Tim van der Steen
Tim van der Steen Nieuws 14 aug 2019 / 09:20 uur

Meten = eten: slimme plee geeft voedseltips Lowlands

Minder zout, meer vezels, meer drinken maar minder alcohol. Zomaar een paar adviezen die je binnenkort niet alleen van belerende doktersvingers kan krijgen maar ook van je toilet. Een pilot met de Smart Toilet draait aankomend weekend op Lowlands.

Sensoren

Door middel van sensoren kan een slimme plee straks waardes meten in je lichaam en ontlasting om daar vervolgens een voedseladvies aan te koppelen. Onderzoekers Jolanda Bax en Eva Wentink presenteren hun creatie al kort in een reportage van het Eindhovens Dagblad. In Biddinghuizen kan je hem straks zelf uitproberen.

Deze smart-toiletten komen uit de koker van IMEC, het Interuniversitair Micro-Electronica Centrum. Dit onafhankelijke onderzoekscentrum voor onder meer nanotechnologie heeft nu dus sensoren op de WC-bril geplaatst. Die meten onder meer je hartslag en bloeddruk terwijl jij op je keutels zit te zwoegen. Een sensor in de pot leest vervolgens de zoutwaarden en temperatuur van de urine.

Slimme menukeuzes

Aan de hand van die gegevens kunnen tips worden gegeven over een verstandig dieet. Slimme menukeuzes maken een volgend toiletbezoek mogelijk prettiger en daarmee houd je het feestje natuurlijk ook langer vol.

Wie dit wil testen kan op Lowlands terecht bij Brasserie 2050, het ‘restaurant van de toekomst’. Daar staan onderzoekers Jolanda Bax en Eva Wentink vanaf donderdag met hun Smart Toilet. Gebruikers van de slimme zetel krijgen na afloop van de boodschap een menusuggestie, op basis van de gemeten gegevens, die direct bij het restaurant kan worden besteld.

Pilot

Deze pilot loopt op Lowlands met een flinke knipoog volgens de onderzoekers, maar zo’n Smart Toilet kan in de praktijk natuurlijk bijzonder handig zijn. Mensen maken doorgaans dagelijks gebruik van hun keramieken troon, zo kunnen gegevens over de gezondheid van de gebruiker vrij consistent worden geregistreerd.

Resultaten op Lowlands worden dan ook anoniem verzameld en gebruikt voor vervolgonderzoek. Uiteindelijk kan zo’n apparaat bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis erg goed van pas komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meten = eten: slimme plee geeft voedseltips Lowlands
Sluiten