Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 30 aug 2019 / 05:54 uur

Tieners zelf ook bezorgd over schermgebruik

Nederlandse tieners maken zich zorgen om hun eigen schermgebruik. De kritische jongeren brengen meer tijd door achter een telefoon, tablet of laptop dan ze zelf verantwoord vinden, meldt de Volkskrant. Bijna 7 op de 10 tieners vinden het bovendien jammer dat er tegenwoordig minder buiten gespeeld wordt.

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research onder thuiswonende kinderen en jongeren tussen de 10 en 22 jaar, in opdracht van de krant. Bijzonder aan de enquête is dat zowel kinderen als hun ouders zijn ondervraagd. De meeste ouders vinden dat hun kind te lang achter een beeldscherm zit, maar verrassender is dat kinderen dat zelf ook vinden.

Bijna 3,5 uur

De 569 ondervraagde kinderen en jongeren brengen naar eigen zeggen gemiddeld 3 uur en 20 minuten per dag achter een scherm door. Dat gaat alleen om privégebruik: het maken van huiswerk achter de laptop of het gebruik van bijvoorbeeld tablets op school is niet meegeteld. Zelf vinden de tieners 2,5 uur per dag een verantwoorde schermtijd.

Veel tieners denken bovendien dat hun schermgebruik een negatief effect op ze heeft, zowel fysiek als mentaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tieners zelf ook bezorgd over schermgebruik
Sluiten