Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 aug 2019 / 19:26 uur

Nederlandse jongeren steeds later zelfstandig

De Nederlandse jongeren worden steeds later zelfstandig en de weg naar een zelfstandig bestaan verloopt steeds trager. Zaken als het kopen van een huis of het stichten van een gezin worden uitgesteld en ze blijven langer bij hun ouders wonen.

Huis kopen

Dat blijkt uit een rapport van de Sociaal-Economische Raad (SER). Volgens het adviesorgaan is er echter ook sprake van een tweedeling onder jongeren. „Jongeren met voldoende hulp vanuit een breed netwerk profiteren veel meer van alle kansen ten opzichte van jongeren die niet zo’n netwerk hebben", zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer. „De onzichtbare muur tussen deze twee groepen wordt steeds hoger en is niet goed voor onze economie, want jong talent blijft zo onbenut en het verscherpt de tweedeling in de samenleving."

Volgens het rapport zorgt het sociale leenstelsel voor onzekerheid onder jongeren. Het zou namelijk grote invloed hebben op vervolgstappen in het leven van studenten, zoals bijvoorbeeld het kopen van een huis.

Jongeren blijken steeds vaker zaken uit te stellen. Omdat ze vaak lang moeten wachten op een vast contract, komt het kopen van een huis pas later. Daarnaast blijven jongeren langer bij hun ouders wonen en wordt steeds later gedacht aan het stichten van een gezin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse jongeren steeds later zelfstandig
Sluiten