Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 1 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

‘Grootste boerenprotest ooit’, Tjeerd de Groot (D66) uitgejouwd

Het Malieveld in Den Haag is bomvol: er is geen plek meer voor nog meer trekkers. Boeren en hun voertuigen worden door de politie doorverwezen naar de Leidsestraatweg. 

Op het veld hebben zich duizenden mensen verzameld. Er is nog wel plek voor meer mensen.

Uitgejouwd om uitspraak

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot werd bij het protest massaal uitgefloten. Boeren keerden hun rug naar het podium of staken hun middelvinger op. De Groot, die zegt het ‘eerlijke verhaal’ te vertellen en pleit voor een halvering van de veestapel, kreeg slechts even het woord.

Dwars door afzettingen

De boze boeren en hun missie om Den Haag wakker te maken („No farmers, no food") halen het land overhoop. Dinsdagochtend stond er meer dan 1000 kilometer file en ook de avondspits belooft erg druk te worden.

Eigenlijk zouden er maar 75 tractoren toestemming krijgen om op het Malieveld geparkeerd te worden, maar burgemeester Krikke van Den Haag moest dit snel herzien: boeren reden massaal door de afzettingen. Op de aangewezen plek bij het ADO-stadion, vanwaar de boeren naar het Malieveld konden pendelen, staat slechts een handjevol voertuigen.

Kamerleden beveiligd

Rond 13.00 uur werd een groep Kamerleden beveiligd vanaf het Binnenhof naar het veld gebracht. Onder meer Tjeerd de Groot, die zich woede op de hals haalde door te pleiten voor een gehalveerde veestapel, wil het gesprek aangaan met de boeren. Ook Jesse Klaver (GroenLinks), Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Dion Graus (PVV) zijn naar het Malieveld geëscorteerd.

„Vanuit de diepte van mijn hart, ik ben trots op jullie en ik ben júllie minister van Landbouw", zei Carola Schouten tijdens het protest. Ze wil zich hard maken voor meer waardering voor de Nederlandse boeren, en laat hen weten dat ze niet bang hoeven te zijn voor een halvering in de veestapel.

Lof voor de boeren

Op Twitter, Facebook en Instagram regent het complimenten voor de protesterende boeren. „Welkom hardwerkende boeren in mijn stad Den Haag. Deze Hagenees waardeert jullie wel", schrijft iemand op Facebook. „Kippenvel! Het bestaat dus nog, nuchter verstand en klaar = klaar! Boeren, zet ‘m op!", twittert iemand anders.

Op de weg maken de boeren er ook een feestje van.

https://twitter.com/nielskalkman/status/1178952699410341888

Zelfs kinderen doen mee

Kinderen van basisschool CNS in Ommen hebben zich achter de boeren geschaard, blijkt uit een filmpje op Twitter. In colonne rijden de scholieren naar school, toepasselijk in schattige kindertractortjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.