In het nieuws

Azmani: Bizar dat vluchten iets voor rijke mensen is geworden

'Bizar dat vluchten iets voor rijken is geworden'

Malik Azmani. / Bart Maat | ANP

In samenwerking met het Europees Parlement

16 OKT 2019

In een vierdelige reeks worden nieuwe en onlangs begonnen Nederlandse leden en gezichten van het Europees Parlement voorgesteld. Wie zijn zij en wat drijft hen? Deel 2: Malik Azmani van de VVD.

In een aandoenlijk oranje busje trok hij tijdens de Europese verkiezingscampagne dit voorjaar door Nederland. Malik Maakt Meters, stond erop. Letterlijk was dat uiteraard zo, maar meters maken wil Malik Azmani nu als VVD’er in het Europees Parlement. Zijn verhaal werd in het land gehoord en hij ‘pakte’ een van de vier zetels van zijn partij. In de nieuwe liberale Europese fractie Renew Europe heeft hij zijn eerste meters direct binnen: Azmani is eerste vice-president.

Friese Marokkaan

Hoe aandoenlijk dat busje ook, deze ‘Friese Marokkaan’ (Friese moeder, Marokkaanse vader) is een streber, een aanpakker, een man die roept dat je vanuit Nederland geen deuk in een pakkie boter kunt slaan als het om migratie gaat. Azmani is ook de man pleitte voor ‘het sluiten van alle grenzen’ (2015). Die kwalificatie die nooit meer van internet verdwijnt is wat al te lomp, want de politicus vindt dat vluchten nu iets voor mensen met veel geld is, omdat mensensmokkelaars veel geld vragen voor de reis naar Europa en daarmee een cynisch businessmodel opgetogen hebben. En dat de situatie in vluchtelingenkampen allesbehalve humaan is. Daaraan wil hij iets doen, met de nadruk op opvang in de regio en de aanpak van situaties in vluchtelingenkampen wereldwijd. „Die grenzensluiter? Ach, het was maar net wat voor labeltje er door anderen op werd geplakt.”

Azmani: Bizar dat vluchten iets voor rijke mensen is geworden

Malik Azmani brengt zijn stem uit voor de Europese verkiezingen, zijn vrouw legt het vast. / Vincent Jannink | ANP

Hoge functie, mini-kamertje

Metro ontmoet de VVD’er na negen jaar Kamerlidmaatschap in zijn kleine werkkamer in Straatsburg, zo’n mini-kamertje hebben alle 751 Parlementsleden. Zijn zwarte toetsenbord heeft van die knoppen die je nog heel diep moet indrukken, daar kan Azmani zelf ook wel om lachen. Minder om het feit dat veel mensen niet weten wat ‘ze daar in Europa allemaal doen’. „Ja, helaas. In Nederland worden regering en Tweede Kamer al door elkaar gehaald, laat staan dat goed duidelijk is hoe de Europese Commissie en het Europees Parlement werken.” Hij hoopt dat het beter wordt. „Maar vooral dat ik kan werken aan grote vraagstukken, waarover ik in Den Haag wel kon debatteren maar ze in verband met de EU niet verder kon brengen. Over migratie, veiligheid en daarmee de kansen op aanslagen in Europa kun je in Nederland alleen meedenken.” Hij komt nog even terug naar de vluchtelingen, een onderwerp dat Azmani duidelijk aan het hart gaat. „Bizar dat vluchten door die mensensmokkelaars iets voor de rijke mensen is geworden.”

Azmani: Bizar dat vluchten iets voor rijke mensen is geworden

Malik Azmani was na negen jaar Tweede Kamer wel toe aan een nieuwe uitdating in Europa. / Mathieu Cugnot / European Union 2019

Nationaal gerichte debatten

Hij was wat dat betreft wel toe aan een overstap naar Brussel en Straatsburg. „Als ik de Tweede Kamerfilm terugdraai, dan merkte ik dat ik erg in die grote vraagstukken als arbeidsmigratie, veiligheid en migratie in het algemeen geïnteresseerd was. Ik verbaasde me dat onze debatten zo nationaal gericht waren en kwam erachter dat veel regelgeving door Europa wordt gemaakt. Hoe bewaak je veiligheid voor vluchtelingen? Hoe zorg je ervoor dat mensen die niet in een land horen worden teruggestuurd? Dat soort dingen kun je niet in je eentje regelen, dat doe je in Straatsburg. In 2014 kreeg ik de eer het voorzitterschap van de commissie Europese Zaken van de Tweede Kamer over te nemen, onder meer ter voorbereiding van het Nederlandse voorzitterschap in Europa. In die zin was het uiteindelijk wel vanzelfsprekend dat ik deze kant op ging.”

