Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 25 nov 2019 / 13:39 uur

Onderwijs wil eind januari weer staken

Als het aan de Algemene Onderwijsbond (AOb) ligt, wordt er eind januari nog twee dagen gestaakt in het onderwijs. De bond roept haar leden op om de laatste twee dagen van januari te staken.

„Na alle demonstraties heeft het kabinet nog steeds niet gezorgd voor structureel extra geld voor het onderwijs", zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk. „We voeren de druk op, de actiebereidheid is enorm."

Volgens de grootste onderwijsbond van ons land staat 90 procent van de leden achter vervolgacties. „We trappen 2020 daarom af met een tweedaagse staking. Er moet structureel geld bij voor het onderwijs. Zolang dat geld er niet komt, blijven wij actievoeren."

Leraren in Actie doet ook mee

De organisatie Leraren in Actie gaat in ieder geval meedoen, liet een woordvoerder weten. De jonge organisatie heeft een achterban van bijna 2100 leden.

Door het grote lerarentekort op basisscholen is de werkdruk voor onderwijzend personeel volgens de bond enorm gestegen. Maar ook op middelbare scholen vallen lessen uit en komen steeds meer onbevoegde docenten voor de klas te staan. De cao-onderhandelingen zitten muurvast. Schoolbesturen en de bonden wijzen naar het kabinet, dat zou moeten verzekeren dat de scholen ook in de toekomst op extra geld kunnen rekenen. Dan kunnen ze de lonen voor leraren verhogen en het vak aantrekkelijker maken.

Hoe de acties er in januari precies uit gaan zien is nog niet bekend. Op 6 november staakten leraren ook al massaal.

Nooit zinloos

Basis- en middelbare scholen zijn vrij om te staken als ze dat nodig vinden. En ook al mogen ze niet rekenen op nog extra geld van het kabinet, staken is „nooit zinloos", zegt verantwoordelijk minister Arie Slob.

Er ligt al zoveel extra geld op tafel, herhaalt Slob. „Maar ik weet dat men nóg meer geld wil." Hij wil eerst maar eens alles op alles zetten om de middelen die er zijn goed te besteden. „Daar hebben we alle partijen voor nodig."

De minister zegt heel erg de leiding te nemen om het conflict over het onderwijsgeld op te lossen. Hij heeft de stakers niets meer te bieden, maar actievoeren mag. „En als je die gebruikt om uiting te geven aan opvattingen en gevoelens, dan is dat nooit zinloos."

Scholen dicht

Zestien basisscholen in Amsterdam blijven in de week van 9 december vijf dagen achtereen dicht, meldt de NOS. De scholen voeren actie vanwege het lerarentekort. Ze zeggen dat ze de tijd nodig hebben om te onderzoeken hoe ze het tekort kunnen oplossen.

Het betekent dat 5400 leerlingen die week niet naar school kunnen. De zestien scholen horen bij de Stichting Westelijke Tuinsteden. Die had aan het begin van het jaar 13 fte’s openstaan, inmiddels is dat opgelopen tot 20 fte’s. De scholen liggen hoofdzakelijk in het stadsdeel Nieuw-West.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderwijs wil eind januari weer staken
Sluiten