Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 10 aug 2019 / 07:20 uur

‘Overtreders komen weg met fraude biologisch eten’

Koop jij vaak biologisch eten zoals vlees, koffie, thee of kaas? Dit voedsel moet geheel terecht aan strenge eisen op het gebed van dierenwelzijn en milieu voldoen. Bij 68 bedrijven bestaat echter het vermoeden dat ze de niet aan deze eisen voldoen, maar hun producten wel als biologisch labelen.

Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, dat de meldingen van twee toezichthouders in de periode 2015-2018 onder de loep nam. Aan de handel zou veel geld zijn verdiend, zo zou een vleeshandel honderdduizenden euro’s hebben gecasht met onterecht bio-voedsel. Overtreders zouden bovendien veel te makkelijk weg komen met de fraude.

Fraudegevoelige sector

Dat biologisch eten steeds populairder wordt, maakt de sector aantrekkelijk voor fraude. „Mensen die biologisch voedsel kopen, betalen daarvoor een hogere prijs en doen dat omdat het milieu- en diervriendelijk gemaakt is. Als er dan gefraudeerd wordt, dan worden die mensen belazerd”, vertelt voedingswetenschapper Gertjan Schaafsma aan RTL Nieuws. 

Te weinig middelen

Fraudeurs zouden harder aangepakt moeten worden. Slechts één van de tien vermoedelijke fraude-zaken zou inmiddels bij justitie worden behandeld. Hoe en of de oplichters strenger worden behandeld, is echter de vraag: de opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zegt te weinig mensen en middelen te hebben om de fraude met het bio-eten in de gaten te geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Overtreders komen weg met fraude biologisch eten’
Sluiten