In het nieuws

Nieuw: de minister van Gehandicaptenzaken

Fotograaf: Stijn Ghijsen. Bron: KRO-NCRV

Foto van 'Cerise van Vliet'

17 JUN 2019

Het is een spannende dag voor Boaz, Rick, Sandra, Thijs, Sven en Frances. De zes staan vanavond centraal in een liveshow op NPO1, waarin een minister van Gehandicaptenzaken wordt gekozen.

Zo’n minister die zich alleen maar bezig houdt met zaken die gehandicapten in Nederland aangaan, is er op dit moment nog niet. „Ieder ministerie heeft een beetje gehandicaptenzaken onder z’n hoede”, zegt presentatrice Lucille Werner hierover. „En dat is nou juist het probleem. Met overal een beetje maak je het niet urgent genoeg.” Zij wil in Nederland een ministier van Gehandicaptenzaken, zoals die er in het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië al is.

Mensen met en zonder handicap hebben zich verkiesbaar gesteld en tijdens de liveshow wordt de minister gekozen. Van de 120 mensen die deze functie dolgraag wilden, zijn Boaz Spermon, Rick Brink, Sandra Ballij, Thijs de Lange, Sven Romkes en Frances Vereijken gekozen. We stellen ze graag even aan je voor:

Rick Brink. Fotograaf: Stijn Ghijsen. Bron: KRO-NCRV

Rick

Wie ben je?

„Ik ben Rick Brink, ik ben 33 jaar en woon in Hardenberg. In het dagelijks leven werk ik in de zakelijke dienstverlening en ben ik graag op de voetbalvereniging. Ik zie er iets anders uit, want ik heb osteogenesis imperfecta. Hierdoor heb ik broze botten en ben ik kleiner dan gemiddeld.”

Waarom moet jíj de minister van Gehandicaptenzaken worden?

„Omdat ik vind dat veel goed gaat in ons land, maar het kan gewoon beter. Om die dingen beter te maken, heb ik concrete doelen. Ik wil het verschil maken voor de ruim twee miljoen mensen in Nederland die een handicap hebben.”

Wat wil je veranderen?

„Ik wil dat kinderen met een handicap gewoon mee kunnen spelen met hun vriendjes. Dat ze zelfstandig zijn en weerbaar worden. Hiervoor is meer maatwerk en zijn meer voorzieningen nodig. In de politieke arena kan je het verschil maken.”

Sandra Ballij. Fotograaf: Stijn Ghijsen. Bron: KRO-NCRV

Sandra

Wie ben je?

„Ik ben Sandra Ballij en ik ben 37 jaar. De afgelopen twaalf jaar ben ik actief geweest als social entrepreneur, dat is eigenlijk een ondernemer die bezig is om maatschappelijke impact te realiseren. Zo heb ik een restaurant in het donker opgericht, waar alleen maar blinden werken, de experts van het donker.”

Waarom moet jíj de minister van Gehandicaptenzaken worden?

„Wat er nodig is, is daadkracht en dat heb ik. Er zijn al superveel goede ideeën en dat is altijd interessant, maar nu moeten we er ook echt wat mee doen. Ik heb al twaalf jaar ervaring op dit gebied, heb een breed netwerk opgebouwd en ken het hele speelveld. Ik ga niet alles alleen doen, maar heb een hele community om mij heen. Het is tijd om niet meer alleen maar te zeuren, we weten dat het shit geregeld is en het beter kan. Op dit moment is niemand eindverantwoordelijk en dan mis je focus. Ik ga dat veranderen.”

Wat wil je veranderen?

„Ik wil dat we met z’n allen anders kijken, anders denken en anders doen. Onder die drie pijlers vallen heel veel punten, die allemaal uit de praktijk komen. Veel hebben met arbeid te maken, maar als je werk wil regelen voor deze mensen moet je ook aan de slag met toegankelijkheid - zonder de juiste hulpmiddelen kan je niet werken - en met bijvoorbeeld onderwijs. Ik wil stoppen met kijken naar wat niet kan, concrete voorbeelden uit de praktijk aanpassen en het huidige systeem zo verbeteren.”

Sven Romkes. Fotograaf: Stijn Ghijsen. Bron: KRO-NCRV

Sven

Wie ben je?

