Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 jul 2019 / 14:14 uur

Rechtszaak starten wordt goedkoper

Het wordt in veel gevallen goedkoper om een rechtszaak te beginnen. Uit onderzoek is gebleken dat de huidige tarieven veel burgers en kleinere bedrijven afschrikken om naar de rechter te stappen. Daar wordt nu wat aan gedaan.

Voor particulieren, maar vooral voor ondernemers dalen de kosten bij bepaalde claims omdat de griffierechten lager worden. Hierdoor heeft het ook bij kleinere bedragen zin om een zaak aan te spannen.

Boven 5000 juist duurder

Voor burgers gaat het om 204 in plaats van 231 euro bij vorderingen van 500 tot 1500 euro. Bij bedrijven zakken alle tarieven voor claims tussen de 500 en 5000 euro. Nu betalen die voor een vordering van net boven de 500 euro 486 euro aan griffierechten. Dat wordt straks 306 euro. Vorderingen boven de 5000 euro worden wel duurder.

Toegang tot de rechter

„In een rechtsstaat is de toegang van burgers en bedrijven tot de rechter essentieel. Vooral kleinere bedrijven stappen niet naar de rechter en laten hun onbetaalde rekeningen liggen, omdat het verschil tussen griffierecht en vordering zo klein is", zegt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). Met de aanpassingen wil hij tegemoetkomen aan de bezwaren van onder andere het midden- en kleinbedrijf en van de deurwaarders.

Gunstig voor particulieren

De verlaging is ook gunstig voor particulieren die een incassoprocedure tegen een bedrijf hebben verloren en worden veroordeeld tot het betalen van de proceskosten, waaronder de griffierechten die dus lager worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rechtszaak starten wordt goedkoper
Sluiten