In het nieuws

Azmani: Bizar dat vluchten iets voor rijke mensen is geworden

'Bizar dat vluchten iets voor rijken is geworden'

Malik Azmani. / Bart Maat | ANP

In samenwerking met het Europees Parlement

16 OKT 2019

In een vierdelige reeks worden nieuwe en onlangs begonnen Nederlandse leden en gezichten van het Europees Parlement voorgesteld. Wie zijn zij en wat drijft hen? Deel 2: Malik Azmani van de VVD.

In een aandoenlijk oranje busje trok hij tijdens de Europese verkiezingscampagne dit voorjaar door Nederland. Malik Maakt Meters, stond erop. Letterlijk was dat uiteraard zo, maar meters maken wil Malik Azmani nu als VVD’er in het Europees Parlement. Zijn verhaal werd in het land gehoord en hij ‘pakte’ een van de vier zetels van zijn partij. In de nieuwe liberale Europese fractie Renew Europe heeft hij zijn eerste meters direct binnen: Azmani is eerste vice-president.

Friese Marokkaan

Hoe aandoenlijk dat busje ook, deze ‘Friese Marokkaan’ (Friese moeder, Marokkaanse vader) is een streber, een aanpakker, een man die roept dat je vanuit Nederland geen deuk in een pakkie boter kunt slaan als het om migratie gaat. Azmani is ook de man pleitte voor ‘het sluiten van alle grenzen’ (2015). Die kwalificatie die nooit meer van internet verdwijnt is wat al te lomp, want de politicus vindt dat vluchten nu iets voor mensen met veel geld is, omdat mensensmokkelaars veel geld vragen voor de reis naar Europa en daarmee een cynisch businessmodel opgetogen hebben. En dat de situatie in vluchtelingenkampen allesbehalve humaan is. Daaraan wil hij iets doen, met de nadruk op opvang in de regio en de aanpak van situaties in vluchtelingenkampen wereldwijd. „Die grenzensluiter? Ach, het was maar net wat voor labeltje er door anderen op werd geplakt.”

Azmani: Bizar dat vluchten iets voor rijke mensen is geworden

Malik Azmani brengt zijn stem uit voor de Europese verkiezingen, zijn vrouw legt het vast. / Vincent Jannink | ANP

Hoge functie, mini-kamertje

Metro ontmoet de VVD’er na negen jaar Kamerlidmaatschap in zijn kleine werkkamer in Straatsburg, zo’n mini-kamertje hebben alle 751 Parlementsleden. Zijn zwarte toetsenbord heeft van die knoppen die je nog heel diep moet indrukken, daar kan Azmani zelf ook wel om lachen. Minder om het feit dat veel mensen niet weten wat ‘ze daar in Europa allemaal doen’. „Ja, helaas. In Nederland worden regering en Tweede Kamer al door elkaar gehaald, laat staan dat goed duidelijk is hoe de Europese Commissie en het Europees Parlement werken.” Hij hoopt dat het beter wordt. „Maar vooral dat ik kan werken aan grote vraagstukken, waarover ik in Den Haag wel kon debatteren maar ze in verband met de EU niet verder kon brengen. Over migratie, veiligheid en daarmee de kansen op aanslagen in Europa kun je in Nederland alleen meedenken.” Hij komt nog even terug naar de vluchtelingen, een onderwerp dat Azmani duidelijk aan het hart gaat. „Bizar dat vluchten door die mensensmokkelaars iets voor de rijke mensen is geworden.”

