Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 okt 2019

‘Meeste Nederlanders ervaren hogere vaste-lastendruk’

Nederlanders besteden gemiddeld de helft van hun bruto inkomen aan vaste lasten. Zo’n 94 procent ervaart een hoge vaste-lastendruk, blijkt uit onderzoek.

Het kost veel Nederlanders in 2019 meer moeite om de vaste lasten te betalen dan vorig jaar. De grote meerderheid (83%) geeft aan dat dit komt door toegenomen vaste lasten. In januari van dit jaar werd al een toename van de vaste lasten van 10 procent voorspeld.

Voor slechts 13 procent is een lager inkomen de oorzaak. De Nederlander besteedt gemiddeld de helft van zijn inkomen aan vaste lasten. Dit blijkt uit onderzoek door veldwerkorganisatie Panel Inzicht onder duizend mensen, in opdracht van online consumentenadviseur Pricewise.

Meer vaste lasten

Van het bruto inkomen wordt door één op de drie Nederlanders zo’n 60 procent aan vaste lasten besteed. Voor ruim 30 procent van de mensen is het iets minder, namelijk 40 tot 60 procent. Ruim een derde van de respondenten besteedt tot 40% van het bruto inkomen.

Uit het onderzoek blijkt dat de maandelijkse vaste lasten flink kunnen oplopen. Bijna een derde betaalt tussen de € 1.000,- en € 1.500,- per maand aan vaste lasten. Voor 36% ligt dit bedrag tussen de € 500,- en € 1.000,- en slechts 8% betaalt minder dan € 500,- aan vaste lasten per maand. 6% van de Nederlanders geeft aan niet te weten hoeveel procent van het inkomen wordt besteed aan vaste lasten.

Woonlasten en kinderopvang grootste post

Een onderkomen is voor de meeste mensen de grootste kostenpost. Daarna komen onderwijs en kinderopvang en verzekeringen staan op plaats drie. Aan verzekeringen wordt maandelijks zo’n 150 euro besteed, energie tussen de 75 en 175 euro.

Tieners en twintigers hebben hogere maandelijkse kosten door hun studieschuld. Water en mobiele telefonie scoren daarentegen het laagst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Meeste Nederlanders ervaren hogere vaste-lastendruk’
Sluiten