Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 okt 2019 / 06:34 uur

Nog steeds discriminatie op werkvloer, maar wel minder

Nog steeds maken mensen met een migratieachtergrond minder kans bij een sollicitatie dan mensen zonder die achtergrond. De discriminatie lijkt wel te zijn afgenomen.

Werkgevers lijken nog steeds te discrimineren op afkomst, maar wel minder dan in 2015. Ze discrimineren niet op leeftijd. Dat blijkt uit een onderzoek met fictieve cv’s, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Fictieve cv’s

In het onderzoek zijn 707 fictieve cv’s op internet geplaatst. Daarna werd gekeken hoe vaak die cv’s werden bekeken en hoeveel mailtjes en telefoontjes er van werkgevers en recruiters binnenkwamen. Alleen tussen mensen met en zonder een migratieachtergrond was er een duidelijk verschil in het aantal reacties.

De krappe arbeidsmarkt heeft waarschijnlijk een gunstig effect op de positie van oudere werkenden, en van mensen met een buitenlandse afkomst. Dat houdt in dat, als de economie weer aantrekt, discriminatie ook weer kan toenemen en daarom is er doorlopend aandacht voor nodig. Dat schrijven minister Koolmees en staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Dwangmaatregel

Wat Van Ark betreft, komt discriminatie bij het vervullen van een vacature een werknemer of uitzendbureau duur te staan. Worden zij betrapt, dan kunnen zij een boete krijgen. Bovendien wordt hun wangedrag gepubliceerd, kondigt Van Ark volgens de Volkskrant aan in een wetsvoorstel. Het is voor het eerst dat deze dwangmaatregelen worden ingezet tegen discriminatie.

Discriminerende werkgevers en bemiddelaars zoals uitzendbureaus kunnen een boete krijgen van 4.500 euro per geval. Het hoeft niet te gaan om daadwerkelijke discriminatie van een sollicitant. Werkgevers moeten bij een vacature aangeven hoe de werving en selectie verloopt en hoe daarbij discriminatie wordt voorkomen. Als daaraan niet wordt voldaan, kan de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken ingrijpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nog steeds discriminatie op werkvloer, maar wel minder
Sluiten