aan wat voor een soort rekening het is, benadrukt ze. „Vaak komt er eerst een verhoging boven op het verschuldigde bedrag, als je verzuimt te betalen. Maar als je bijvoorbeeld lang genoeg je energierekening niet voldoet, kan je stroom worden afgesloten. Wat je veel ziet is dat een deel van de bevolking zich niet bewust is van de gevolgen die het uitstellen van een betaling met zich meedraagt. Ze denken dat het later ook nog wel kan.”

De hoogte van de rekening speelt ook een grote rol in wanneer er betaald wordt. Zo maakt 79 procent van de respondenten een bedrag tot vijfenzeventig euro binnen een week over. Hoe hoger het bedrag, hoe minder snel ze de rekening betalen. „Wat we vaak zien is dat mensen niet voorbereiden op onverwachtse kosten. Dan is er dus geen geld om de rekening te betalen.” Het Nibud raadt daarom aan om een deel van je geld opzij te zetten voor dit soort gevallen”, vertelt Bettonville „Dan is de kans dat je in de problemen komt een stuk kleiner.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rekening op de mat? Die openen we meteen!
Sluiten