Azmani: Bizar dat vluchten iets voor rijke mensen is geworden

Malik Azmani was na negen jaar Tweede Kamer wel toe aan een nieuwe uitdating in Europa. / Mathieu Cugnot / European Union 2019

Nationaal gerichte debatten

Hij was wat dat betreft wel toe aan een overstap naar Brussel en Straatsburg. „Als ik de Tweede Kamerfilm terugdraai, dan merkte ik dat ik erg in die grote vraagstukken als arbeidsmigratie, veiligheid en migratie in het algemeen geïnteresseerd was. Ik verbaasde me dat onze debatten zo nationaal gericht waren en kwam erachter dat veel regelgeving door Europa wordt gemaakt. Hoe bewaak je veiligheid voor vluchtelingen? Hoe zorg je ervoor dat mensen die niet in een land horen worden teruggestuurd? Dat soort dingen kun je niet in je eentje regelen, dat doe je in Straatsburg. In 2014 kreeg ik de eer het voorzitterschap van de commissie Europese Zaken van de Tweede Kamer over te nemen, onder meer ter voorbereiding van het Nederlandse voorzitterschap in Europa. In die zin was het uiteindelijk wel vanzelfsprekend dat ik deze kant op ging.”

Azmani: Bizar dat vluchten iets voor rijke mensen is geworden

Afscheid van de Tweede Kamer, in dit geval van zijn fractieleider Klaas Dijkhoff. / Remko de Waal | ANP

Nieuwe partij, ambitieuze mensen

Het bevalt op zijn Europese zetel prima. „Natuurlijk ben ik achter de schermen al een jaar bezig met netwerken, maar ik zit hier goed.” Azmani was VVD-lijsttrekker, dus de reis naar België en Frankrijk leek een zekerheidje. „Toen ik lijsttrekker werd, ben ik meteen aan de slag gegaan om bijvoorbeeld te weten wie mijn medespelers zouden zijn en dat het genoemde netwerk op orde was.” Tijd om aan de slag te gaan dus en dat in een fonkelnieuwe partij, Renew Europe. „Ja, tijd om ook te vernieuwen en dat willen we met een groep zeer ambitieuze mensen. Dat spreekt me aan, maar het gaat natuurlijk om de resultaten die we boeken voor de mensen waarvoor we dit doen. En belangrijk daarbij: hoe vertalen we voor die man en vrouw thuis aan de keukentafel wat we aan het doen zijn? Hoe zien zij dat hun stem op mij of op de VVD van meerwaarde is geweest? Ik geef toe dat dat een hele opgave is.”

Nederland kan het niet alleen

Hoe legt Azmani aan die man en vrouw thuis dan uit waarom politiek Europa belangrijk is? „Ik vertel hen dat Nederland sommige zaken niet zelf kan oplossen. Ik kan uitleg geven over hun irritatie dat we elke maand verhuizen van Brussel naar Straatsburg, want dat irriteert mij namelijk ook. Maar onder de streep gaat het erom – en dat zal ik overal vertellen – dat als we ons thuis veilig willen voelen, dat als onze kinderen in de toekomst brood op de plank willen houden, als het gaat om gevaar van Rusland, om het asielzoekerscentrum bij jou om de hoek… dat Nederland daar niet alleen over gaat. Volgens mij, en gelukkig maar, heeft de verkiezingsuitslag laten zien dat veel mensen grote Europese onderwerpen toch wel belangrijk vinden. Dáár moeten ik en mijn partij ook mee bezig zijn, niet met kleine dingetjes.”

Veiligheid, migratie en handel

De drie belangrijkste pijlers voor de komende tijd schudt Azmani, desgevraagd, zo uit zijn mouw. „Veiligheid vind ik heel belangrijk en zet ik op nummer één. Daarna volgen migratie en handel. Dat laatste moet ook goed zijn, want we zijn met steeds meer mensen en worden steeds ouder. Daar moet voor gezorgd worden en er moet sociale zekerheid zijn. Zonder goede handel redden we dat niet.”