„Ik ben Sven Romkes, ik ben 36 jaar en woon in Assen. Ik ben met een beperking geboren, maar heb er op latere leeftijd ook één bij gekregen. Ik ben spastisch sinds m’n geboorte, heb een chronische longaandoening en niet-aangeboren hersenletsel.”

Waarom moet jíj de minister van Gehandicaptenzaken worden?

„Nou, drie van de zes meest voorkomende beperkingen heb ik al, dus ik hoef nog maar de helft te leren kennen! Grapje natuurlijk, maar ik heb zelf zowel zichtbare als onzichtbare beperkingen, dus kan me in beide werelden heel goed inleven. Dat lijkt me een hele goede eigenschap voor de minister van Gehandicaptenzaken.”

Wat wil je veranderen?

„Op dit moment stroomt meer dan 60 procent van de mensen met een beperking uit uit een opleiding, naarmate de opleiding hoger wordt is dit zelfs meer dan 90 procent. Dat past niet bij Nederland vind ik en daar moeten we wat aan doen. De gemiddelde minister kent deze cijfers niet. Als ik ze noem, schrikken ze zich het apenzuur, doen ze onderzoek en komen ze geschrokken terug. De krapte op de arbeidsmarkt is nog nooit zo groot geweest, maar de mensen met een beperking worden niet meegerekend in de groep mensen ‘waar we uit kunnen kiezen’ voor een baan. Dit terwijl ze wel de capaciteiten en kwaliteiten hebben om banen te vervullen.”

Frances Vereijken. Fotograaf: Stijn Ghijsen. Bron: KRO-NCRV

Frances

Wie ben je?

„Ik ben Frances Vereijken en ik ben 25 jaar.”

Waarom moet jíj de minister van Gehandicaptenzaken worden?

„Omdat ik een broertje heb die ernstig meervoudig beperkt is, waardoor ik van jongs af aan heb gezien hoe het leven met een beperking is en wat daar allemaal bij komt kijken. Ik heb vorig jaar een masterstudie gedaan in Londen die focuste op dit onderwerp. Er is nu nog veel onwetendheid, we denken veel in hokjes. Maar als je de diagnose autisme hebt en niet helemaal in dat hokje past, dan weten mensen niet meer wat ze met je aan moeten. Ik wil de schakel zijn tussen de richtlijnen en hokjes en wat individuen echt nodig hebben.”

Wat wil je veranderen?

„Dat zijn in grote lijnen drie dingen: de beeldvorming, het maatwerk en de toegankelijkheid. Alles begint bij beeldvorming. We moeten een goed beeld neerzetten van mensen met een beperking in Nederland, want het beeld dat we nu hebben klopt niet. Dat vertaalt zich dan meteen door naar bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg, die wordt realistischer en focust meer op mogelijkheden. Ten tweede wil ik kijken naar het individu, wat deze persoon nodig heeft. Richtlijnen zijn handig, maar niet iedereen heeft hetzelfde nodig. Ten slotte wil ik dat de wereld toegankelijk wordt voor mensen met een beperking. Niet alleen fysiek zoals in gebouwen, maar denk ook aan informatie en communicatie. Voor mensen met een lichte verstandelijke beperking betekent dat dat we dingen als overheid misschien soms eens wat makkelijker moeten opschrijven.”

Thijs de Lange. Fotograaf: Stijn Ghijsen. Bron: KRO-NCRV

Thijs

Wie ben je?

„Ik ben Thijs de Lange, ik ben 21 jaar en woon in Zaandijk. In het dagelijks leven studeer ik taal en communicatie en Frans aan de universiteit van Amsterdam. Ik heb een milde vorm van cerebrale parese. Dat houdt in dat ik bij mijn geboorte zuurstofgebrek heb gehad en het deel van mijn hersenen is beschadigd dat het motorische aanstuurt. Ik heb moeite met de fijne motoriek, een beschadigd evenwicht en alles gaat net iets trager bij mij. Maar waar het lichaam achterblijft gaat de geest verder! Studeren gaat me prima af.”

Waarom moet jíj de minister van Gehandicaptenzaken worden?

