Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 26 okt 2019 / 06:34 uur

‘Turkije dwingt Syriërs naar veilige zone’

Turkije stuurt Syrische vluchtelingen onder dwang naar de zogenoemde veilige zone in Syrië, langs de grens met Turkije, terwijl het conflict daar nog niet achter de rug is. Dat stelt Amnesty International in een rapport.

Turkije is een opmars begonnen om het gebied langs zijn grens in Syrië vrij te maken van Koerdische strijders. Nadat eerst een overeenkomst voor een pauze met de VS werd gesloten, is nu met Rusland afgesproken dat er een veilige zone komt.

Ankara wil daar een deel van de 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen naartoe brengen die nu in Turkije bivakkeren.

Bedreigd

Amnesty zegt met vluchtelingen te hebben gesproken die klaagden dat ze bedreigd werden of fysiek zijn gedwongen om een document te ondertekenen dat ze vrijwillig naar Syrië terugkeren. Volgens Amnesty loopt het aantal gevallen in de honderd maar kan de organisatie er twintig bevestigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Turkije dwingt Syriërs naar veilige zone’
Sluiten