Azmani: Bizar dat vluchten iets voor rijke mensen is geworden

Malik Azmani voor de Europese vlag. / Mathieu Cugnot | European Union 2019

Wie Azmani zeer welbespraakt en smetteloos gekleed op zijn politieke praatstoel ziet zitten, kan zich in de verste verte niet voorstellen dat hij als kind een te zwaar jongetje met een taalachterstand was. En dat als Marokkaan in Friesland. Maar juist die gegevens hebben hem, met de nodige bloed, zweet en tranen, gemaakt tot wie hij nu is. Een strijder. „Klopt, dat is wie ik was: opgegroeid in een arbeiderswijk. Ik heb een goede jeugd gehad hoor, maar breed hadden we het niet. Mijn moeder sprak Fries en mijn vader sprak onze taal zeer gebrekkig. Daar werd mijn Nederlands niet beter van, kan ik je zeggen. Op de basisschool zagen ze dat niet in, vonden ze me een bijzonder kind. Na de CITO-toets kreeg ik de LTS als advies. Gelukkig had ik op mijn twaalfde al iets van ‘dát gaat niet gebeuren’. Niets ten nadele van de LTS, nu vmbo, maar ik zag mezelf daar niet. Het werd eerst havo/vwo en uiteindelijk gymnasium. Daarnaast heb ik veel bijlessen taal genomen en, vanwege mijn gewicht, veel bijlessen gym. Dat heeft me enorm geholpen. Dat deed ik voor mezelf, nu ben ik met veel ambitie actief voor andere mensen.”

Paspoort

Malik Azmani (43).

• Geboren: Heerenveen.

• Woont in: Dalfsen.

• Burgerlijke staat: Getrouwd, geen kinderen.

• Partij: VVD (4 zetels in het Europees Parlement, na eventuele Brexit 5).

• In Europa: Renew Europe (eerste vice-president).

• Studies: Officiersopleiding bij de Marinen, Nederlands Recht in Groningen.

• Gemeenteraadslid: 2010 – 2014, Ommen.

• Tweede Kamerlid: 2010 – 2019 (onder meer VVD-woordvoerder Immigratie & Asiel).

• Loopbaan: Pleiter IND en directielid IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst).


Helpt een nieuw keurmerk voor vega-restaurants?

Helpt een nieuw keurmerk voor vega-restaurants?

Voedselrecensent Isabel Boerdam, ook wel bekend als De Hippe Vegetariër, reikt het eerste gouden LEKKER VEGA Keurmerk uit aan Marion Pluimes, eigenaresse van restaurant LOFF in Breda.

Foto van 'Tim van der Steen'

4 MIN

Nieuw op het menu: het Lekker Vega keurmerk. Een initiatief van de vegetariërsbond om het vleesvrije aanbod binnen de Nederlandse horeca wat overzichtelijker te maken.

Een „win-win situatie” noemt de bond het, zo zou de gast straks direct doorhebben waar binnen de regio het beste vega(n) vorkje wordt geprikt en weten zij de restaurants te vinden. Het kan nog wel even duren voordat dit daadwerkelijk het geval is. In 2020 moet de lijst 500 etablissementen tellen. Die moeten zich daarvoor wel zelf aanmelden en op de eerste dag staan er niet meer dan tien op de website. Is er eigenlijk wel behoefte aan zo’n keurmerk?

Tijd voor een update


Getouwtrek IS-kinderen nog niet voorbij: hoe zit het?

Getouwtrek IS-kinderen nog niet voorbij: hoe zit het?

Al-Hol, een van de twee kampen in Noord-Syrië. / AFP

Foto van 'Erik Jonk'

55 MIN

De rechter vindt dat Nederland kinderen van IS-vrouwen moet terughalen, zo bleek maandag al, maar nu is de Staat is het daar niet mee eens. 

De Staat gaat in beroep tegen het maandag uitgesproken vonnis van de rechter in Den Haag over het terughalen van kinderen van IS-vrouwen uit Noord-Syrië. Dat hebben de ministers Grapperhaus (Justitie) en Blok (Buitenlandse Zaken) de Tweede Kamer dinsdag schriftelijk laten weten. Het getrouwtrek om de kinderen en hun moeders – een complexe zaak – is daarmee na een week nog niet beëindigd. Zeven vragen en antwoorden.

Amerika bood hulp


Boze boeren gaan wederom demonstreren, nu bij Catshuis

Boeren met hun trekker onderweg naar het provinciehuis van Noord-Holland op 11 november 2019. / ANP. Ze voeren actie tegen het stikstofbeleid van de provincie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

56 MIN

Boeren die woensdag niet zijn uitgenodigd bij een werklunch over de stikstofcrisis in het Catshuis in Den Haag, zijn van plan daar te gaan demonstreren. Agractie Nederland roept hen op woensdagochtend naar de ambtswoning van premier Mark Rutte te komen.

Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw) gaan daar rond 11.30 uur met boeren in gesprek over de voorgenomen kabinetsaanpak. „Bij de uitnodigingen zijn Mark en Carola helaas ‘vergeten’ om het landbouwcollectief uit te nodigen. Maar we gaan ervan uit dat er vast wel een groter zaaltje te regelen is voor álle boeren van Nederland!", aldus Agractie Nederland. „Zorg dat je erbij bent, kom met tractor, auto, trein! Vergeet ook vooral jullie borden niet!", zo valt te lezen op de Facebookpagina.


'Hongkong staat aan de rand van de afgrond'

Brandweerlieden proberen een wegversperring te blussen, die in brand is gezet door protesterende burgers. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Het gaat er niet bepaald rustig aan toe in Hongkong. Na de gewelddadig verlopen maandag zijn betogers in Hongkong opnieuw slaags geraakt met de politie.

Volgens een politiecommissaris staat het gebied, dat al maandenlang het toneel is van grootschalige protesten, 'aan de rand van de afgrond.'

Molotovcocktails


Premier Mark Rutte vertrekt bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport na de voortzetting van het stikstofoverleg.

Coalitie akkoord over aanpak stikstof

Premier Mark Rutte vertrekt bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport na de voortzetting van het stikstofoverleg. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De coalitie is akkoord met een pakket maatregelen om zo snel mogelijk het stikstofprobleem aan te pakken. Dat melden de leiders van regeringspartijen na beraad in Den Haag.

Het pakket moet ervoor zorgen dat de woningbouw kan doorgaan en banenverlies wordt voorkomen. Het kabinet gaat nog vóór een debat over stikstof de maatregelen presenteren, aldus D66-voorman Rob Jetten. „Wij zijn eruit." Het stikstofdebat staat voor donderdag op de planning.

Verstandige maatregelen


Politieagenten bij een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet in 2018.
Likeability of5

Hagenaar aangehouden voor dreiging met aanslag om sinterklaastraditie

Politieagenten bij een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet in 2018. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:19

In Den Haag is maandag een 49-jarige man aangehouden omdat hij op Facebook had gedreigd zichzelf op te blazen om zo op te komen voor de ‘sinterklaastraditie’. 

Dat meldde de politie dinsdag. Zijn bericht leidde tot veel onrust op social media. Over het bericht kwamen veel meldingen binnen, waarna de politie een onderzoek begon.

Geen explosieven


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Max Verstappen en Alexander Albon van Red Bull Racing.

Albon ook in 2020 teamgenoot Verstappen

Max Verstappen en Alexander Albon van Red Bull Racing. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:54

Alexander Albon zal ook in 2020 teamgenoot zijn van Max Verstappen bij het team van Red Bull in de Formule 1. De 23-jarige Thaise coureur verving halverwege het seizoen de Fransman Pierre Gasly en heeft zoveel indruk gemaakt, dat hij ook voor volgend jaar het vertrouwen krijgt van de teamleiding.

Albon promoveerde na de Grote Prijs van Hongarije van Toro Rosso naar Red Bull. Hij nam het stoeltje over van Gasly, die tegenviel en 'degradeerde' naar Toro Rosso, het opleidingsteam van Red Bull. In de zeven races die Albon voor de Oostenrijkse renstal reed, eindigde hij alle keren bij de eerste zes. Hij scoorde in totaal 68 punten, meer zelfs dan Verstappen.

Concurrentie


Staat in beroep tegen vonnis over terughalen IS-kinderen
Likeability of6

Staat in beroep tegen vonnis over terughalen IS-kinderen

Een van de advocaten (l) van de IS-vrouwen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:04

De Staat gaat in beroep tegen het vonnis dat Nederland actief de kinderen van IS-vrouwen uit kampen in Noord-Syrië terug moet halen.

Dat laten ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Stef Blok (Buitenlandse Zaken) dinsdag weten in een brief aan de Tweede Kamer.

