Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 3 sep 2019 / 13:54 uur

‘Alleen OM nam besluit vervolging Wilders’

„Het Openbaar Ministerie heeft de beslissing genomen om Geert Wilders te vervolgen en niemand anders." Dat benadrukte de advocaat-generaal dinsdag met kracht tijdens het hoger beroep tegen de PVV-voorman in het ‘minder Marokkanen-proces’.

Actief bemoeid

Volgens de advocaat van Wilders komt er steeds meer bewijs op tafel dat toenmalig minister van Justitie, Ivo Opstelten, zich actief heeft bemoeid met de beslissing in 2014 om de PVV’er te vervolgen. Een minister mag dat niet doen, tenzij hij een officiële aanwijzing geeft.

Afgelopen week kwam er via een WOB-verzoek van RTL Nieuws onder meer een nota naar buiten waarop Opstelten een handgeschreven aantekening heeft gemaakt dat de punten van het OM besproken moeten worden.

Beslissing al genomen

De advocaat-generaal „herhaalde nogmaals" dat het OM de beslissing al had genomen en er daarna pas met de minister over werd gesproken. „Dat is het enige wat relevant is."

Het verzoek van Wilders’ advocaat Geert-Jan Knoops om het hoger beroep te staken en het OM niet-ontvankelijk te verklaren, noemt hij daarom niet aan de orde. „Het voert veel te ver om op basis van WOB-stukken het OM niet-ontvankelijk te verklaren." Het hof beslist waarschijnlijk dinsdag eind van de middag of het proces wordt gestaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Alleen OM nam besluit vervolging Wilders’
Sluiten