Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 4 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Irritante telefoontjes van bedrijven straks verboden

Hoevaak heb jij wel niet de telefoon opgenomen, terwijl er een marketeer aan de andere kant van de lijn was? Nou, binnenkort kan je stoppen met tellen, want er komt waarschijnlijk een verbod op dat soort belletjes.

Expliciete toestemming

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken presenteerde donderdagochtend een voorstel waarin staat dat dit soort telefoontjes alleen nog maar gepleegd mogen worden wanneer hier expliciet toestemming voor gegeven is. Ook mogen ze niet meer afgeschermd bellen.

Afgelopen jaar bleek uit een onderzoek dat veel consumenten niet happig zijn op dit soort telefoontjes. De helft van de ondervraagden ergert zich aan de verkooptelefoontjes van bedrijven. Een nieuw onderzoek van het ministerie duidt op hogere percentages en ging bovendien op de verschillende sectoren in.

89 procent van de mensen ergert zich aan commerciële telefoontjes van uitgevers, dit terwijl 96 procent genoeg ervan heeft om gebeld te worden door loterijen. 88 procent van de consumenten heeft er geen boodschap aan als goede doelen een poging wagen.

Opt-in

Door de zogenaamde opt-in optie hoopt Keijzer dat mensen tegen telemarketing op dezelfde manier worden beschermd als tegen e-mail.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.