Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 26 aug 2019 / 11:29 uur

We zitten 34 dagen per jaar op onze smartphone

Nederlanders zitten gemiddeld ruim een maand per jaar op onze smartphone te turen en te pielen. Ruim 52 procent vindt het apparaat ‘een verrijking van het leven’ en dat het een hoop zaken makkelijker maakt. Sociaal contact, navigeren en dat men zich door de smartphone kan ontwikkelen: allemaal waardevolle pluspunten zo vinden we met z’n allen.

De cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek van Sim Only en Prepaid provider Simyo onder ruim duizend landgenoten en uitgevoerd door DirectResearch. Het onderzoek werd de vorige maand gehouden.

Vrouwen meer dan mannen

Per jaar zijn we 34 volle dagen op onze smartphone bezig. Waar de een zal denken ‘leg eens weg dat ding’, blijkt de helft van de ondervraagden het apparaat geweldig en handig te vinden. Het dagelijks gemiddelde ligt op 2 uur en een kwartier (vrouwen zijn per dag overigens 21 minuten langer op de mobiel bezig dan mannen). Niet zo verrassend: Nederlanders tot 30 jaar halen het gemiddelde omhoog en zitten dagelijks bijna 3,5 uur ‘op’ de smartphone.

We zitten 34 dagen per jaar op onze smartphone
Op de foto gaan met een voetbalster als Coutinho: dan is het maar mooi om de smartphone te gebruiken. / Christof Stache | AFP

‘s Morgens meteen ‘dat ding’

We gebruiken het apparaat de hele dag door, maar vooral tijdens het wachten. Jongeren onder de 30 gaan letterlijk met de smartphone naar bed: 61 procent staart voor het slapen gaan naar het scherm, 63 procent pakt de smartphone er ’s morgens na een klap op de wekker als eerste bij. Een derde van de Nederlanders neemt zijn of haar mobiel ook mee naar het toilet.

Een groot pluspunt aan de smartphone vinden we het sociale aspect. Voor ruim 60 procent van de Nederlanders is het onderhouden van relaties en sociaal contact makkelijker geworden. Een kwart vindt zelfs dat de telefoon hen socialer maakt. Navigeren staat op nummer één in de lijst met grootste verrijking dankzij de smartphone; 71 procent vindt zijn route dankzij de telefoon.

Tips om te minderen

Niet iedereen zal die verrijking zien en het apparaat misschien als een stoorzender, waar je toch elke keer weer naar grijpt. De vijf maatregelen worden het vaakst genomen om het smartphonegebruik te verminderen:

• Geluid uitzetten

• Geen smartphone aan de eettafel

• Smartphone buiten handbereik leggen

• Notificaties uitzetten

• Geen smartphone in de slaapkamer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
We zitten 34 dagen per jaar op onze smartphone
Sluiten