Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Vervolging voor oppikken migranten op zee’

Idealisten die doelbewust zonder toestemming op zee mensen uit gammele bootjes oppikken, moeten worden vervolgd voor het faciliteren van mensensmokkel. Dat stelt de VVD voor in de Tweede Kamer. De oproep krijgt steun van een Kamermeerderheid.

Maximaal vier jaar cel

Bemanningsleden van boten die onder de Nederlandse vlag varen – zoals de Sea-Watch 3 – zouden een straf moeten kunnen krijgen van maximaal vier jaar cel of een boete van maximaal 83.000 euro, aldus de liberalen. Bovendien moeten de opdrachtgevers die zonder toestemming dergelijke ‘reddingsacties’ doen naar Italiaans voorbeeld een boete krijgen, stelt de partij.

„Organisaties die doelbewust langs de kust varen van een gebied waar mensensmokkelaars actief zijn, vormen in de praktijk de laatste schakel in een keten van mensensmokkelaars die tot ver in Afrika reikt", zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. „Zij vormen feitelijk geen reddingsdienst, maar een veerdienst."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.