De voorzieningenrechter bepaalde maandag in een kort geding dat de Staat er alles aan moet doen om de 56 kinderen naar Nederland te halen. Voor de IS-vrouwen zelf geldt geen verplichting. De zaak was aangespannen door de 23 IS-vrouwen, die momenteel nog in Noord-Syrië zitten. Op 15 augustus hadden ze de Staat aansprakelijk gesteld.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_bea07c46c54f011614e9baca4369d8a228ee901b_avataruser_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


De hoofdingang van zorgverzekeraar VGZ in Arnhem.
Likeability of3

'Premie lager, zorgverzekering toch duurder'

De hoofdingang van zorgverzekeraar VGZ in Arnhem. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:54

Hoewel de meeste zorgpremies volgend jaar nauwelijks omhoog gaan of zelfs dalen, zijn veel mensen waarschijnlijk toch duurder uit met hun zorgverzekering.

Dat komt doordat de collectiviteitskorting die zorgverzekeraars bieden omlaag gaat van maximaal 10 procent tot 5 procent, zegt Peter Ruys van vergelijkingssite Zorgkiezer.

Collectief verzekerd


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Presentatrice Dieuwertje Blok in de studio van Het Sinterklaasjournaal.

Minder kijkers voor eerste Sinterklaasjournaal

Presentatrice Dieuwertje Blok in de studio van Het Sinterklaasjournaal. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:52

Het eerste Sinterklaasjournaal heeft maandag zo'n 874.000 kijkers getrokken, minder dan de afgelopen jaren.

Een woordvoerder van Stichting KijkOnderzoek (SKO) denkt dat die daling te maken heeft met de viering van Sint-Maarten. Vorig jaar begon het Sinterklaasjournaal nog met bijna 1,2 miljoen kijkers, het jaar ervoor met bijna een miljoen.

Pepernoten


minister De Jonge.

Kabinet komt met aanpak anorexia

minister De Jonge. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:54

De komende tien jaar wil het kabinet het aantal ernstig zieke jongeren met een eetstoornis - vooral anorexia - flink terugdringen.

In het land komen twee speciale kenniscentra voor de aanpak van eetstoornissen en er wordt een werkwijze opgesteld om patiënten minder te voeden onder dwang. Dat schrijft het AD.

Plan van aanpak


De politie doet onderzoek op de plek aan de Imstenrade in Buitenveldert waar advocaat Derk Wiersum is doodgeschoten.

'Wiersum wekenlang voor moord geobserveerd'

De politie doet onderzoek op de plek aan de Imstenrade in Buitenveldert waar advocaat Derk Wiersum is doodgeschoten. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:06

De in september vermoorde advocaat Derk Wiersum werd al weken voor zijn dood door een ’moordcommando’ in de gaten gehouden.

Niet alleen de straat in Amsterdam-Buitenveldert waar Wiersum woonde werd geobserveerd, maar ook het huis waar hij met zijn gezin leefde. Dat schrijft De Telegraaf.

Criminele observanten


Windmolens bij windpark Slufterdam.

'Iedereen zes jaar erbij door schonere lucht'

Windmolens bij windpark Slufterdam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:36

De lucht die we met zijn allen inademen is de afgelopen dertig jaar een stuk schoner geworden. Dat hebben we te danken aan Europees beleid. 

Zonder de maatregelen die de EU heeft opgelegd, was de vervuiling met stikstof en fijnstof een stuk groter geweest. En was de gemiddelde levensverwachting in Nederland ongeveer zes jaar lager.

Normen aan uitstoot


Likeability of5

Nieuwe OV ombudsman in de bres voor 73.000 gedupeerde studenten

Hij is nieuw, daadkrachtig en zit vol energie: de OV ombudsman Bram Hansma.

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 06:10

Hij is nieuw, daadkrachtig en zit vol energie: de OV ombudsman, „ik ben er voor alle reizigers.” Ook voor de studenten die op 16 augustus incheckten met hun week-ov, maar toch moesten betalen. Systeemfoutje. „Ze kunnen nog steeds hun geld terugkrijgen."

