In het nieuws

Pleeggrootouderdag: pleegoma Ilja houdt zielsveel van kleindochter

Pleegoma Ilja houdt zielsveel van haar kleindochter / Unsplash.com

Foto van 'Iris Hermans'

6 NOV 2019

Het is woensdag de landelijke pleeggrootouderdag. Pleegoma Ilja’s leven veranderde compleet toen Noëlle bij haar in huis kwam.

‘Ik houd zielsveel van haar’. Zo begint en zo eindigt Ilja Ramaker (77) het bijzondere verhaal van haar en haar kleindochter. ,,Maar het is niet altijd eenvoudig geweest, nog steeds niet.”

De klok tikt gemoedelijk en de thee is aan het trekken in de lichte keuken van de Amsterdamse. Haar kleindochter Noëlle van zestien (vanwege privacyredenen is de naam gefingeerd) zit op school. Ze zit in haar eindexamenjaar van het vmbo en heeft absoluut nog geen idee wat ze hierna wil. ,,Dat vind ik best lastig, ik heb vaak geen idee wat al die nieuwe opleidingen betekenen en kan haar dus niet goed helpen”, vertelt haar oma slash opvoeder slash pleeggrootouder.

In tegenstelling tot pleegouders van wie de pleegkinderen geen directe bloedverwanten hoeven te zijn - wel bijvoorbeeld tantes en ooms - is een pleeggrootouder juist de echte oma of opa van iemand, die zorg draagt voor haar of zijn kleinkind.

Geestig en stoer

‘Het toch wel complexe verhaal’ in een notendop: vanwege de psychische problemen van Noëlles moeder, kon zij niet meer voor Noëlle zorgen en werd ze op driejarige leeftijd door de Raad van de Kinderbescherming uit huis geplaatst. Ilja: ,,Ik schrok daar ongelooflijk van en ben gaan nadenken of ik iets kon betekenen. Ik had het gevoel van de hoge duikplank te gaan springen.” Maar toch wist ze al lang dat ze het zou gaan doen. ,,Eigenlijk heel frappant, maar kort daarvoor was ik op een punt in mijn leven dat ik dacht: ik ben toe aan een nieuwe wending.”

En zo geschiedde. De toen 63-jarige Ilja nam haar kleindochter in huis. Geestig, origineel, stoer, gevoelig, bijzonder, ‘en een ster in debatteren’, omschrijft ze haar met een grote glimlach. ,,En ze heeft altijd wel jongens achter zich aan.” Ze toont een foto met daarop een knappe adolescent met lang dik haar en een rode blos op haar wangen. Deze leeftijd brengt weer heel andere dingen met zich mee dan vroeger. ,,Toen ging het om goed eten en slapen en heb ik vele nachten naast haar bed gezeten omdat ze zo slecht sliep. Nu zit ze in een wereld die veel verder van me af staat met al die socialmediatoestanden en volg ik niet alles meer.”

Hart luchten

De zeventiger is een charmante verschijning. Ze heeft een nog altijd meisjesachtige lach en staat actief in het leven. Ze zit in allerlei clubjes, speelt klarinet in twee orkesten - tot eergisteren nog drie, maar dat was toch wat veel - en gaat twee keer per week naar ‘Kras en Lenig’, de gymnastiek. Na afloop is er ‘de koffie met drie mannen’. Goede vrienden zijn het geworden, bij wie ze de afgelopen jaren altijd even haar hart kon luchten. Ze doet het toch allemaal maar alleen, ,,het is fijn om dingen te kunnen delen.”

Het belang van pleeggrootouders is groot. ,,Je kunt ongelooflijk veel voor iemand betekenen door hem of haar in de eigen familie te laten opgroeien.” Ilja heeft ook een andere zoon en twee kleinkinderen. ,,Doordat ik Noëlle opvoed, is wel het één en ander verschoven in de familieverhoudingen, wat soms tot spanningen leidt. Dat hoor ik ook vaak van andere pleeggrootouders.” Op de landelijke pleeggrootouderdag tijdens deze week van de Pleegzorg bijvoorbeeld: ,,Het is heel prettig om ervaringen uit te wisselen.”