Azmani: Bizar dat vluchten iets voor rijke mensen is geworden

Afscheid van de Tweede Kamer, in dit geval van zijn fractieleider Klaas Dijkhoff. / Remko de Waal | ANP

Nieuwe partij, ambitieuze mensen

Het bevalt op zijn Europese zetel prima. „Natuurlijk ben ik achter de schermen al een jaar bezig met netwerken, maar ik zit hier goed.” Azmani was VVD-lijsttrekker, dus de reis naar België en Frankrijk leek een zekerheidje. „Toen ik lijsttrekker werd, ben ik meteen aan de slag gegaan om bijvoorbeeld te weten wie mijn medespelers zouden zijn en dat het genoemde netwerk op orde was.” Tijd om aan de slag te gaan dus en dat in een fonkelnieuwe partij, Renew Europe. „Ja, tijd om ook te vernieuwen en dat willen we met een groep zeer ambitieuze mensen. Dat spreekt me aan, maar het gaat natuurlijk om de resultaten die we boeken voor de mensen waarvoor we dit doen. En belangrijk daarbij: hoe vertalen we voor die man en vrouw thuis aan de keukentafel wat we aan het doen zijn? Hoe zien zij dat hun stem op mij of op de VVD van meerwaarde is geweest? Ik geef toe dat dat een hele opgave is.”

Nederland kan het niet alleen

Hoe legt Azmani aan die man en vrouw thuis dan uit waarom politiek Europa belangrijk is? „Ik vertel hen dat Nederland sommige zaken niet zelf kan oplossen. Ik kan uitleg geven over hun irritatie dat we elke maand verhuizen van Brussel naar Straatsburg, want dat irriteert mij namelijk ook. Maar onder de streep gaat het erom – en dat zal ik overal vertellen – dat als we ons thuis veilig willen voelen, dat als onze kinderen in de toekomst brood op de plank willen houden, als het gaat om gevaar van Rusland, om het asielzoekerscentrum bij jou om de hoek… dat Nederland daar niet alleen over gaat. Volgens mij, en gelukkig maar, heeft de verkiezingsuitslag laten zien dat veel mensen grote Europese onderwerpen toch wel belangrijk vinden. Dáár moeten ik en mijn partij ook mee bezig zijn, niet met kleine dingetjes.”

Veiligheid, migratie en handel

De drie belangrijkste pijlers voor de komende tijd schudt Azmani, desgevraagd, zo uit zijn mouw. „Veiligheid vind ik heel belangrijk en zet ik op nummer één. Daarna volgen migratie en handel. Dat laatste moet ook goed zijn, want we zijn met steeds meer mensen en worden steeds ouder. Daar moet voor gezorgd worden en er moet sociale zekerheid zijn. Zonder goede handel redden we dat niet.”

Azmani: Bizar dat vluchten iets voor rijke mensen is geworden

Malik Azmani voor de Europese vlag. / Mathieu Cugnot | European Union 2019

Wie Azmani zeer welbespraakt en smetteloos gekleed op zijn politieke praatstoel ziet zitten, kan zich in de verste verte niet voorstellen dat hij als kind een te zwaar jongetje met een taalachterstand was. En dat als Marokkaan in Friesland. Maar juist die gegevens hebben hem, met de nodige bloed, zweet en tranen, gemaakt tot wie hij nu is. Een strijder. „Klopt, dat is wie ik was: opgegroeid in een arbeiderswijk. Ik heb een goede jeugd gehad hoor, maar breed hadden we het niet. Mijn moeder sprak Fries en mijn vader sprak onze taal zeer gebrekkig. Daar werd mijn Nederlands niet beter van, kan ik je zeggen. Op de basisschool zagen ze dat niet in, vonden ze me een bijzonder kind. Na de CITO-toets kreeg ik de LTS als advies. Gelukkig had ik op mijn twaalfde al iets van ‘dát gaat niet gebeuren’. Niets ten nadele van de LTS, nu vmbo, maar ik zag mezelf daar niet. Het werd eerst havo/vwo en uiteindelijk gymnasium. Daarnaast heb ik veel bijlessen taal genomen en, vanwege mijn gewicht, veel bijlessen gym. Dat heeft me enorm geholpen. Dat deed ik voor mezelf, nu ben ik met veel ambitie actief voor andere mensen.”

