Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 nov 2019 / 08:29 uur

‘Ook verkeersslachtoffers zijn slachtoffer’

Mensen die slachtoffer worden van een verkeersongeval, zoeken vaak geen hulp. Daardoor komt de klap vaak pas weken of zelfs maanden later. De campagne Als verkeersslachtoffer ben je ook slachtoffer, roept mensen op tijdig hulp te zoeken.

„Uit gesprekken die wij hebben gevoerd met verkeersslachtoffers blijkt dat zij zich niet altijd slachtoffer voelen, terwijl zij dat wel zijn en daardoor dus ook recht hebben op hulp", zegt Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Vaak bagatelliseren mensen volgens haar zo’n ongeval. Dan zeggen ze ‘het is niet zo erg’ of ‘het had een ander ook kunnen overkomen’.

Ook hulp bij praktische zaken

„Wanneer je als voetganger, fietser, motorrijder of automobilist bent aangereden biedt Slachtofferhulp Nederland niet alleen emotionele en juridische ondersteuning", zegt Jansen. „Onze medewerkers kunnen ook helpen bij praktische zaken, zoals het aanvragen van een schadevergoeding of het in contact brengen met de juiste instanties."

Ervaringen delen

Op de website van Slachtofferhulp kan iemand, al dan niet anoniem, persoonlijke ervaringen delen met lotgenoten. Contact met de veroorzaker van een verkeersongeval kan bovendien helpen, zo staat te lezen op de site. Wij horen vaak van slachtoffers dat ze dan antwoord krijgen op hun vragen en dat het contact helpt om de gebeurtenis een plek te geven.

Zondag is het Werelddag voor de herdenking van verkeersslachtoffers. Elk jaar raken ongeveer 20.000 mensen in Nederland ernstig gewond in het verkeer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Ook verkeersslachtoffers zijn slachtoffer’
Sluiten