De eerste keer dat ze haar kleindochter naar de lagere school bracht, klopte haar hart in haar keel. ,,Dat hoor ik meer, het altijd maar moeten uitleggen hoe het zit, daar heb je niet altijd zin in.” Ze kent zelfs verhalen van oma’s die zich net even wat meer optutten en ‘jong kleedden’, ,,zodat mensen denken dat oma de moeder is.” Toch zijn de reacties vaak positief, ,,mensen willen graag helpen, ook in mijn vriendenkring.” Dus er was altijd wel een oppas als zij haar orkestavond of leesclubje had, ,,en ik heb een goede vriend die elke donderdag pasta komt eten en dan twee euro onder haar bord legt, zulke kleine tradities zijn heel erg fijn.”

Jong

Het houdt Ilja jong, ‘dat leven in huis’. ,,Er waren vroeger altijd toneelstukjes en vriendjes en vriendinnetjes over de vloer” en ze kwam soms in situaties terecht waar ze nog altijd om moet lachen. ,,Zo stond ik anderhalf jaar geleden in de Etos om condooms te kopen.” Niet voor zichzelf hoor, wilde ze bijna uitroepen, ,,maar voor mijn kleindochter en haar eerste vriendje!”

Het contact tussen Noëlle en haar vader is nu heel erg goed, vervolgt ze, iets waar ze blij mee is. Met haar moeder is geen contact meer. ,,Beter zo, hoe gek dat ook klinkt. Uiteindelijk staat het welzijn van mijn kleindochter voorop. Natuurlijk heeft ze een litteken, maar of het haar heeft getekend?” Ze weet het niet, vertelt de pleegoma eerlijk, maar een kind is tenslotte ook het product van z’n opvoeding en die was - en is - altijd veilig geweest. ,,Vol liefde en warmte, met regelmaat en regels. Vaak mag bij opa en oma altijd net wat meer, maar ik heb wel duidelijk grenzen gesteld, die heeft een kind nodig.”

De angst om dood te gaan was tot een aantal jaar geleden heel sterk. ,,Want wat moet er dan met haar gebeuren? Daar heb ik nachten van wakker van gelegen, hoor.” Nu Noëlle ouder is, is dat minder geworden, en gelukkig is haar gezondheid goed. Even afkloppen natuurlijk, ,,maar meer dan een kalktablet per dag slik ik niet!” De zaterdagochtend is van Noëlle en haar. Croissantje, jus, hun gesprekken: ,,Ik hoop dan altijd dat er niemand langskomt, die gezamenlijke momenten zijn goud waard.”

Pleegzorg 'op leeftijd'

Van 30 oktober tot en met 6 november is het de Week van de Pleegzorg. Vandaag is de landelijke pleeggrootouderdag die officieel wordt geopend door prinses Beatrix. Daarnaast is de nieuwe landelijke pleegzorgcampagne gestart: ook als je op leeftijd bent, kun je nog veel voor een kind betekenen. Doe hier de test. Woon je in Amsterdam en omgeving, kijk dan ook op de website van Spirit.


Netflix en Nickelodeon werken samen voor spin-off Spongebob

Afbeelding ter illustratie. / Screenshot YouTubekanaal Nickelodeon UK

Foto van 'Elselotte Smink'

31 MIN

Zijn jullie er klaar voor kinderen? Nickelodeon en Netflix hebben de handen ineen geslagen voor een exclusieve spin-off van 's werelds meest geliefde spons. 

De seriegiganten hebben voor meerdere jaren een samenwerkingscontract getekend. Nickelodeon gaat naast de spin-off nieuwe films en series maken voor de streamingdienst, op basis van bestaande personages.