Paspoort

Malik Azmani (43).

• Geboren: Heerenveen.

• Woont in: Dalfsen.

• Burgerlijke staat: Getrouwd, geen kinderen.

• Partij: VVD (4 zetels in het Europees Parlement, na eventuele Brexit 5).

• In Europa: Renew Europe (eerste vice-president).

• Studies: Officiersopleiding bij de Marinen, Nederlands Recht in Groningen.

• Gemeenteraadslid: 2010 – 2014, Ommen.

• Tweede Kamerlid: 2010 – 2019 (onder meer VVD-woordvoerder Immigratie & Asiel).

• Loopbaan: Pleiter IND en directielid IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst).


Boze supporters bestormen stadion PSV

Boze supporters bestormen stadion PSV

/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

22 MIN

Zo'n 50 boze voetbalsupporters hebben zondagavond geprobeerd de hoofdingang van het stadion van PSV binnen te dringen. Ze moesten worden tegengehouden door de beveiliging en de ME.

Dat laat de politie weten. De fans gooiden met straatmeubilair. Er zijn vijf mensen aangehouden.

'John de Jong, oprotten'


D66 en CU: 'Nederland moet meedoen met militaire operatie Libië'

D66 en CU: 'Nederland moet meedoen met militaire operatie Libië'

Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Johan de Witt. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

37 MIN

Nederland moet meedoen aan een militaire missie voor de kust van Libië, vinden D66 en ChristenUnie.

Die maritieme missie van de Europese Unie moet voorkomen dat er nog meer wapens naar het verscheurde land worden gebracht, dat mensensmokkelaars hun gang kunnen blijven gaan en migranten op weg naar Europa verdrinken.

De twee regeringspartijen verwijzen naar het plan van EU-buitenlandchef Josep Borrell om EU-missie Sophia weer aan het werk te zetten. Sinds vorig voorjaar ligt die stil, omdat de vorige Italiaanse regering eerst afspraken over de opvang van migranten uit Noord-Afrika wilde zien.


Groot-Brittannië presenteert speciale brexitmunt

Groot-Brittannië presenteert speciale Brexitmunt

De munt heeft de inscriptie 'Vrede, welvaart en vriendschap met alle naties'. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Groot-Brittannië heeft zondag een nieuwe munt van 50 pence gepresenteerd ter gelegenheid van het vertrek van het land uit de Europese Unie.

De munt heeft de inscriptie 'Vrede, welvaart en vriendschap met alle naties' en draagt de Brexitdatum van 31 januari 2020.

Ongeveer drie miljoen van de munten zullen vanaf vrijdag worden uitgedeeld door banken, postkantoren en winkels, aldus de regering. Nog eens zeven miljoen andere exemplaren worden later in het jaar in omloop gebracht.


wow
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Recordaantal mensen doet mee aan vogeltelling
Likeability of5

Recordaantal mensen doet mee aan vogeltelling

Zeker 75.000 mensen deden dit jaar mee aan de Nationale Tuinvogeltelling. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Meer mensen dan ooit hebben dit weekend meegedaan aan de Nationale Tuinvogeltelling. Zeker 75.000 mensen telden gedurende een half uur de vogels die neerstreken in hun tuin of op hun balkon.

Dat aantal zal waarschijnlijk nog oplopen omdat het erg druk is op de website en deelnemers tot maandag 12.00 uur hun gegevens kunnen doorgeven, zegt een woordvoerster van de Vogelbescherming.

Pimpelmees


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'De holocaust heeft mijn moeder en mij gevormd'
Likeability of5

'De holocaust heeft mijn moeder en mij gevormd'

Lotty Huffener-Veffer / Carlo Huffener

Foto van 'Anne Kersten'

VANDAAG, 17:01

Op 27 januari wordt traditiegetrouw herdacht dat Auschwitz werd bevrijd en de Holocaust plaatsvond. Dit jaar is die herdenking extra speciaal, want het is 75 jaar geleden dat deze historische gebeurtenissen plaatsvonden.

