In het nieuws

Azmani: Bizar dat vluchten iets voor rijke mensen is geworden

'Bizar dat vluchten iets voor rijken is geworden'

Malik Azmani. / Bart Maat | ANP

In samenwerking met het Europees Parlement

16 OKT 2019

In een vierdelige reeks worden nieuwe en onlangs begonnen Nederlandse leden en gezichten van het Europees Parlement voorgesteld. Wie zijn zij en wat drijft hen? Deel 2: Malik Azmani van de VVD.

In een aandoenlijk oranje busje trok hij tijdens de Europese verkiezingscampagne dit voorjaar door Nederland. Malik Maakt Meters, stond erop. Letterlijk was dat uiteraard zo, maar meters maken wil Malik Azmani nu als VVD’er in het Europees Parlement. Zijn verhaal werd in het land gehoord en hij ‘pakte’ een van de vier zetels van zijn partij. In de nieuwe liberale Europese fractie Renew Europe heeft hij zijn eerste meters direct binnen: Azmani is eerste vice-president.

Friese Marokkaan

Hoe aandoenlijk dat busje ook, deze ‘Friese Marokkaan’ (Friese moeder, Marokkaanse vader) is een streber, een aanpakker, een man die roept dat je vanuit Nederland geen deuk in een pakkie boter kunt slaan als het om migratie gaat. Azmani is ook de man pleitte voor ‘het sluiten van alle grenzen’ (2015). Die kwalificatie die nooit meer van internet verdwijnt is wat al te lomp, want de politicus vindt dat vluchten nu iets voor mensen met veel geld is, omdat mensensmokkelaars veel geld vragen voor de reis naar Europa en daarmee een cynisch businessmodel opgetogen hebben. En dat de situatie in vluchtelingenkampen allesbehalve humaan is. Daaraan wil hij iets doen, met de nadruk op opvang in de regio en de aanpak van situaties in vluchtelingenkampen wereldwijd. „Die grenzensluiter? Ach, het was maar net wat voor labeltje er door anderen op werd geplakt.”

Azmani: Bizar dat vluchten iets voor rijke mensen is geworden

Malik Azmani brengt zijn stem uit voor de Europese verkiezingen, zijn vrouw legt het vast. / Vincent Jannink | ANP

Hoge functie, mini-kamertje

Metro ontmoet de VVD’er na negen jaar Kamerlidmaatschap in zijn kleine werkkamer in Straatsburg, zo’n mini-kamertje hebben alle 751 Parlementsleden. Zijn zwarte toetsenbord heeft van die knoppen die je nog heel diep moet indrukken, daar kan Azmani zelf ook wel om lachen. Minder om het feit dat veel mensen niet weten wat ‘ze daar in Europa allemaal doen’. „Ja, helaas. In Nederland worden regering en Tweede Kamer al door elkaar gehaald, laat staan dat goed duidelijk is hoe de Europese Commissie en het Europees Parlement werken.” Hij hoopt dat het beter wordt. „Maar vooral dat ik kan werken aan grote vraagstukken, waarover ik in Den Haag wel kon debatteren maar ze in verband met de EU niet verder kon brengen. Over migratie, veiligheid en daarmee de kansen op aanslagen in Europa kun je in Nederland alleen meedenken.” Hij komt nog even terug naar de vluchtelingen, een onderwerp dat Azmani duidelijk aan het hart gaat. „Bizar dat vluchten door die mensensmokkelaars iets voor de rijke mensen is geworden.”

Azmani: Bizar dat vluchten iets voor rijke mensen is geworden

Malik Azmani was na negen jaar Tweede Kamer wel toe aan een nieuwe uitdating in Europa. / Mathieu Cugnot / European Union 2019

Nationaal gerichte debatten

Hij was wat dat betreft wel toe aan een overstap naar Brussel en Straatsburg. „Als ik de Tweede Kamerfilm terugdraai, dan merkte ik dat ik erg in die grote vraagstukken als arbeidsmigratie, veiligheid en migratie in het algemeen geïnteresseerd was. Ik verbaasde me dat onze debatten zo nationaal gericht waren en kwam erachter dat veel regelgeving door Europa wordt gemaakt. Hoe bewaak je veiligheid voor vluchtelingen? Hoe zorg je ervoor dat mensen die niet in een land horen worden teruggestuurd? Dat soort dingen kun je niet in je eentje regelen, dat doe je in Straatsburg. In 2014 kreeg ik de eer het voorzitterschap van de commissie Europese Zaken van de Tweede Kamer over te nemen, onder meer ter voorbereiding van het Nederlandse voorzitterschap in Europa. In die zin was het uiteindelijk wel vanzelfsprekend dat ik deze kant op ging.”