Octo Tentakel


Rapper Waka Flocka bant Nederland om Zwarte Piet

Rapper Juaquin James Malphurs. / Screenshot Instagram @wakaflocka

Foto van 'Metro'

1 UUR

Rapper Waka Flocka Flame is helemaal klaar met Nederland. Hij wil niet meer optreden totdat Zwarte Piet uit het straatbeeld is verdwenen en is afgeschaft. 

In een Instagrampost laat de rapper weten ‘teleurgesteld’ te zijn in Nederland. „Dit doet pijn.”

Niet te geloven


Dagvaardingen om discriminatie bij sintintocht

Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het Openbaar Ministerie gaat 23 dagvaardingen versturen aan mensen die zich vorig jaar bij de sinterklaasintocht in Amstelveen schuldig zouden hebben gemaakt aan dreigementen, opruiing of discriminatie via Facebook.

Tijdens de plaatselijke intocht waren via een livestream demonstranten te zien van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Onder die beelden werden veel negatieve reacties geplaatst over de demonstranten en de journaliste die ze plaatste, Clarice Gargard. Die deed daarvan aangifte.

Niet beschermd


Likeability of5

Stervende baas vindt onderdak voor zijn viervoeter en beste vriend

Zino op het station. / Eigen foto

Foto van 'Elselotte Smink'

3 UUR

Wanneer een baasje terminaal ziek wordt, is dit voor een hond minstens net zo verdrietig. De situatie uitleggen kan niet, en goed afscheid kunnen nemen is dus belangrijk. 

De Belgische terminaal zieke Peter (55) is dan ook erg blij dat hij aan de Nederlanders Pedro en Kelly een huis heeft gevonden voor één van zijn honden.

'Zino blijft bij ons'


love
user_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

Door politie neergeschoten vrouw (48) overleden aan verwondingen

Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

De 48-jarige vrouw die woensdag door de politie werd neergeschoten in Alkmaar is aan haar verwondingen overleden. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Agenten zagen zich genoodzaakt de vrouw op de Priemstraat neer te schieten omdat ze de aanwijzingen van de politie niet opvolgde.

Vernielingen


Het wordt een waterkoude Sinterklaasintocht

Handschoenen zijn zaterdag geen overbodige luxe. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:07

Ga je aankomende zaterdag naar de intocht van Sinterklaas? Dan kun je je maar beter warm inpakken. 

Het belooft waterkoud te worden. 's Middags wordt het amper 6 graden bij de landelijke intocht in Apeldoorn. Gelukkig wordt het volgens Weeronline geen volledig verregende dag.

Gevoelstemperatuur lager


Aantal verkeersdoden op kruispunten neemt toe

Fietsers op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:35

Er vallen meer verkeersdoden op kruispunten. Vorig jaar telde de politie maar liefst 172 dodelijke ongevallen.

Dat zijn er 25 meer dan in 2016 en 15 meer dan in 2017. Daarnaast waren er de afgelopen drie jaar bijna 16.000 ongelukken op kruispunten, waarbij mensen gewond raakten. Dat gold vooral voor fietsers.

Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws op basis van gegevens van politie en Rijkswaterstaat over ruim 250.000 ongelukken in de afgelopen drie jaar. Meer dan 60.000 daarvan vonden plaats op kruispunten. 476 van die ongevallen bleken fataal.


‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt verschil’

‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt het verschil’

Melissa Drost bezocht Myanmarezen in hun school. In eigen land was les krijgen voor de kinderen onmogelijk geweest.

In samenwerking met de Nacht van de Vluchteling

VANDAAG, 07:15

Als nieuw gezicht van de Nacht van de Vluchteling bezocht actrice Melissa Drost in Thailand deze week vluchtelingen uit Myanmar.