Onder de Holocaust wordt de vervolging en vernietiging van de Europese Joden door de nazi’s verstaan, legt René van Heiningen van het NIOD uit. Het begrip Holocaust is Grieks voor ‘brandoffer’. Joden noemen het liever de Sjoa, Hebreeuws voor catastrofe. Het begin van de Holocaust wordt (doorgaans) gedateerd op 1933, nadat Adolf Hitler in Duitsland aan de macht was gekomen. Het einde van de Holocaust valt samen met de ondergang van nazi-Duitsland in mei 1945 en dus met het einde van de Tweede Wereldoorlog.

„Van alle kampen waarin joden tijdens de oorlog zijn omgebracht was Auschwitz het kamp waarin de meeste joden zijn omgekomen", vertelt Van Heiningen. Ook vele Sinti en Roma werden in het kamp vermoord. „Deze massale, industriële moord op meer dan één miljoen mensen heeft Auschwitz tot hét symbool voor de moord op de Joden gemaakt en – in meer algemene zin – tot het symbool van de strijd tegen racisme, discriminatie en mensenrechtenschendingen. Met de Auschwitz-herdenking wordt hiervoor jaarlijks aandacht gevraagd."


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Huis-aan-huiskranten luiden de noodklok om milieubeleid

Huis-aan-huiskranten luiden de noodklok om milieubeleid

Minister Arie Slob. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:49

Huis-aan-huiskranten luiden de noodklok en hebben een brandbrief gestuurd naar minister Arie Slob (Media).

Ze vrezen dat meer gemeenten het voorbeeld gaan volgen van Utrecht, dat volgens hen huis-aan-huiskranten uit de brievenbus weert. Ze vrezen voor 'de doodsteek voor de onafhankelijke lokale journalistiek', aldus de branchevereniging NNP.

Volgens de NNP scheert het stadsbestuur van Utrecht reclamefolders én huis-aan-huiskranten over één kam. In plaats van te werken met de bekende Ja/Nee- en Nee/Nee-stickers geldt in de stad: geen sticker, geen drukwerk.


Boete voor Delta voor uit vliegtuig zetten van moslim op Schiphol

Boete voor Delta voor uit vliegtuig zetten van moslim op Schiphol

Een toestel van Delta Airlines. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:34

De Amerikaanse vliegmaatschappij Delta Air Lines heeft een boete van 45.000 euro gekregen omdat in 2016 een moslim ten onrechte uit een vliegtuig op Schiphol is verwijderd.

Een soortgelijk incident deed zich in die periode voor in Parijs. Ook hiervoor is Delta Air Lines beboet. Dat meldt het AD. Het incident op Schiphol speelde zich in de zomer van 2016 af.

Stewardessen en passagiers sloegen alarm bij de piloot omdat een passagier met islamitische achtergrond verdacht om zich heen aan het kijken was en opvallend veel aan het zweten was.


Grammy Awards voor de 62e keer uitgereikt

Grammy Awards voor de 62e keer uitgereikt

Zangers Lizzo op de rode loper bij de MTV Awards 2019. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:59

De dag waar de muziekwereld jaarlijks reikhalzend naar uitkijkt, is aangebroken. De Grammy Awards worden zondag voor de 62e keer overhandigd in Los Angeles.

De prestigieuze muziekprijzen worden uitgereikt in 84 categorieën. De grootste kanshebber op een beeldje is Lizzo. De zangeres, die vorig jaar haar grote doorbraak beleefde met singles als Juice, Truth Hurts en Good As Hell, maakt kans op maar liefst acht prijzen.

