Tim van der Steen
Tim van der Steen Nieuws 29 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Dierenwelzijnscheck voor restaurants gelanceerd

Buiten de deur eten is heerlijk, maar hoe hadden de dieren die nu op het menu staan het eigenlijk voordat zij op het bord belandden? Om daar zicht op te krijgen is vandaag de DierenwelzijnsCheck gelanceerd.

De check wil consumenten en restaurants aansporen tot het maken van diervriendelijke keuzes. Is het vlees bijvoorbeeld voorzien van een Beter Leven keurmerk en worden er vrije uitloop-eieren gebruikt, of staat er bedreigde vis op de kaart die op een wrede manier is gevangen? Het is een initiatief van Varkens in Nood.

Diervriendelijke keuze

Honderd Amsterdamse restaurants zijn al onder de loep genomen. Hierbij zijn de menukaarten langs de DierenwelzijnsCheck gelegd. Bij ruim tweehonderd verschillende soorten vlees, zuivel, vis en ei is gekeken hoe diervriendelijk de keuzes zijn.

Lijst groeit

Logischerwijs komen veganistische restaurants het beste uit de bus. Onderaan de lijst bungelen, allemaal met een score van 4.2, biefstukrestaurant Loetje, Mos en het door Joop Braakhekke opgerichte Le Garage. Het gebruik van eendenlever en bedreigde vis als tonijn, maar ook de beperkte vega(n) opties op de kaart kosten flink wat punten.

Aan de huidige honderd restaurants op de lijst worden binnenkort meer namen toegevoegd. Onder meer van andere restaurants in Amsterdam en de rest van het land, maar ook fastfoodketens en bedrijfskantines.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.