Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 okt 2019 / 15:56 uur

Turkije: Koerden schenden bestand

Turkije beschuldigt de Koerdische strijdkrachten ervan het donderdag overeengekomen bestand te schenden. Volgens het Turkse ministerie van Defensie hebben de Koerden verschillende aanvallen uitgevoerd in het noordoosten van Syrië.

„De Turkse strijdkrachten houden zich volledig aan de overeenkomst die donderdag met de Verenigde Staten is gesloten. Desondanks hebben terroristen in totaal veertien aanvallen uitgevoerd in de afgelopen 36 uur."

‘Terroristen moeten zich terugtrekken’

De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar waarschuwde zaterdag dat zijn troepen klaarstaan om hun offensief voort te zetten als de wapenstilstand niet volledig wordt nageleefd. „De terroristen moeten zich terugtrekken, hun wapens inleveren en hun posities moeten worden vernietigd. Als dit niet gebeurt, zullen we de operatie voorzetten." Overigens waren er zaterdag geen nieuwe meldingen van schending van het bestand.

De Turkse president Recep Erdogan kwam donderdag met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence een pauze van vijf dagen overeen in de Turkse operatie in Noord-Syrië. Dat zou Koerdische strijders van de YPG de gelegenheid geven het gebied te verlaten.

Vrijdag beschuldigden de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die door de YPG worden gedomineerd, Turkije van het schenden van het bestand. Volgens de door Koerden gedomineerde milities beschoot het Turkse leger onder andere burgerdoelen in de stad Ras al-Ain.

Demonstratie in Amsterdam

Enkele honderden Koerden hebben zaterdag in Amsterdam gedemonstreerd tegen de Turkse militaire operatie in Noord-Syrië. Ze verzamelden in het Vondelpark en liepen vervolgens naar het Museumplein. De betogers hadden veel vlaggen en protestborden bij zich.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan werd door enkele deelnemers uitgemaakt voor terrorist, vrouwenmoordenaar en kindermoordenaar, maar de demonstratie had een vrij rustig verloop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Turkije: Koerden schenden bestand
Sluiten