Azmani: Bizar dat vluchten iets voor rijke mensen is geworden

Afscheid van de Tweede Kamer, in dit geval van zijn fractieleider Klaas Dijkhoff. / Remko de Waal | ANP

Nieuwe partij, ambitieuze mensen

Het bevalt op zijn Europese zetel prima. „Natuurlijk ben ik achter de schermen al een jaar bezig met netwerken, maar ik zit hier goed.” Azmani was VVD-lijsttrekker, dus de reis naar België en Frankrijk leek een zekerheidje. „Toen ik lijsttrekker werd, ben ik meteen aan de slag gegaan om bijvoorbeeld te weten wie mijn medespelers zouden zijn en dat het genoemde netwerk op orde was.” Tijd om aan de slag te gaan dus en dat in een fonkelnieuwe partij, Renew Europe. „Ja, tijd om ook te vernieuwen en dat willen we met een groep zeer ambitieuze mensen. Dat spreekt me aan, maar het gaat natuurlijk om de resultaten die we boeken voor de mensen waarvoor we dit doen. En belangrijk daarbij: hoe vertalen we voor die man en vrouw thuis aan de keukentafel wat we aan het doen zijn? Hoe zien zij dat hun stem op mij of op de VVD van meerwaarde is geweest? Ik geef toe dat dat een hele opgave is.”

Nederland kan het niet alleen

Hoe legt Azmani aan die man en vrouw thuis dan uit waarom politiek Europa belangrijk is? „Ik vertel hen dat Nederland sommige zaken niet zelf kan oplossen. Ik kan uitleg geven over hun irritatie dat we elke maand verhuizen van Brussel naar Straatsburg, want dat irriteert mij namelijk ook. Maar onder de streep gaat het erom – en dat zal ik overal vertellen – dat als we ons thuis veilig willen voelen, dat als onze kinderen in de toekomst brood op de plank willen houden, als het gaat om gevaar van Rusland, om het asielzoekerscentrum bij jou om de hoek… dat Nederland daar niet alleen over gaat. Volgens mij, en gelukkig maar, heeft de verkiezingsuitslag laten zien dat veel mensen grote Europese onderwerpen toch wel belangrijk vinden. Dáár moeten ik en mijn partij ook mee bezig zijn, niet met kleine dingetjes.”

Veiligheid, migratie en handel

De drie belangrijkste pijlers voor de komende tijd schudt Azmani, desgevraagd, zo uit zijn mouw. „Veiligheid vind ik heel belangrijk en zet ik op nummer één. Daarna volgen migratie en handel. Dat laatste moet ook goed zijn, want we zijn met steeds meer mensen en worden steeds ouder. Daar moet voor gezorgd worden en er moet sociale zekerheid zijn. Zonder goede handel redden we dat niet.”

Azmani: Bizar dat vluchten iets voor rijke mensen is geworden

Malik Azmani voor de Europese vlag. / Mathieu Cugnot | European Union 2019

Wie Azmani zeer welbespraakt en smetteloos gekleed op zijn politieke praatstoel ziet zitten, kan zich in de verste verte niet voorstellen dat hij als kind een te zwaar jongetje met een taalachterstand was. En dat als Marokkaan in Friesland. Maar juist die gegevens hebben hem, met de nodige bloed, zweet en tranen, gemaakt tot wie hij nu is. Een strijder. „Klopt, dat is wie ik was: opgegroeid in een arbeiderswijk. Ik heb een goede jeugd gehad hoor, maar breed hadden we het niet. Mijn moeder sprak Fries en mijn vader sprak onze taal zeer gebrekkig. Daar werd mijn Nederlands niet beter van, kan ik je zeggen. Op de basisschool zagen ze dat niet in, vonden ze me een bijzonder kind. Na de CITO-toets kreeg ik de LTS als advies. Gelukkig had ik op mijn twaalfde al iets van ‘dát gaat niet gebeuren’. Niets ten nadele van de LTS, nu vmbo, maar ik zag mezelf daar niet. Het werd eerst havo/vwo en uiteindelijk gymnasium. Daarnaast heb ik veel bijlessen taal genomen en, vanwege mijn gewicht, veel bijlessen gym. Dat heeft me enorm geholpen. Dat deed ik voor mezelf, nu ben ik met veel ambitie actief voor andere mensen.”

Paspoort

Malik Azmani (43).

• Geboren: Heerenveen.

• Woont in: Dalfsen.

• Burgerlijke staat: Getrouwd, geen kinderen.

• Partij: VVD (4 zetels in het Europees Parlement, na eventuele Brexit 5).

