Metro
Metro Nieuws 17 okt 2019 / 14:39 uur

Alleen akkoord in Lagerhuis staat Brexitdeal nog in de weg

Boris Johnson en Jean-Claude Juncker kondigden donderdag gezamenlijk aan dat er eindelijk een principeakkoord is bereikt over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Op het moment van het bekendmaken van het principeakkoord moest het nog wel worden goedgekeurd door de EU-leiders en het Britse parlement. De EU-leiders zijn donderdag en vrijdag in Brussel bijeen.

Nieuwe afspraken

De belangrijkste partij van de pro-Britse Noord-Ieren, de DUP, is tegen het principeakkoord. De partij houdt vast aan eerdere kritiek op de brexitdeal. Zij stelde donderdagochtend niet achter de gemaakte brexitafspraken te staan.

Op een persconferentie in Brussel zei Europese Commissie-voorzitter Juncker dat hij het principeakkoord een bewijs voor vastberadenheid vindt. „Het is een evenwichtige overeenkomst voor de EU en het Verenigd Koninkrijk”, zei hij. „We hebben een prachtige nieuwe deal die ons weer controle geeft”, reageerde Johnson.

In de deal zijn nieuwe afspraken gemaakt over het probleem van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Daarvoor is een aanhangsel van het scheidingsverdrag aangepast. De Europese Commissie heeft groen licht gegeven.

Vanuit de Britse oppositie is kritisch gereageerd op het principeakkoord. De leider van de grootste oppositiepartij Labour zegt dat de nieuwe brexitdeal „nog slechter lijkt te zijn dan die van Theresa May, die met grote meerderheid is verworpen”, schrijft Sky News.

Ordelijk vertrek

Ook de leider van antibrexitpartij Liberal Democrats reageert negatief. „De deal van Boris Johnson zou slecht zijn voor onze economie, openbare diensten en het milieu", zei Jo Swinson. Ze stelt „vastberadener dan ooit" te zijn om de brexit te voorkomen. Swinson wil een nieuw referendum afdwingen over de brexit, met de optie om in de EU te blijven. Ook Labourleider Corbyn zegt dat de kiezers het laatste woord moeten krijgen.

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier zei op de persconferentie het vooral belangrijk te vinden dat aan de langdurige onzekerheid een einde is gekomen. Volgens hem geeft het bereikte principeakkoord bedrijven en burgers zekerheid en voorkomt het een chaotisch vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

Het principeakkoord moet dan ook een ordelijk vertrek van de Britten uit de EU garanderen en behelst ook afspraken over de toekomstige relatie. In het akkoord houdt Londen zich aan zijn financiële verplichtingen.

„Er is nu ook juridische duidelijkheid over zaken als intellectueel eigendom en persoonlijke data", aldus Barnier. Hij wilde niet zeggen of hij denkt dat het Britse Lagerhuis met de overeenkomst zal instemmen. „Daar moeten we voorzichtig mee zijn. Ik heb mijn werk gedaan."

Wantrouwen vanuit Europees Parlement

Vanuit het Europees Parlement is met enig wantrouwen gereageerd op het principeakkoord. De stuurgroep van het parlement, dat ook moet instemmen met de deal, was in een eerste reactie niet positief over het akkoord, zei brexitcoördinator en Europarlementariër Guy Verhofstadt.

De Belgische oud-premier sluit niet uit dat de Britten de schuld zullen afschuiven op de EU als de deal uiteindelijk geen goedkeuring krijgt. Hij betwijfelt of de overeenkomst voldoende garanties biedt voor Ierland.

Als de EU-regeringsleiders het akkoord goedkeuren, zal het EU-parlement eerst afwachten of er steun is in het Britse parlement, aldus Verhofstadt. Hij wees erop dat het Lagerhuis een akkoord al drie keer eerder heeft afgewezen.

Goedkeuren

Premier Mark Rutte zei in Brussel voorafgaand aan een EU-top heel blij te zijn met het principeakkoord. Hij droeg de overeengekomen tekst bij zich. De Europese Commissie hoopt dat de regeringsleiders daar later op de dag groen licht voor geven.

De Britse premier Boris Johnson wil het principeakkoord over de brexit zaterdag voorleggen aan het Lagerhuis. Als parlementariërs daar groen licht geven, kan het Verenigd Koninkrijk volgens de premier over twee weken de EU verlaten.

Het is zeer de vraag of het Britse parlement de deal van Johnson zal goedkeuren. Zijn Conservatieve Partij heeft daar geen meerderheid en oppositiepartijen reageren negatief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alleen akkoord in Lagerhuis staat Brexitdeal nog in de weg
Sluiten