Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 13 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

Dode door zware overstroming Venetië

Het Italiaanse toeristenwalhalla Venetië heeft te maken met extreme overstromingen. Pleinen en historische gebouwen zijn compleet ondergelopen. Er is zeker een dode gevallen door het noodweer.

Een Italiaans persbureau meldt dat de 78-jarige man in de nacht van dinsdag op woensdag overleed toen hij werd geraakt door de bliksem. Hij was op dat moment water aan het wegpompen. Er is nog een ander slachtoffer gevallen, daar is de doodsoorzaak nog niet van vastgesteld.

Dinsdagavond bereikte het water een hoogte van 1.87 meter. In 1966, toen een record werd gemeten, stond het water maar zeven centimeter hoger.

Noodtoestand

Burgemeester Luigi Brugnaro heeft de noodtoestand uitgeroepen en is bang voor enorme schade. De scholen zijn woensdag gesloten. Op Twitter laat Brugnaro weten dat de situatie ‘dramatisch’ is. „We vragen de overheid ons te helpen. De kosten zullen hoog zijn.”

De burgemeester geeft klimaatverandering de schuld van de ramp. De brandweer zou ‘s nachts af en aan varen om ouderen en gehandicapten uit ondergelopen huizen te redden.

Kerk ondergelopen

De regen in Italië lijkt de afgelopen dagen maar niet op te houden en voor de komende dagen wordt er ook regen verwacht. Het San Marcoplein is verborgen onder ruim een meter water en ook de gelijknamige basiliek is ondergelopen, voor de zesde keer in 1200 jaar tijd. De laatste vier overstromingen vonden plaats in de afgelopen twintig jaar.

Wat de schade is aan de grootste kerk van de stad is nog niet duidelijk. Naar verwachting is deze groot, want in het water zit zeezout, wat funest is voor het marmer. Vorig jaar was er bij een overstroming al minimaal 3 miljoen euro aan schade.

/ ANP
/ ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.