Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 31 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Mensen met honden eten gezonder en zijn socialer

Het hebben van een hond is leuk, maar ook nog eens goed voor je. Je beweegt meer, want het dier moet natuurlijk uitgelaten worden, maar uit recent onderzoek blijkt ook dat het hebben van een hond effect heeft op je hart.

Hond of kat

Het hart van mensen die een hond hebben is gemiddeld gezonder dan dat van mensen die geen huisdier hebben. Ook eten hondeneigenaren gezonder en zijn ze socialer. Dat blijkt uit onderzoek van Mayo Clinic Proceedings. Het hebben van een huisdier is sowieso goed voor je hart, maar een hond is huis heeft meer effect dan bijvoorbeeld een kat.

De studie startte in 2014 toen de onderzoekers de sociaal-economische en gezondheidsgegevens van 2.000 mensen zonder een verleden van hartproblemen in het Tsjechische Brno verzamelden. Elke vijf jaar zouden ze die gegevens vergelijken aan de hand van onder andere ‘Life’s Simple 7′. Dat zijn zeven factoren die de gezondheid van je hart bepalen: BMI, dieet, fysieke activiteit, bloeddruk, cholesterol, glucoseniveau in je bloed en roken.

Kat of paard

Bij het vergelijken van de resultaten merkten de onderzoekers dat de hondeneigenaren een betere conditie en lagere bloedsuikerspiegel hadden en gezonder aten. Nog opvallender was de vergelijking met de hele groep; ook deelnemers die een kat, paard of een ander huisdier had. Mensen met een hond scoorden altijd het best, of het team nu keek naar de leeftijd, het geslacht of de opleiding van de proefpersonen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.