Begin dit jaar al werd Bram Hansma benoemd tot hoofd OV loket, waar reizigers altijd al naartoe konden met al hun klachten. Ambitieuze Hansma had meteen een grote missie: een naamswijziging van het loket, dat als ondertitel ‘de ombudsman voor een beter OV’ had.

Waar het woord loket toch snel associaties oproept als traag, ambtelijk en bureaucratisch, klinkt een ombudsman veel persoonlijker. „Het straalt onafhankelijkheid uit en geeft een signaal af dat we willen bemiddelen en helpen.”  Hij sprak over zijn plan met onder meer alle OV-partijen door heel het land en het Ministerie van Infrastructuur en ging op de koffie bij Reinier van Zutphen, de Nationale Ombudsman. Schept toch een band, dat ombudsman voor je naam, maar het is niet zo dat Hansma hem het hemd van het lijf vroeg. „Ik heb hem vooral geïnformeerd, zodat het niet als een verrassing kwam dat er ineens een OV ombudsman was.” Van Zutphen reageerde positief. „Zijn organisatie stuurde altijd al OV-klachten die bij hen binnenkwamen naar ons door en met een speciale OV ombudsman wordt het alleen maar transparanter.”


like
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Likeability of6

Zilverrug-dwerghert voor het eerst in 30 jaar vastgelegd

Unieke beelden van een hongerig zilverrug-dwerghertje / Global Wildlife Conservation

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een reeks hele bijzondere waarnemingen diep in de onherbergzame junglegebieden van het Zuid-Vietnamese binnenland.

Biologen legden daar namelijk voor het eerst in bijna 30 jaar een zeer zeldzaam zoogdier vast. Het gaat om een zogenaamd zilverrug-dwerghert, een diertje dat niet veel groter is dan een fors konijn.

De diertjes leven in hele afgelegen gebieden /Global Wildlife Conservation


like
user_93128fc22b33a8d9a8af06fe933f69a78f3b860b_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

'Minstens 180 eenden omgekomen na actie dierenactivisten'

Foto ter illustratie /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De bezetting van een foie-gras-boerderij in het West-Vlaamse Bekegem door een groep dierenactivisten heeft ertoe geleid dat 180 eenden omgekomen zijn. De dieren zouden als gevolg van stress om het leven zijn gekomen, aldus de eigenaar van het bedrijf. 

Chaotische bezetting


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Netflix werkt mee aan productie Nederlandstalige blockbusterfilm

Susan Radder en Gijs Blom spelen een hoofdrol /Anp, Wikimedia Commons

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het moet de grote Nederlandse filmhit worden van aankomend jaar: De Slag om de Schelde. Het moet een epische oorlogsfilm worden met voor Nederlandse begrippen een ruim budget die wordt gecoproduceerd door Netflix. 

De Slag om de Schelde wordt hiermee de eerste Nederlandstalige film die zichzelf een 'Netflix Original' mag gaan noemen.

Een veteraan op de herdenking van Slag om de Schelde /ANP


Moet het Nederlandse tbs-systeem worden afgeschaft?

Moet het Nederlandse tbs-systeem worden afgeschaft?

Medewerker van een tbs kliniek opent het kijkluik in een kamerdeur. ANP - Lex van Lieshout

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Heftige kritiek afgelopen maandag op het huidige tbs-systeem. Volgens een psychiater zou het falen en moeten worden afgeschaft. „Hij is terecht kritisch, dat moet ook. Maar dat honderden patiënten er niet thuishoren is ongefundeerd.”

Forensisch psychiater Peter van Panhuis uitte zijn kritieken in een uitgebreid interview met De Telegraaf. Hij werkte dertig jaar lang voor justitie en bracht advies uit over de oplegging en verlenging van tbs. Tijdens zijn carrière onderzocht Van Panhuis zo’n tweeduizend gevallen. Hij concludeert dat honderden patiënten niet thuishoren in het systeem omdat zij onbehandelbaar zijn of in een psychiatrische instelling moeten zitten. Ook schiet de nazorg ernstig tekort.

Zwart-wit