• In Europa: Renew Europe (eerste vice-president).

• Studies: Officiersopleiding bij de Marinen, Nederlands Recht in Groningen.

• Gemeenteraadslid: 2010 – 2014, Ommen.

• Tweede Kamerlid: 2010 – 2019 (onder meer VVD-woordvoerder Immigratie & Asiel).

• Loopbaan: Pleiter IND en directielid IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst).


OM: supporter bracht geen Hitlergroet, maar 'wegwerpgebaar'

Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira (rechts) wordt gesteund door medespelers. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

27 MIN

De supporter van FC Den Bosch die zondag met gestrekte arm in beeld kwam, bracht niet de Hitlergroet maar maakte een wegwerpgebaar.

Dat constateert het Openbaar Ministerie na onderzoek van de beelden en een gesprek met de man. Het OM gaat hem dan ook niet vervolgen wegens racisme, meldt een woordvoerder.

Geen discriminatie?


Politie Amsterdam schrapt mogelijk rechercheteam

Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De politie Amsterdam moet de komende weken „pijnlijke keuzes" gaan maken om de personeelsproblemen bij het korps op te lossen.

Een van de opties om de beschikbare mankracht anders in te zetten, is het opheffen van een rechercheteam dat is gespecialiseerd in de aanpak van georganiseerde misdaad, het Team Bestrijding Ondermijning. Dat zegt een woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving van het AD.

Meer blauw op straat


Nieuwe podcast over daders: 'Zit kwaad ook ergens in mij?'

In de nieuwe podcastserie Daders hoor je mensen over hun criminele verleden en hoe ze nu in het leven staan

Foto van 'Iris Hermans'

1 UUR

Podcastmaker Cas de Jong ging op de (oplos)koffie bij onder meer moordenaars en tbs’ers in ruste voor Daders, z'n nieuwe podcastserie die bijna instant verslavend werkt.

'M’n moeder vroeg zich bezorgd af of ik wel levend thuis zou komen... Snap je dat?’ Bám, rake binnenkomer, maar ook wel een logische tijdens een interview met een veroordeeld moordenaar. „Maar hij begreep het, net zoals dat mensen een blokje om lopen als ze hem zien.” Podcastmaker en EenVandaag-verslaggever Cas de Jong reisde de afgelopen maanden door heel het land voor Daders, zijn podcastserie die hij maakte voor AVROTROS en sprak met mensen over de gruwelijkste daden uit hun verleden die nog altijd het heden tekenen. Z’n moeder hoefde overigens niet te vrezen, hij kwam telkens heelhuids thuis, ,,m’n kop zat wel helemaal vol.”


'Helft Nederlanders vindt elke dag vlees niet van deze tijd'

Buiten de deur eten de meesten altijd een gerecht met vlees of vis. / Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Wordt minder vlees eten de norm? Ja, denken bijna zes op de tien Nederlanders: bijna net zo'n grote groep als mensen die zichzelf als vleeseter beschouwen. 

Bijna de helft is het eens met de stelling dat „elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is". Die uitkomsten staan in de Vegamonitor, een onderzoek in opdracht van Natuur&Milieu.

Minder dan 1 procent veganist


Hotel moest wc ontstoppen na elfstedenzwemtocht Van der Weijden

Van der Weijden na de finish. / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

De legendarische elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden leverde niet alleen een heldendaad en een bedrag van 6,5 miljoen voor kankeronderzoek op, maar ook: een verstopt toilet. 

In het NUsport Jaarboek vertelt de zwemmer dat hij tijdens de tocht niet voor een grote boodschap naar de toilet moest. Daarna moest hij „voor vier dagen naar de wc”.

Plas in pak


Chirsten Unie: Geen wiet voor toeristen

ChristenUnie: Geen wiet voor toeristen

Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Foto van 'Quincy Brouwer'

3 UUR

Als het aan de ChristenUnie ligt, moeten klanten van coffeeshops in de toekomst een uittreksel van de Basisregistratie Personen (BRP) laten zien, voordat ze de softdrugs mogen kopen. Het is dan alleen voor mensen die in Nederland wonen mogelijk om cannabis te kopen.

Het criterium bestaat al, maar gemeenten bepalen zelf of ze dit ook hanteren. Daar wil de ChristenUnie nu verandering in brengen. De partij wil dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid met gemeenten in gesprek gaat hierover.

„Op dit moment staat Nederland bekend als land waar je heen gaat om los te gaan en drugs te gebruiken”, zegt Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf (CU). „Dat is afschuwelijk en beschamend en ik wil er alles aan doen om dat imago als drugsland te doorbreken.”