„Ik zou het elke deelnemer aan de Nacht van de Vluchteling gunnen om met eigen ogen te zien wat je met het inzamelen van geld voor vluchtelingen betekent.” Melissa Drost, net uit het vliegtuig, is er op Schiphol nog vol van. De actrice (nu Sjors in Goede, Tijden Slechte Tijden en eerder Soldaat van Oranje) werd deze week gepresenteerd als het nieuwe gezicht van de Nacht van de Vluchteling. Samen met organisator Stichting Vluchteling zet Melissa, die ‘de Nacht tweemaal als deelneemster volbracht, zich in voor mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog en conflict. Tijdens de elfde editie van de Nacht van de Vluchteling (zie onderaan) wordt al wandelend in het holst van de nacht geld opgehaald voor noodhulp.

‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt verschil’

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


Wereld diabetes dag: misverstand van zaken en doorbraken

Wereld Diabetesdag: misverstand van zaken en doorbraken

Er worden stappen gezet, maar qua begrip over diabetes valt er nog veel te winnen. Foto: Getty

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 05:57

Donderdag 14 november is het Wereld Diabetesdag. In het leven geroepen in 1991 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Diabetes Federatie want de situatie rond de ziekte was alarmerend, hoe hangt die vlag er nu bij?

Mogelijk vaccineren we onze baby’s over tien jaar tegen suikerziekte, vooralsnog is diabetes type 1 nog steeds dodelijk als je even niet oplet. De wetenschap is ver gevorderd in de afgelopen vijftig jaar maar we zijn er nog lang niet.

Complicaties


Facebook verwijderde miljoenen berichten.

Facebook verwijderde miljoenen berichten

Facebook verwijderde miljoenen berichten. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Facebook heeft de voorbije maanden tientallen miljoenen berichten van zijn platforms verwijderd. In de berichten was sprake van schending van de voorwaarden.

Het ging dan om zaken als kinderporno, verkoop van drugs en terrorisme. Ook werden 1,7 miljard nepaccounts verwijderd.

Facebook kwam woensdag, zoals iedere zes maanden, met het rapport naar buiten. Voor het eerst werden data over Instagram los gemeld. Facebook, dat de laatste tijd nogal onder vuur kwam te liggen vanwege het schenden van privacyregels, wordt volgens topman Mark Zuckerberg onterecht bekritiseerd omdat het de aantallen van de verwijderde berichten openbaart.


Afzettingen na een inval door politie bij het woonwagenkamp aan de Osse Hoogheuvelstraat.
Likeability of5

Politie vindt wapens en drugs in woonwagenkamp

Afzettingen na een inval door politie bij het woonwagenkamp aan de Osse Hoogheuvelstraat. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een woonwagenkamp en andere plekken in en rondom het Brabantse Oss heeft de politie woensdag automatische vuurwapens, harddrugs, geld en mogelijke explosieven gevonden. 

De actie gericht op een crimineel familienetwerk onder de naam Operatie Alfa is voor de rest van de dag opgeschort en gaat donderdag verder. Het kamp wordt bewaakt, de bewoners zijn elders ondergebracht.

Criminele organisatie


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Het kabinet presenteert stikstofmaatregelen.
Likeability of5

Minder beschermde natuur ineens toch optie

Het kabinet presenteert stikstofmaatregelen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het verminderen van het aantal beschermde natuurgebieden in Nederland is geen optie. Dat maakte het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vorige maand nog stellig duidelijk.

Nu wil het kabinet daar toch over gaan praten in Brussel. Het wil 'kijken naar de manier waarop we met natuur omgaan'. „Zo kan bijvoorbeeld de kwaliteit van sommige kleine Natura 2000-gebieden door hun omvang en ligging structureel zwak zijn en blijven", staat in de brief over het stikstofbeleid die drie ministers, onder wie Carola Schouten (Landbouw), woensdag naar de Tweede Kamer stuurden.

Wetenschappelijke fout


love
user_1d8be3fad14914e32af02f86df8a8841cba26ab0_avatar

Verbazing en ongeloof om vrijwilligersvacature Songfestival

Verbazing en ongeloof om vrijwilligersvacature Songfestival

Foto: Koen van Weel / ANP

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

De eerste vacature voor vrijwilligers voor het Eurovisiesongfestival doet veel stof opwaaien op social media. Voor de baan moet je 2,5 week fulltime beschikbaar zijn, reiskosten worden niet vergoed.