„Omdat ik het leuk vind om voor andere mensen op te komen. Dat doe ik op mijn universiteit ook al, daar zorg ik dat anderen met een beperking krijgen wat ze nodig hebben. Daarnaast ben ik jong, maar heb ik al veel ervaring, weet ik snel wat nodig is en wie ik daarvoor nodig heb en heb ik er gewoon ontzettend veel zin in!”

Wat wil je veranderen?

„Ik wil vooral inzetten op bewustwording, laten zien dat iedereen een beperking heeft. Als je linkshandig bent en je moet rechts in het contact van de auto je sleutel steken, heb je ook een handicap. We zijn dus gewoon allemaal gelijk. Een jaar is kort, maar daarin kan ik wel hele simpele dingen veranderen zoals woorden die worden gebruikt. Denk aan ‘dagbesteding’. Dat vind ik een fout woord, want dan zeg je ‘die mensen doen niet echt mee, we geven ze iets waarmee ze een dag doorkomen’ terwijl ze net zo goed iets bijdragen.”

Boaz Spermon. Fotograaf: Stijn Ghijsen. Bron: KRO-NCRV

Boaz

Wie ben je?

„Ik ben Boaz Spermon en ik ben 35 jaar. Op mijn 28e kreeg ik MS en ging ik heel hard achteruit. In Nederland was ik uitbehandeld, maar ging naar het buitenland voor een behandeling. Sindsdien is de ziekte in remissie en ben ik deels hersteld. Lichamelijk ben ik nog wel beperkt. Ik kan maar zo’n 100 tot 400 meter lopen en wandel dan met een stok. Ik moet veel rusten, maar in m’n koppie zit alles gewoon goed.”

Waarom moet jíj de minister van Gehandicaptenzaken worden?

„Ik heb 28 jaar zonder beperking geleefd, dan merk je pas dat mensen je anders behandelen als je een beperking krijgt. Ik weet hoe het is en kan me inleven in de denkbeelden van iemand met, maar ook iemand zonder beperking. Daardoor kan ik die twee werelden verbinden en een brug slaan naar de politiek. Ik wil mensen inspireren om voor zichzelf op te komen en wil een spreekbuis zijn voor mensen die dat niet kunnen.”

Wat wil je veranderen?

„Ik wil dat het normaal is dat mensen anders mogen zijn. We hebben in Nederland zo’n twee miljoen mensen met een beperking, maar eigenlijk is iedereen beperkt op zijn of haar manier. De één alleen meer dan de ander. Nu wordt veel voor je beslist als je een beperking hebt en heb je weinig inspraak. Dat wil ik veranderen.”

Dat Boaz al politiek actief is, bewijst hij door de petitie die hij startte. Hij wil dat de Kamer een handtekening zet onder het Facultatieve Protocol van het VN-verdrag Handicap. Daarin staat dat mensen met een handicap rechtstreeks een klacht kunnen indienen bij het VN-Comité als het VN-verdrag Handicap niet wordt nageleefd. Het kabinet heeft het protocol niet ondertekend en de motivering daarvoor blijft al ruim 2 jaar uit.

Een jaar

Deze zes maken kans om minister van Gehandicaptenzaken te worden, wat (nog) geen officiële functie is in Den Haag, maar wel bij de KRO-NCRV. „Ze krijgen een contract van een jaar bij ons”, vertelt een woordvoerder. „In dat jaar krijgen ze alles wat ze nodig hebben om hun speerpunten uit te dragen.” Volgens kandidaat Rick is de minister in dat jaar „een minister met een camera”.

Als het aan de omroep ligt, komt de winnaar daadwerkelijk aan het hoofd te staan van een nieuw op te richten ministerie dat in Den Haag de belangen behartigt van Nederlanders met een beperking.

Stemmen

Mocht het niet zo ver komen, dan heeft Lucile Werner het onderwerp in ieder geval weer even goed op de kaart gezet en is de nieuwgekozen minister een influencer geworden. Maandagavond om 21.15 uur is de liveshow op NPO1 te zien en kan de kijker haar of zijn stem uitbrengen. Dat kan door te bellen of te sms’en. Degene met de meeste stemmen mag zich in ieder geval een jaar (maar misschien nog wel langer) minister van Gehandicaptenzaken noemen.


