Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 jul 2019 / 20:18 uur

Trump: Wat heeft May er een zooitje van gemaakt

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter uitgehaald naar de Britse premier Theresa May vanwege de brexit. Ook wil hij geen contact meer met de Britse ambassadeur in de Verenigde Staten. Zijn uitspraken komen nadat memo’s van de Britse ambassadeur gelekt zijn, waarin de ambassadeur zelf ook niet met al te aardige woorden over de Amerikaanse president sprak.

‘Wat een zooitje’

„Ik ben altijd erg kritisch geweest over hoe premier May de brexit heeft aangepakt", aldus Trump op Twitter. „Wat een zooitje heeft zij ervan gemaakt. Ik heb haar verteld hoe ze het moest aanpakken, maar ze besloot haar eigen gang te gaan. Het is goed dat het Verenigd Koninkrijk binnenkort een nieuwe premier heeft."

In een tweede tweet haalt de Amerikaanse president ook uit naar Nigel Kim Darroch, de Britse ambassadeur in de VS. „Ik ken de Britse ambassadeur niet, maar hij is niet geliefd in de VS. We zullen niets meer met hem te maken hebben."

‘Incompetent en onzeker’

Trump reageert met zijn tweets op het bericht van de Daily Mail zondag over gelekte memo’s van de Britse ambassadeur. Daarin zou Darroch tegen de minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt onder meer hebben gezegd dat Trump „incompetent en onzeker" is. Ook noemt de ambassadeur conflicten in het Witte Huis „messengevechten". De memo’s zijn vanaf 2017 verstuurd.

Hunt, ook een kandidaat om de nieuwe Britse premier te worden, baalt ervan dat de berichten zijn gelekt. „Hoewel ik het oneens ben met de ambassadeur, moeten onze medewerkers in vertrouwen kunnen zeggen wat ze willen." Hunt heeft een onderzoek ingesteld om erachter te komen wie gelekt heeft.

Reageer op artikel:
Trump: Wat heeft May er een zooitje van gemaakt
Sluiten