Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 nov 2019 / 18:04 uur

Oppositie nog steeds niet blij met stikstofaanpak

Volgens verschillende oppositiepartijen deugen de stikstofmaatregelen die het kabinet heeft gepresenteerd niet. Dat bleek tijdens een debat over de stikstofcrisis en de stappen die het kabinet woensdag presenteerde.

Te weinig en te laat. Of overbodige maatregelen voor een niet bestaand probleem. Het zijn uiteenlopende redenen voor de oppositie om de maatregelen te wantrouwen. PVV-voorman Geert Wilders zegde het vertrouwen in de regering op, maar zijn motie van wantrouwen kreeg alleen steun van Forum voor Democratie.

‘Getreuzel’

De linkse partijen betichtten het kabinet van getreuzel. De Raad van State schoot het stikstofbeleid van de overheid in mei al af, waarom had het kabinet een half jaar nodig om met maatregelen te komen, vroegen onder meer SP, GroenLinks en de PvdA. GroenLinks-leider Jesse Klaver verweet het kabinet een ‘wanprestatie’ te leveren, PvdA’er William Moorlag sprak van een ‘beschamende vertoning’.

Dat het kabinet overweegt de beschermde Natura 2000-gebieden te herzien, viel niet in goede aarde. De partijen waren ook negatief over het plan om gecreëerde stikstofruimte te gebruiken voor de aanleg van nieuwe wegen.

‘Geen crisis’

Volgens Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet is er helemaal geen stikstofcrisis. De PVV-leider maakte premier Mark Rutte meerdere keren uit voor leugenaar, uiteindelijk tot ergernis van de Kamervoorzitter.

De oppositie greep ook de verdeeldheid binnen de coalitie dankbaar aan. „Er is vooral veel geruzied", zei SP-Kamerlid Frank Futselaar. Volgens Wilders laat Rutte zich ‘gijzelen’ door de linkse partijen. De maatregelen worden volgens de oppositie door elke coalitiepartij anders geïnterpreteerd.

Premier Mark Rutte en de verantwoordelijke ministers uit zijn kabinet konden de Kamer ook niet overtuigen.

Ongeduldig

Over de problemen met PFAS (een verzamelnaam voor chemische stoffen) in de grond toonden ook coalitiepartijen zich ongeduldig. Veel grondverzetters kunnen niet aan de slag, vanwege de strenge norm die de overheid momenteel hanteert. Minister Stientje van Veldhoven wil voor 1 december met een nieuwe, landelijke ‘achtergrondwaarde’ komen, maar dat is velen niet snel genoeg.

Kan het echt niet eerder, vroeg de VVD, en kan een overschrijding van de norm niet tijdelijk worden gedoogd, wilde CDA’er Jaco Geurts weten. Ze kregen nul op het rekest van Van Veldhoven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oppositie nog steeds niet blij met stikstofaanpak
Sluiten