 Werk van Vincent van Gogh gestolen uit museum Singer Laren

Werk van Vincent van Gogh gestolen uit museum Singer Laren

Dieven forceerden de glazen voordeur van het gebouw. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

37 MIN

Uit museum Singer Laren is in de nacht van zondag op maandag een werk van Vincent van Gogh gestolen. Het gaat om het schilderij met de naam Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar uit 1884.

Het werk was in bruikleen van het Groninger Museum. Dit maakten de museumdirecties en de politie bekend tijdens een persconferentie in het museum.

'Boos, geschokt en verdrietig'


Dieven stelen beademingsapparatuur uit auto
Likeability of3

Dieven stelen beademingsapparatuur uit auto

Dieven stelen beademingsapparatuur uit auto | Foto (ter illustratie): Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

44 MIN

Bij een auto-inbraak in Breda is in de nacht van zondag op maandag onder meer beademingsapparatuur gestolen. Volgens de politie gaat het om zes sets.

Verder bestond de buit uit sportkleding en een bankpas. De gestolen medische apparatuur is maandag teruggevonden in twee tassen bij een voetbalveldje. De politie heeft twee verdachten aangehouden, van 41 en 49 jaar.

Gestolen bankpas


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Verdachte moord Derk Wiersum heeft nieuwe advocaat

Verdachte moord Derk Wiersum heeft nieuwe advocaat

Advocaat Jacques Taekema op rechts Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De man die ervan wordt verdacht de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum te hebben doodgeschoten, heeft een nieuwe advocaat. 

Jacques Taekema neemt de verdediging van Giërmo B. over van Tjalling van der Goot „om redenen van persoonlijke aard". Woensdag staat er een nieuwe inleidende zitting over de moord op Wiersum gepland in de rechtbank in Amsterdam. Hierbij is vanwege de coronamaatregelen geen publiek aanwezig, ook verdachte B. en zijn advocaat Taekema zijn niet bij de zitting.

Ridouan T.


Rumag stopt met coronacollectie door 'karaktermoord' Lubach

Foto van 'Vincent Smit'

1 UUR

Het satirische internetbedrijf Rumag stopt met de verkoop van aan het coronavirus gerelateerde spullen. De 'coronacollectie' van het bedrijf ligt onder vuur nadat Arjen Lubach er in zijn talkshow zondagavond aandacht aan gaf. 

Rumag richt zich op social media op jongeren en plaatst voornamelijk satirische teksten. De teksten drukken ze ook op spullen zoals t-shirts, koffiemokken en deurmatten. In het item van Zondag met Lubach wordt Rumag beschuldigd van het plegen van plagiaat en geld te willen verdienen aan de coronacrisis. Op Instagram is het merk op maandagmiddag al ruim 20.000 volgers verloren.


Romantisch! Man versiert buurvrouw ondanks quarantaine
Likeability of5

Romantisch! Man versiert buurvrouw ondanks quarantaine

Wanneer de twee elkaar écht kunnen aanraken is nog even afwachten | Foto: Pexels

Foto van 'Metro'

1 UUR

Wie zegt dat je in tijden van social distancing je ware liefde niet kunt ontmoeten? Of in elk geval een geliefde. De in New York woonachtige Jeremy Corby wist een date te scoren waarbij hij zich keurig aan de richtlijnen houdt.

Althans, dat is het verhaal dat hij op Twitter en TikTok deelt. Sommige verhalen zijn te mooi om te checken, we willen in dit geval maar al te graag geloven dat het waar is. Zelfs een gemiddelde Disney-film valt qua romantiek in het niet vergeleken bij het verhaal van fotograaf Jeremy.

Dag opfleuren


like
user_30d26d850b3f8a02b0da4c78cdc86a13d43684d4_avatar

Coronavirus eist 93 levens, dodental op 864

Coronavirus eist 93 levens, dodental op 864

De afdeling spoedeisende hulp in het Amsterdam UMC, locatie AMC Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Er zijn in de afgelopen 24 uur 93 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus bij gekomen in Nederland. Dat meldt het RIVM.

Dit brengt het totale aantal doden door corona in ons land op 864. Het werkelijke aantal overledenen ligt hoger; sterfgevallen worden soms pas na een paar dagen doorgegeven. Daarbij komt dat lang niet iedere besmetting wordt vastgesteld door een test. Als iemand die niet is getest door het virus komt te overlijden, komt dat niet terug in de statistieken.

