In het nieuws

Nieuw: de minister van Gehandicaptenzaken

Fotograaf: Stijn Ghijsen. Bron: KRO-NCRV

Foto van 'Cerise van Vliet'

17 JUN 2019

Het is een spannende dag voor Boaz, Rick, Sandra, Thijs, Sven en Frances. De zes staan vanavond centraal in een liveshow op NPO1, waarin een minister van Gehandicaptenzaken wordt gekozen.

Zo’n minister die zich alleen maar bezig houdt met zaken die gehandicapten in Nederland aangaan, is er op dit moment nog niet. „Ieder ministerie heeft een beetje gehandicaptenzaken onder z’n hoede”, zegt presentatrice Lucille Werner hierover. „En dat is nou juist het probleem. Met overal een beetje maak je het niet urgent genoeg.” Zij wil in Nederland een ministier van Gehandicaptenzaken, zoals die er in het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië al is.

Mensen met en zonder handicap hebben zich verkiesbaar gesteld en tijdens de liveshow wordt de minister gekozen. Van de 120 mensen die deze functie dolgraag wilden, zijn Boaz Spermon, Rick Brink, Sandra Ballij, Thijs de Lange, Sven Romkes en Frances Vereijken gekozen. We stellen ze graag even aan je voor:

Rick Brink. Fotograaf: Stijn Ghijsen. Bron: KRO-NCRV

Rick

Wie ben je?

„Ik ben Rick Brink, ik ben 33 jaar en woon in Hardenberg. In het dagelijks leven werk ik in de zakelijke dienstverlening en ben ik graag op de voetbalvereniging. Ik zie er iets anders uit, want ik heb osteogenesis imperfecta. Hierdoor heb ik broze botten en ben ik kleiner dan gemiddeld.”

Waarom moet jíj de minister van Gehandicaptenzaken worden?

„Omdat ik vind dat veel goed gaat in ons land, maar het kan gewoon beter. Om die dingen beter te maken, heb ik concrete doelen. Ik wil het verschil maken voor de ruim twee miljoen mensen in Nederland die een handicap hebben.”

Wat wil je veranderen?

„Ik wil dat kinderen met een handicap gewoon mee kunnen spelen met hun vriendjes. Dat ze zelfstandig zijn en weerbaar worden. Hiervoor is meer maatwerk en zijn meer voorzieningen nodig. In de politieke arena kan je het verschil maken.”

Sandra Ballij. Fotograaf: Stijn Ghijsen. Bron: KRO-NCRV

Sandra

Wie ben je?

„Ik ben Sandra Ballij en ik ben 37 jaar. De afgelopen twaalf jaar ben ik actief geweest als social entrepreneur, dat is eigenlijk een ondernemer die bezig is om maatschappelijke impact te realiseren. Zo heb ik een restaurant in het donker opgericht, waar alleen maar blinden werken, de experts van het donker.”

Waarom moet jíj de minister van Gehandicaptenzaken worden?

„Wat er nodig is, is daadkracht en dat heb ik. Er zijn al superveel goede ideeën en dat is altijd interessant, maar nu moeten we er ook echt wat mee doen. Ik heb al twaalf jaar ervaring op dit gebied, heb een breed netwerk opgebouwd en ken het hele speelveld. Ik ga niet alles alleen doen, maar heb een hele community om mij heen. Het is tijd om niet meer alleen maar te zeuren, we weten dat het shit geregeld is en het beter kan. Op dit moment is niemand eindverantwoordelijk en dan mis je focus. Ik ga dat veranderen.”

Wat wil je veranderen?

„Ik wil dat we met z’n allen anders kijken, anders denken en anders doen. Onder die drie pijlers vallen heel veel punten, die allemaal uit de praktijk komen. Veel hebben met arbeid te maken, maar als je werk wil regelen voor deze mensen moet je ook aan de slag met toegankelijkheid - zonder de juiste hulpmiddelen kan je niet werken - en met bijvoorbeeld onderwijs. Ik wil stoppen met kijken naar wat niet kan, concrete voorbeelden uit de praktijk aanpassen en het huidige systeem zo verbeteren.”

Sven Romkes. Fotograaf: Stijn Ghijsen. Bron: KRO-NCRV

Sven

Wie ben je?