Misbruikt kind krijgt vaak veel te laat hulp

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:34

De hulp aan seksueel misbruikte kinderen schiet op veel vlakken tekort. Teveel kinderen worden gemist in de jeugdhulp.

De hulp aan kinderen die seksueel misbruikt zijn is versnipperd en heeft onvoldoende prioriteit. Dat meldt Trouw op basis van een onderzoek van de Nationaal Rapporteur.

Kans op herhaling


Berend Boudewijn, de echtgenoot van Martine Bijl in de studio van De Wereld Draait Door na de bekendmaking van de NS Publieksprijs.
Likeability of5

Martine Bijl wint NS Publieksprijs

Berend Boudewijn, de echtgenoot van Martine Bijl in de studio van De Wereld Draait Door na de bekendmaking van de NS Publieksprijs. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Martine Bijl heeft met Rinkeldekink de NS Publieksprijs 2019 gewonnen. Het werk is daarmee het Boek van het Jaar 2019.

Namens de in mei overleden auteur en presentatrice nam haar man Berend Boudewijn de prijs in ontvangst in het tv-programma De Wereld Draait Door.

De bestverkochte titels


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


Prins Andrew legt openbare functies neer.
Likeability of5

Prins Andrew legt openbare functies neer

Prins Andrew legt openbare functies neer. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Britse prins Andrew legt zijn openbare functies neer naar aanleiding van een omstreden interview over zijn relaties met de overleden Amerikaanse zakenmagnaat Jeffrey Epstein.

Hij belooft opsporingsinstanties die de affaire-Epstein onderzoeken, indien gewenst, medewerking te verlenen. Hij voelt mee met de slachtoffers van de Amerikaanse zedendelinquent en miljardair, meldden Britse media woensdag.

Slechte inschatting


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Betaald voetbalclubs leggen wedstrijd één minuut stil tegen racisme
Likeability of5

Voetbalclubs leggen wedstrijd één minuut stil tegen racisme

Betaald voetbalclubs leggen wedstrijd één minuut stil tegen racisme. / Screenshot Ons Oranje

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Aankomend weekend zal er op de Nederlandse velden één minuut niet gevoetbald worden. Het voorstel van de Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie is aan alle clubs voorgelegd. Het doel is aandacht vragen voor racisme.

Het statement zal direct na het klinken van het eerste fluitsignaal gemaakt worden. Terwijl de spelers stil blijven staan, zal op de scoreborden de tekst: ‘Racisme? Dan voetballen we niet’, verschijnen.

Uitvoering aan clubs zelf


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nederlandse tropenarts besmet met lassavirus.
Likeability of3

Nederlandse tropenarts besmet met lassavirus

Nederlandse tropenarts besmet met lassavirus. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Sierra Leone is een Nederlandse tropenarts besmet geraakt met het lassavirus, dat de gevaarlijke lassakoorts kan veroorzaken. 

De arts is ziek geworden tijdens het werk en naar Nederland gerepatrieerd met een speciale vlucht, maakte het RIVM bekend.

Verspreiding voorkomen


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Het stadhuis in Haarlem wordt ontruimd vanwege een verdacht voorwerp op de trap voor het gebouw aan de Grote Markt.
Likeability of3

Verdacht object in Haarlem lijkt handgranaat

Het stadhuis in Haarlem wordt ontruimd vanwege een verdacht voorwerp op de trap voor het gebouw aan de Grote Markt. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het verdachte object dat is aangetroffen op de trap voor het stadhuis van Haarlem lijkt volgens de politie een handgranaat te zijn. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het voorwerp inmiddels weggehaald.

Na de vondst woensdagmiddag werd het stadhuis aan de Grote Markt ontruimd, maar kort na 17.00 uur werd het gebouw weer vrijgegeven. Ook de afzettingen in de omgeving werden opgeheven.

De Haarlemse burgemeester Jos Wienen wordt al geruime tijd beveiligd, omdat hij wordt bedreigd. Uit welke hoek die dreiging komt is niet bekend. De politie kan niet zeggen of er een verband is met de vondst van de vermoedelijke handgranaat.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira (midden) wordt gesteund door medespelers.
Likeability of5

OM: spreekkoren FC Den Bosch waren strafbaar

Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira (midden) wordt gesteund door medespelers. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De racistische uitingen, oerwoudgeluiden en Zwarte Piet-liedjes die zondag klonken vanaf de tribune van FC Den Bosch waren 'voor zover we nu kunnen beoordelen' strafbaar. Dat stelt het Openbaar Ministerie.