507 mensen opgenomen


WHO waarschuwt: drink niet bij coronastress

WHO waarschuwt: drink niet bij coronastress

Naar de fles grijpen wordt ten zeerste afgeraden. | Foto: Getty

Foto van 'Metro'

2 UUR

Door de uitbraak van COVID-19 zitten we massaal thuis. Niet naar buiten kunnen in combinatie met spanning door het virus en andere omstandigheden, kan voor stress zorgen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt de mensheid in deze tijden vooral niet naar de fles te grijpen. De organisatie benadrukt dat alcohol drinken geen goede manier is om met stress rondom het virus en de lockdown om te gaan. Een flinke borrel kan enorme gevolgen hebben voor de mentale én fysieke gezondheid.

Verdovende middelen schuwen


'Maatregelen blijven waarschijnlijk ook na 6 april nog van kracht'
Likeability of5

'Maatregelen blijven ook na 6 april van kracht'

Posters met maatregelen in een supermarkt van Jumbo. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De maatregelen die momenteel in Nederland worden getroffen om de verspreiding van het coronavirus in te perken, zullen ook tot na 6 april van kracht blijven.

Dat bevestigen bronnen in Den Haag na berichtgeving van De Telegraaf. Dinsdag zal de crisiscommissie van het kabinet beslissen over het verlengen van de maatregelen. Onder die maatregelen vallen onder meer het zoveel mogelijk thuis blijven, het afstand houden van anderen, het vermijden van groepen en sociale activiteiten en het thuisblijven bij klachten.

Advies OMT


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Telefoonstoring zorgt dat ziekenhuizen niet bereikbaar zijn

Telefoonstoring zorgt dat ziekenhuizen niet bereikbaar zijn

Door een telefoonstoring zijn veel ziekenhuizen niet bereikbaar | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Meerdere ziekenhuizen zijn slecht bereikbaar door een landelijke telefoonstoring. Op de website allestoringen.nl is te zien dat onder meer het Deventer Ziekenhuis problemen heeft.

„Er is een landelijke storing bij Ziggo, KPN en Vodafone. Met als gevolg dat het Deventer Ziekenhuis problemen heeft met inkomend en uitgaand bellen" meldt het ziekenhuis. Ook Antonius Zorggroep Sneek meldt slecht bereikbaar te zijn.

Oorzaak wordt gezocht


Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

De kunstenaar maakte de helm met oude kranten / Foto: AFP

Foto van 'Vincent Smit'

3 UUR

Een agent en een kunstenaar in India hebben een creatieve oplossing gevonden om mensen bewust te maken van het coronavirus. Verkleed als het virus houdt de agent mensen staande bij kruispunten. 

De agent, Rajesh Buba, werkt in de miljoenenstad Madras in het zuiden van India. Hij spreekt mensen voornamelijk aan als hij ziet wanneer er geen mondkapjes gedragen worden. Hij zegt dan: „Als jij naar buiten gaat, kom ik bij je naar binnen”, daarmee doelend op het coronavirus.

Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

Foto: AFP


Klassieke muziek populairder door coronacrisis

Klassieke muziek populairder door coronacrisis

We streamen minder muziek maar als we streamen, wint klassiek terrein | Foto: Getty

Foto van 'Ingelise de Vries'

3 UUR

Het is voor veel mensen inmiddels de derde week dat het thuiskantoor wordt bemand. Daardoor verandert er een hoop in de wereld. Zo wordt er onder andere een stuk minder gestreamd.

Maar, als we streamen, streamen we veel vaker klassieke muziek dan voorheen. Nederlanders streamen 10 procent meer deuntjes van Mozart, Bach en Dvořák. Landen waar het COVID-19 virus harder toeslaat, streamen zelfs nog meer klassieke muziek. In Frankrijk is het met veertig procent toegenomen, in Spanje met 20 procent en de Engelsen streamen 15 procent meer klassiek werk.

Minder streamen en downloaden


Olieprijs onder druk, hoe komt dat?

Olieprijs onder druk, hoe komt dat?

Een basisbegrip in de economie is dat de prijs van grondstoffen afhankelijk is van vraag en aanbod.

