Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 9 nov 2019 / 11:29 uur

Extreem weer zorgt voor hogere verzekeringspremies

We voelen de gevolgen van klimaatverandering al in onze portemonnee. En dat heeft niets met warmtepompen, vlees- of bezinetaxen te maken, maar met verzekeringen.

Op verzoek van het radioprogramma Argos deed vergelijkingssite Independer een onderzoek naar de stijging van verzekeringspremies. En dan vooral die met wonen te maken hebben, zoals opstal- en inboedelverzekeringen.

25 procent

Sinds 2015, en dan voornamelijk in de voorbije twee jaar, is de prijs hiervan flink gestegen. Inboedelverzekeringen stegen met 13 procent en zogenaamde pakketverzekeringen (een combinatie van inboedel- en opstalverzekeringen) met 25 procent.

De belangrijkste reden hiervoor is de toename van extreem weer, van droogte en hitte tot stormen en hagelbuien, wat volgens meteorologen een bijkomend gevolg is van klimaatverandering.

Toenemende schadelast

„Als je kijkt naar wat verzekeraars als reden opgeven, dan zie je heel duidelijk dat de toenemende schadelast door veranderende weersomstandigheden de belangrijkste oorzaak is van die premiestijgingen", aldus een woordvoerder van Independer.

Volgens een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars voelen de verzekeraars zich gedwongen de premies te verhogen. Dit omdat ze anders simpelweg niet meer genoeg hebben om de schade te vergoeden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Extreem weer zorgt voor hogere verzekeringspremies
Sluiten