Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Zeker zeventig doden door Nederlandse bom in Irak’

Zeker zeventig burgers zijn in 2015 om het leven gekomen door een aanval van een Nederlandse F-16 op een autobommenfabriek van IS in het Iraakse Hawija. Dat meldt zowel de NOS als NRC op basis van bronnen.

In gebouwen en huizen rond de bommenopslagplaats zouden veel vluchtelingen hebben verbleven. Mogelijk was sprake van verouderde inlichtingen over het aantal omwonenden. De NOS en NRC hebben afgelopen zomer in Irak onderzoek gedaan naar het incident, en spraken daar met nabestaanden en autoriteiten.

23 kinderen

Diverse ooggetuigen melden dat er nog veel meer doden zouden zijn gevallen, dan bevestigd is door het Amerikaanse Pentagon. Er zouden bovendien 23 kinderen gedood zijn. Daarnaast zouden er honderden gewonden zijn.

Het kabinet wil nog niets zeggen over de Nederlandse luchtaanval. Het wil voortaan wel proberen openhartiger te zijn over burgerslachtoffers die door Nederlandse aanvallen zijn gevallen, zegt defensieminister Ank Bijleveld.

Veiligheid militairen en families

Op de berichten zegt Bijleveld op dit moment nog niet te kunnen ingaan. „Op niet al te lange termijn" hoopt ze meer te kunnen zeggen, als dat mogelijk is. Openheid moet de veiligheid van bijvoorbeeld militairen en hun families niet in de waagschaal brengen, benadrukt de minister.

„We kijken op dit moment heel serieus naar de haalbaarheid om transparanter te zijn over onze luchtaanvallen in relatie tot burgerslachtoffers", zegt Bijleveld. Ze besluit daarover nog voor het eind van het jaar. Meerdere partijen in de Tweede Kamer dringen al langer aan op meer openheid over burgerdoden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.