Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Walmart haalt gewelddadige games uit vitrines

Na de twee dodelijke schietpartijen van afgelopen weekend, haalt Walmart tijdelijk alle gewelddadige computerspellen uit zijn vitrines. Maar de spellen blijven wel gewoon te koop, net als vuurwapens. Op Twitter gaat een foto rond waarop instructies voor werknemers van alle filialen van het warenhuis te lezen zijn. Borden en demo-opstellingen voor gewelddadige games en bijvoorbeeld instructievideo’s over jagen of gewelddadige films moeten weggehaald worden.

https://twitter.com/shepardcdr/status/1159235488898830338

Schietgeluiden

Een woordvoerder van Walmart legt aan nieuwszender CNN uit dat de maatregel inderdaad wordt genomen vanwege de twee schietpartijen afgelopen weekend. In Dayton opende een schutter het vuur bij een bar, in El Paso vond een schietpartij in een supermarkt plaats.

President Trump bezocht beide plekken en probeerde de oorzaak van de twee schietpartijen bij gewelddadige games te leggen. Of dat ook is waarom Walmart deze maatregel heeft doorgevoerd, is niet bekend. Volgens CNN zouden klanten de schoten uit de spellen en/of films kunnen ervaren als echte geweerschoten, dat zou Walmart willen voorkomen met deze maatregel.

Maar ondanks dat er met gewelddadige games en films een stapje terug wordt gedaan, geldt dat niet voor de verkoop van vuurwapens. Walmart is een van de grootste wapenwinkels ter wereld, en na de schietpartijen vonden veel mensen dat de keten zou moeten stoppen met de verkoop van wapens. Dat lijkt niet te gebeuren binnenkort.

Strengere wapenwetgeving

Toch lijkt er een kleine kans te zijn op strengere wapenwetgeving. Mitch McConnell, een Republikeinse voorman in de Amerikaanse Senaat, zegt op zijn minst open te staan voor de discussie over uitgebreidere achtergrondchecks bij de verkoop van een vuurwapen. De senator heeft zich in het verleden altijd verzet tegen dergelijke onderzoeken naar iemands achtergrond.

McConnell zei op de lokale radio van Kentucky dat het debat over wapengeweld volgende maand in de Senaat vooral in het teken zal staan van de discussie omtrent uitgebreidere achtergrondchecks. „Daar is veel steun voor", zei hij. Ook president Donald Trump staat volgens McConnell daarvoor open.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.