Lizzo


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

24 JAN 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Rutte: excuses voor houding regering ten aanzien van Holocaust

Rutte: excuses voor houding regering ten aanzien van Holocaust

Minister President Mark Rutte houdt een toespraak bij het Spiegelmonument Nooit meer Auschwitz tijdens de Nationale Holocaust Herdenking. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:44

Premier Mark Rutte heeft zondag excuses aangeboden voor de Nederlandse houding ten aanzien van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

„Nu de laatste overlevenden nog onder ons zijn, bied ik vandaag namens de regering excuses aan voor het overheidshandelen van toen. Dat doe ik in het besef dat geen woord zoiets groots en gruwelijks als de Holocaust kan omvatten", zei Rutte zondag tijdens de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam 75 jaar na de bevrijding van naziconcentratiekamp Auschwitz, op 27 januari 1945.

Tot nu toe zag het Nederlandse kabinet geen aanleiding voor excuses voor die houding van de Nederlandse regering ten tijde van de Holocaust. In 2012 was de kwestie al aangezwengeld door PVV-leider Geert Wilders.


Ook in februari lijkt de winter ver weg

Ook in februari lijkt de winter ver weg

Ook in februari lijkt de winter ver weg. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:19

De kans dat het in februari nog écht winter wordt is klein. De komende maand zullen westelijke en zuidwestelijke winden het weerbeeld domineren.

Volgens Weeronline zorgt dat ervoor dat warme lucht ons land instroomt, met als gevolg dat de schaatsen hoogstwaarschijnlijk in het vet kunnen blijven liggen.

Het weer in februari zal grotendeels gaan lijken op het weer in januari. We zullen dus perioden tegemoet gaan met zuidwestenwinden en de temperatuur zal enkele dagen boven de tien graden uitkomen, waar de temperatuur in februari normaal gesproken rond de zes graden ligt.


Bierbrouwerij help asielhonden op bijzondere manier.

Bierbrouwerij helpt asielhonden op bijzondere manier aan baasje

Bierbrouwerij help asielhonden op bijzondere manier. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:38

Een brouwerij in de Amerikaanse staat Florida help asielhonden op een wel heel bijzondere manier aan een nieuw thuis. De Motorworks Brewing in de stad Bradenton heeft namelijk een speciale vier-pack gemaakt met daarop foto's van de asielhonden die nog een nieuw baasje zoeken. 

De honden die op de blikjes te zien zijn waren net als een aantal andere asielhonden aanwezig bij het event 'Yappy Hour' waar de blikjes voor het eerst getoond werden. Het event werd georganiseerd om geld op te halen voor lokale dierenasielen.


Politie houdt verdachten aan in zaak doodgeschoten Bouchikhi.

Politie houdt verdachten aan in zaak doodgeschoten Bouchikhi

Politie houdt verdachten aan in zaak doodgeschoten Bouchikhi. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:00

De politie heeft begin deze week twee verdachten aangehouden voor de dood van de 17-jarige Amsterdamse jongen, Mohamed Bouchikhi. 

Dat meldt de politie zondag. De jongen kwam twee jaar geleden om het leven bij de schietpartij in het buurthuis waar hij stage liep. Hij werd per ongeluk onder vuur genomen in het buurthuis in de Amsterdamse wijk Wittenburg en overleed aan zijn verwondingen.

De verdachten zijn een al eerder aangehouden 26 jarige man, Emylio G., en een 26-jarige vrouw uit Zwanenburg. G. werd in oktober 2018 ook al aangehouden in verband met de zaak.


HEMA roept ossenworst terug vanwege salmonellabacterie.

HEMA roept ossenworst terug vanwege salmonellabacterie

HEMA roept ossenworst terug vanwege salmonellabacterie. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:00

HEMA haalt de ossenworst uit de winkel omdat er een salmonellabacterie in kan zitten. Mensen die al eerder een worst gekocht hebben kunnen deze terug brengen naar de winkel.

Het gaat om een ossenworst van 200 gram met het artikelnummer 27017105. De verpakkingen hebben een houdbaarheidsdatum van 28-01-2020 tot en met 05-02-2020. Mensen wordt geadviseerd deze worst niet te eten maar terug te brengen naar de winkel. Daar krijgen ze hun geld terug.


Dinsdag zware ochtendspits door onstuimig weer.

Dinsdag zware ochtendspits door onstuimig weer

Dinsdag zware ochtendspits door onstuimig weer. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:00

Nederland krijgt na het weekend te maken met onstuimig weer. Dat meldt Weeronline. Met name dinsdag is er daarom kans op een zware ochtendspits.

