Metro
Metro Nieuws 21 jun 2019 / 05:44 uur

Trump trekt militaire aanval Iran toch in

Op het laatste moment heeft het Witte Huis donderdag besloten de militaire actie in Iran af te blazen. Dat schrijft The New York Times op basis van informatie van officiële bronnen in het Witte Huis.

Eerder deze week haalde Iran een militaire drone van de Amerikanen neer en daarom zou president Trump akkoord zijn gegaan met een militaire aanval op het land. Hierbij zouden lanceerinstallaties en radarposten worden bestookt.

Schepen in aanvalspositie

Gevechtsvliegtuigen waren al onderweg en schepen van de Amerikaanse marine lagen al in aanvalspositie, toen de regering besloot de aanval toch in te trekken. Het is niet bekend of de geplande aanvallen op Iran later alsnog worden uitgevoerd, aldus een bron in The New York Times. Ook is niet bekend of Trump zich heeft bedacht of dat het intrekken van de aanval onderdeel is van de strategie.

Actie van ‘stom individu’

Eerder op de dag deed Trump de aanval af door het neerhalen van de drone te bestempelen als de „actie van een stom individu. Ik kan me voorstellen dat het een generaal of iemand was, die een fout heeft gemaakt. Ik vind het moeilijk om te geloven dat het opzettelijk was."

Als de aanval was doorgegaan, was het de derde militaire actie geweest tijdens de ambtstermijn van Trump na eerdere aanvallen in Syrië in 2017 en 2018.

Het Witte Huis weigerde commentaar te geven, meldt de krant.

KLM niet door Iraans luchtruim

KLM besloot vrijdag om voorlopig niet door het Iraanse luchtruim te vliegen, als gevolg van de neergeschoten drone.

„Veiligheid heeft voor KLM de hoogste prioriteit. We volgen alle ontwikkelingen die mogelijk betrekking hebben op de veiligheid van het luchtruim 24/7 op de voet en richten de operatie zo in dat de veiligheid van de vluchten is gewaarborgd. Het incident met de drone is aanleiding om vooralsnog niet meer over het gebied te vliegen”, aldus de KLM in een verklaring.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump trekt militaire aanval Iran toch in
Sluiten