Foto van ''

VANDAAG, 11:59

Heerst er momenteel al een coronacrisis, komt hier bovenop ook nog een oliecrisis. 9 maart 2020 is een behoorlijk zwarte dag voor de olieprijs geworden, want toen daalde de olieprijs met maar liefst 30 procent. En nu?

De daling is al jaren niet gezien op de oliemarkt. Vanwaar deze sterke daling en hoe wordt de prijs van olie bepaald?

Olie en de wereldeconomie


Lief! Nederlands dierenpark verwelkomt nieuwe cheetahs

Lief! Nederlands dierenpark verwelkomt nieuwe cheetahs

Een nieuw cheetahgezin woont sinds een paar dagen in Nederland | Foto: ZooParc Overloon

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:11

Nederland heeft sinds kort een paar nieuwe inwoners. ZooParc in Overloon verwelkomde namelijk vijf nieuwe cheetahs in het park.

De vijf roofdieren zijn pas een paar dagen in het Brabantse park en komen uit Frankrijk. Het gaat om moeder Asali en haar vier kinderen. In een persbericht meldt het park dat de dieren na een korte wenperiode nu ook het buitenverblijf mogen verkennen.

Geschikte ruimte in Brabant


Deze week nog koud, volgende week weer lentetemperaturen

Deze week nog koud, volgende week weer lentetemperaturen

Het blijft deze week nog even koud maar volgende week wordt het weer lente! | Foto: Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:29

Het mag dan inmiddels alweer lente zijn, dat maart zijn staart roert moge duidelijk zijn. Waar we vorige week op hypothetische terrasjes konden zitten, vroor het vannacht ineens flink.

In Hupsel (Achterhoek) heeft het KNMI in de nacht van zondag op maandag -6,6 graden gemeten. Daarmee was het de koudste nacht in Nederland meer dan een jaar tijd, meldt Weeronline. Vorig jaar werd op 31 januari -9 graden gemeten in het Groningse Nieuw-Beerta.

Matig vriezen


Geen EasyJet-vluchten meer voor onbepaalde tijd

Geen EasyJet-vluchten meer voor onbepaalde tijd

EasyJet houdt de vloot voorlopig aan de grond | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:49

Mocht je de hoop hebben binnenkort met easyJet toch naar een ander deel van de wereld vliegen, dan zal dat toch even moeten wachten. De Britse prijsvechter staakt namelijk per direct alle vluchten.

De luchtvaartonderneming noemt als reden de ongekende reisbeperkingen die door landen zijn opgelegd in reactie op het coronavirus en de invoering van lockdowns in veel Europese landen. EasyJet blijft naar eigen zeggen samenwerken met overheden om op hun verzoek reddingsvluchten uit te voeren.

Geen nieuwe vliegdata


Besmettingen China neemt af, piek doden in VS over twee weken
Likeability of5

Besmettingen China neemt af, piek doden in VS over twee weken

President Trump tijdens zijn toespraak | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:54

De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken.

De regels voor het behouden van „sociale afstand" tot elkaar blijven van kracht tot 30 april. Dat heeft de president zondag (lokale tijd) bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Richtlijnen van kracht


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Video's president Brazilië verwijderd door Twitter
Likeability of5

Video's president Brazilië verwijderd door Twitter

De Braziliaanse president handelt volgens Twitter in strijd met de richtlijnen | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:34

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft twee video's op Twitter gezet die door het medium weer zijn verwijderd. Bolsonaro overtreedt volgens het bedrijf de richtlijnen.

Het staatshoofd uit in de filmpjes zijn twijfels over nut en noodzaak van quarantainemaatregelen in de strijd tegen verdere verspreiding van het coronavirus.

In strijd met instructies


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Bedrijf levert beademingsapparatuur, Defensie houdt achter

Bedrijf levert beademingsapparatuur, Defensie houdt achter

Er moet op korte termijn beademingsapparatuur komen | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:59

Defensie beschikt over cruciale beademingsapparatuur die nodig is om extra mobiele intensive care units (MICU’s) mee uit te rusten, en houdt deze achter.

De MICU’s zijn nodig om ernstig zieke patiënten over de nog beschikbare ic-bedden te verdelen. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money.

Niet beschikbaar