Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 2 sep 2019 / 21:40 uur

Baudet wil privéjet-tripjes onderzoeken en bespreken

FvD-frontman Thierry Baudet gaat met Kamervoorzitter Khadija Arib een overleg aan over twee reizen die hij aflegde met een privéjet en niet had gemeld in het geschenken- of reuzenregister van de Tweede Kamer.

De zaak zal eveneens intern onderzocht worden in samenzijn met het bestuur van zijn partij, zo beloofde hij tijdens een gesprek met Dit is de Dag op Radio 1. Baudet kwam in opspraak nadat maandag door HP/DeTijd bekend werd gemaakt dat hij tweemaal met het vliegtuig van Fokke de Jong, eigenaar van SuitSupply, had gevlogen en dit niet gemeld had.

Het is niet bekend of deze CO2-kanonnen provocerend bedoeld waren /ANP

Melden met plezier

De FvD’er is zich echter van geen kwaad bewust en meent dat dit niet nodig was. Hier waren anderen, waaronder een aantal Kamerleden en de geroyeerde Henk Otten het niet mee eens. Baudet laat weten dat hij „als hij dingen moet melden, dat met plezier zal doen." Of hij dit ook daadwerkelijk – en met plezier – zal doen hangt af van het gesprek met Arib en de uitkomsten van het interne onderzoek.

Baudet blikte tijdens de uitzending ook terug op de zaak-Otten die wegens fraude was geroyeerd. De ex-bestuurder is nog steeds woedend en deed al aangifte wegens smaad tegen zijn voormalige partij en partijleider. Baudet heeft echter vertrouwen wanneer deze zaak voor een rechter komt. Hij meent dat hij geen andere keuze had en dat de afwikkeling „zeer zorgvuldig" is geweest.

De hele kwestie met Otten wordt nog een keer door het partijbestuur onder de loep genomen en besluit dan volgens Baudet of er „juridische stappen moeten volgen". Dat partijbestuur wordt uitgebreid met drie personen, voegde hij eraan toe. Baudet blijft algemeen bestuurslid, maar zal zich niet meer met de dagelijkse gang van zaken bezighouden.

Tijdens de eerste uitzending van Beau op RTL4 zaten Baudet en collega-Kamerlid Theo Hiddema aan tafel om het over de recente kwesties binnen de partij en de toekomst te hebben. Henk Otten zat kennelijk ook voor de buis en trok tijdens de uitzending fel van leer in een tweet.

De vijf kopstukken van de partij zien de toekomst met vertrouwen tegemoet /ANP

Resultaten boeken

Verder wil Baudet het verleden vergeten en naar de toekomst kijken, zo onderstreepte hij maandagavond voor een ingelaste ledenbijeenkomst in Zaandam. Deze ledenavond moest tekst en uitleg bieden na een roerige periode en was eveneens bedoeld om de blik op de toekomst te richten. Volgens aanwezigen was de sfeer gemoedelijk en kwamen er zo’n 2500 belangstellenden op het evenement af.

De partijleider zegt zich te willen focussen op regeringsdeelname na de verkiezingen van maart 2021. „We willen resultaten boeken, en niet van de zijlijn roepen", zegt hij. Dat betekent niet dat hij meteen toenadering zoekt tot andere partijen in de Tweede Kamer. „We moeten sowieso samenwerken, maar dat kan in de politiek ook als het hard tegen hard gaat."

Er werden tijdens het congres eveneens drie nieuwe bestuursleden voor de partij gepresenteerd. Nadat Baudet een vraag kreeg waarom de leden hier niet over mochten meebeslissen liet de partijleider weten dat er bij de volgende ledenvergadering gestemd kon gaan worden. „We zijn een democratische ledenpartij", zo meent hij. Waren er ook nog zaken minder positief volgens Baudet en de andere sprekers op de ledenbijeenkomst? Zeker. Fenomenen als cultuurmarxisme, klimaatbeleid, de EU, de NPO en links konden op weinig waardering rekenen op deze maandagavond in Zaandam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Baudet wil privéjet-tripjes onderzoeken en bespreken
Sluiten