Er wordt dinsdag een krachtige westen- tot zuidwestenwind verwacht. Aan zee kan het soms stormachtig waaien met kans op windstoten tot 75 km/per uur. Ook trekt er een aantal winterse buien over het land.

Wisselvallig


Het coronavirus: Dit is wat we tot nu toe weten.

Het coronavirus: dit is wat we tot nu toe weten

Het coronavirus: Dit is wat we tot nu toe weten. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:45

Het coronavirus rukt snel op; met al ruim 2000 besmettingen verspreid over meer dan tien landen grijpt het virus steeds verder om zich heen. Maar wat is er nu eigenlijk allemaal bekend over het virus dat op dit moment wereldwijd tot zorgen leidt? De belangrijke info voor je op een rij.

Het coronavirus werd waarschijnlijk voor het eerst ontdekt op een vismarkt in de Oost-Chinese stad Wuhan en is heel besmettelijk. Het behoort toe aan een grote groep virussen. Sommige van deze virussen zijn overdraagbaar op mensen, terwijl anderen slechts vat hebben op dieren. Mensen die besmet worden krijgen een longontsteking. Ook hebben patiënten last van hoesten, ademhalingsproblemen en koorts.

Tot nu toe zijn er al meer dan 56 mensen overleden aan de gevolgen van het virus en het aantal besmettingen loopt elke dag op. In de stad Wuhan, waar het virus uitbrak, zijn tot nu toe de meeste besmettingen.


ChristenUnie houdt vast aan verhuizing mariniers.

ChristenUnie houdt vast aan verhuizing mariniers

ChristenUnie houdt vast aan verhuizing mariniers. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:30

Regeringspartij ChristenUnie wil nog steeds dat de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen verhuist. Defensie zelf wilde dat plan juist afblazen werd afgelopen week bekend.

Volgens de ChristenUnie zou het afblazen van deze verhuizing echter 'een klap in het gezicht van Zeeland' zijn, zo vindt Tweede Kamerlid Joël Voordewind. „En een dreun voor de Zeeuwse samenleving en economie."

Het kabinet zei vrijdag nog geen besluit te hebben genomen over de toekomst van de mariniers. Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie gaat maandag of dinsdag met de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen praten. Daarbij moet ze niet alleen aan de belangen van Defensie denken, vindt de CU.


Maarten van der Weijden: ‘Ik stel makkelijk hoge doelen’

Maarten van der Weijden: ‘Ik stel makkelijk hoge doelen’

Maarten van der Weijden: ‘Ik stel makkelijk hoge doelen’

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

4078 baantjes moest Maarten van der Weijden donderdag op vrijdag zwemmen om het 24-uursrecord te verbreken. Maar na 3156 baantjes kan hij niet meer. „Achteraf startte ik misschien te snel.”

Onvermoeibaar lijkt Maarten van der Weijden (38) tot halverwege zijn wereldrecordpoging om in een etmaal minimaal 101,9 kilometer af te leggen. Met als achterliggend doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar kanker. Donderdagavond 19.00 uur springt hij het Oosterhoutse zwembadwater in en de hele nacht gaat het goed. Hij haalt rondetijden waar hij van tevoren van droomt: 1,21 per honderd meter, en zodra de zon weer opkomt, terugzakken naar 1,24.

Misschien heb ik mezelf wel te veel blindgestaard op het moment dat ik halverwege zou zijn, denkt Van der Weijden een dag later. Het is zaterdagmiddag, de pijn is – op wat keelpijn en zere knieën na van de duizenden malen keren – voorbij. „Die eerste twaalf uren gingen echt goed en volgens plan”, blikt hij terug. „Ik dacht dat het niet meer fout kon gaan.”


11 doden in Brazilië door zwaarste regenval ooit

11 doden in Brazilië door zwaarste regenval ooit

Beeld van een eerdere overstroming in Brazilië. / Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Al zeker elf mensen zijn sinds donderdag in de zuidoostelijke Braziliaanse deelstaat Minas Gerais door noodweer om het leven gekomen. Sinds een paar dagen regent het daar hevig en de stad Belo Horizonte is zelfs al geteisterd door aardverschuivingen. 

Zestien mensen worden volgens de brandweer nog vermist en ongeveer 2500 mensen zijn ontheemd geraakt.

Overstromingen