Of er ook aanhoudingen worden verricht onder de supporters van Den Bosch die dergelijke uitingen richting Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira deden, kan het OM nog niet zeggen.

Onderzoek naar Hitlergroet


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Jongerenpartij D66: gratis soa-testautomaat oplossing voor drukte GGD
Likeability of3

'Gratis soa-testautomaat oplossing voor drukte GGD'

Jongerenpartij D66: gratis soa-testautomaat oplossing voor drukte GGD/ ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

GISTEREN

Er moet snel een oplossing komen voor het capaciteitsprobleem rondom soa-testen bij de GGD regio Utrecht. Dat vindt de jongerenpartij van D66, de Jonge Democraten in Utrecht. Hun voorstel: een soa-test die je anoniem en gratis uit de muur kunt halen. 

In Nederland kun je op verschillende manieren een soa-test laten doen. Iedereen kan bij de huisarts terecht. Jongeren onder de 25 jaar, sekswerkers en andere risicogroepen, kunnen zich gratis en anoniem laten testen bij de GGD, als daar plek is. Val je buiten deze doelgroepen, dan moet je naar de huisarts. Bij de huisarts vallen de kosten vaak binnen het eigen risico. De GGD regio Utrecht en alle andere GGD’en in het land kampen met drukte. Daardoor kan niet iedereen terecht en word je automatisch doorverwezen naar de huisarts. Op dit moment zijn er verschillende soa-testautomaten in Nederland waar je anoniem een test kunt halen, maar daar moet je voor betalen.

Lange wachttijden


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Ziekenhuisstaking: de woede waar staken geen optie is

Ziekenhuisstaking: de woede waar staken geen optie is

Het personeel van het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. Foto: Tim van der Steen

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

In 83 ziekenhuizen geldt woensdag 20 november het ‘zondagsrooster’. Waar mogelijk legt personeel het werk neer en worden behandelingen opgeschort. Ook waar staken écht niet kan, wordt met zachte hand getoond dat het menens is.

Teun Terlingen (67) ligt ontspannen op bed. Buiten is het snijdend fris op woensdag, maar daar merkt hij niets van. Het is in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein behaaglijk warm en er schijnt een heldere novemberzon door het raam naar binnen. Aan het voeteneind van het bed prijken foto’s en tekeningen van kleinkinderen: Go lieve Teun! Dikke kus, zet ‘m op opa! Zijn vrouw Loes zit daar ook, op een stoel, zij kijkt hem liefdevol aan.

Ziekenhuisstaking: de woede waar staken geen optie is

Patiënt Teun Terlingen: „De mensen hier doen zo ontzettend hun best." Foto: Tim van der Steen


Bram Moszkowicz tijdens de persconferentie van de politieke partij VNL.
Likeability of5

Bram Moszkowicz wil terugkeren als advocaat

Bram Moszkowicz tijdens de persconferentie van de politieke partij VNL. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Bram Moszkowicz wil weer aan het werk als advocaat. De ex-strafpleiter werd in 2012 uit zijn ambt gezet.

Moszkowicz heeft daartoe een verzoek ingediend bij de Orde van Advocaten Midden-Nederland. Ernst de Win, advocaat en oud-deken van de Orde van Advocaten in Den Haag, staat de ex-strafpleiter bij in zijn verzoek.

Niet inhoudelijk reageren


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Bij een schietpartij aan de Imstenrade in Buitenveldert is advocaat Derk Wiersum doodgeschoten.

Neef Taghi aangehouden voor moord op Derk Wiersum

Bij een schietpartij aan de Imstenrade in Buitenveldert is advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor de moord op advocaat Derk Wiersum is woensdag een neef van de voortvluchtige Ridouan Taghi aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord. 

Dat melden betrouwbare bronnen. De politie bevestigt een aanhouding, maar wil niet bevestigen of ontkennen dat het gaat om een neef van de meestgezochte verdachte van Nederland.

Helers aangehouden


Boeren willen 2,9 miljard, Schouten noemt het plan 'serieus'

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Boerenorganisaties vragen de overheid 2,9 miljard euro voor maatregelen om onder meer hun stikstofuitstoot te verminderen. Met het geld willen ze allerlei maatregelen nemen en systemen ontwikkelen die de impact van de landbouw op de natuur verkleinen.

De brancheorganisaties en actiegroepen die zich hebben verenigd in het zogeheten Landbouw Collectief pleiten voor oprichting van een speciaal ontwikkelings- en investeringsfonds. Dat mag volgens hen niet ten koste gaan de rest van de landbouwbegroting. Het bedrag van 2,9 miljard euro zou in de komende vijf jaar beschikbaar moeten komen.

Vaker in de wei