De eerste vacature voor het Songfestival kwam woensdag online. Het bericht zorgde meteen voor ophef op het internet. De verontwaardiging komt vanwege de hoge eisen die de organisator van het festival stelt. Die staan in schril contrast met wat je ervoor terugkrijgt.

Festival met miljoenenbudget


Demonstranten van de actiegroep 'Kick Out Zwarte Piet' voeren actie tijdens een Sinterklaasfeest in Ahoy.
Likeability of2

Meer demonstranten naar Den Haag voor demonstratie tegen Zwarte Piet

Demonstranten van de actiegroep 'Kick Out Zwarte Piet' voeren actie tijdens een Sinterklaasfeest in Ahoy. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het is zeer waarschijnlijk dat aanstaande zaterdag bij de intocht van Sinterklaas in Den Haag meer mensen tegen Zwarte Piet komen demonstreren dan aanvankelijk werd gedacht. 

Dat is 'het concrete beeld' dat waarnemend burgemeester Johan Remkes heeft. Aanleiding is de aanval vrijdag op een vergadering van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). „Het solidariseert als op deze wijze een aanslag op je gepleegd wordt. Die tendens zien we", verklaart Remkes.

Demonstreren langs de route


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

Nog een partij cocaïne gevonden in Rotterdam
Likeability of5

Nog een partij cocaïne gevonden in Rotterdam

Nog een partij cocaïne gevonden in Rotterdam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de Rotterdamse haven is afgelopen zaterdag niet alleen een partij van 300 kilo cocaïne, maar ook een van 660 kilo onderschept. 

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde woensdag de berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Koffiebalen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Start openbare zittingen over afzetting Donald Trump.

Start openbare zittingen over afzetting Donald Trump

Start openbare zittingen over afzetting Donald Trump. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De commissie Inlichtingen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is begonnen met een reeks openbare hoorzittingen in het kader van de pogingen van Democraten om president Trump af te zetten.

Tijdens de zittingen worden in beginsel geen nieuwe feiten naar voren gebracht, maar worden de getuigen die al achter gesloten deuren zijn gehoord, nu in het openbaar ondervraagd.

Misbruik van macht


Backpacken tijdens bosbranden in Australië

Backpacken tijdens bosbranden in Australië

Foto van 'Julia Osendarp'

GISTEREN

Inwoners en reizigers in Australië beleven spannende dagen door de bosbranden aan de oostkust. De Nederlandse Angela, Justine en Myrna zitten momenteel aan de andere kant van de wereld en maken de bosbranden van dichtbij mee.

Dit is de heftigste brand waar het land ooit mee in aanraking is gekomen en in de staten New South Wales en Queensland is deze week de noodtoestand uitgeroepen. Autoriteiten zijn bang voor slachtoffers omdat de droge weersomstandigheden verslechteren. De brandweer van New South Wales vreest dat de branden nog weken kunnen duren. Volgens de voorspellingen is er voorlopig nog geen regen op komst.

Stervende koala’s


Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw) ontvangen vertegenwoordigers van de agrarische sector op het Catshuis voor een gesprek over stikstof en PFAS.

Boeren voeren emotioneel gesprek met Rutte

Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw) ontvangen vertegenwoordigers van de agrarische sector op het Catshuis voor een gesprek over stikstof en PFAS. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw) voerden woensdag een ‘emotioneel’, ‘uitstekend’ en ‘persoonlijk’ gesprek met de afgevaardigde boeren. Ze voelen zich naar eigen zeggen gehoord, hoewel beloftes van het kabinet uitbleven.

Rutte had de boeren uitgenodigd om over de stikstofproblematiek te komen praten op het Catshuis, de ambtswoning van de premier. Tijdens het gesprek liepen de emoties hoog op. „Ik moest ook een traantje laten", zegt melkveehouder Gerben Koot.

Goed gevoel