„Ik ben Sven Romkes, ik ben 36 jaar en woon in Assen. Ik ben met een beperking geboren, maar heb er op latere leeftijd ook één bij gekregen. Ik ben spastisch sinds m’n geboorte, heb een chronische longaandoening en niet-aangeboren hersenletsel.”

Waarom moet jíj de minister van Gehandicaptenzaken worden?

„Nou, drie van de zes meest voorkomende beperkingen heb ik al, dus ik hoef nog maar de helft te leren kennen! Grapje natuurlijk, maar ik heb zelf zowel zichtbare als onzichtbare beperkingen, dus kan me in beide werelden heel goed inleven. Dat lijkt me een hele goede eigenschap voor de minister van Gehandicaptenzaken.”

Wat wil je veranderen?

„Op dit moment stroomt meer dan 60 procent van de mensen met een beperking uit uit een opleiding, naarmate de opleiding hoger wordt is dit zelfs meer dan 90 procent. Dat past niet bij Nederland vind ik en daar moeten we wat aan doen. De gemiddelde minister kent deze cijfers niet. Als ik ze noem, schrikken ze zich het apenzuur, doen ze onderzoek en komen ze geschrokken terug. De krapte op de arbeidsmarkt is nog nooit zo groot geweest, maar de mensen met een beperking worden niet meegerekend in de groep mensen ‘waar we uit kunnen kiezen’ voor een baan. Dit terwijl ze wel de capaciteiten en kwaliteiten hebben om banen te vervullen.”

Frances Vereijken. Fotograaf: Stijn Ghijsen. Bron: KRO-NCRV

Frances

Wie ben je?

„Ik ben Frances Vereijken en ik ben 25 jaar.”

Waarom moet jíj de minister van Gehandicaptenzaken worden?

„Omdat ik een broertje heb die ernstig meervoudig beperkt is, waardoor ik van jongs af aan heb gezien hoe het leven met een beperking is en wat daar allemaal bij komt kijken. Ik heb vorig jaar een masterstudie gedaan in Londen die focuste op dit onderwerp. Er is nu nog veel onwetendheid, we denken veel in hokjes. Maar als je de diagnose autisme hebt en niet helemaal in dat hokje past, dan weten mensen niet meer wat ze met je aan moeten. Ik wil de schakel zijn tussen de richtlijnen en hokjes en wat individuen echt nodig hebben.”

Wat wil je veranderen?

„Dat zijn in grote lijnen drie dingen: de beeldvorming, het maatwerk en de toegankelijkheid. Alles begint bij beeldvorming. We moeten een goed beeld neerzetten van mensen met een beperking in Nederland, want het beeld dat we nu hebben klopt niet. Dat vertaalt zich dan meteen door naar bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg, die wordt realistischer en focust meer op mogelijkheden. Ten tweede wil ik kijken naar het individu, wat deze persoon nodig heeft. Richtlijnen zijn handig, maar niet iedereen heeft hetzelfde nodig. Ten slotte wil ik dat de wereld toegankelijk wordt voor mensen met een beperking. Niet alleen fysiek zoals in gebouwen, maar denk ook aan informatie en communicatie. Voor mensen met een lichte verstandelijke beperking betekent dat dat we dingen als overheid misschien soms eens wat makkelijker moeten opschrijven.”

Thijs de Lange. Fotograaf: Stijn Ghijsen. Bron: KRO-NCRV

Thijs

Wie ben je?

„Ik ben Thijs de Lange, ik ben 21 jaar en woon in Zaandijk. In het dagelijks leven studeer ik taal en communicatie en Frans aan de universiteit van Amsterdam. Ik heb een milde vorm van cerebrale parese. Dat houdt in dat ik bij mijn geboorte zuurstofgebrek heb gehad en het deel van mijn hersenen is beschadigd dat het motorische aanstuurt. Ik heb moeite met de fijne motoriek, een beschadigd evenwicht en alles gaat net iets trager bij mij. Maar waar het lichaam achterblijft gaat de geest verder! Studeren gaat me prima af.”

Waarom moet jíj de minister van Gehandicaptenzaken worden?

„Omdat ik het leuk vind om voor andere mensen op te komen. Dat doe ik op mijn universiteit ook al, daar zorg ik dat anderen met een beperking krijgen wat ze nodig hebben. Daarnaast ben ik jong, maar heb ik al veel ervaring, weet ik snel wat nodig is en wie ik daarvoor nodig heb en heb ik er gewoon ontzettend veel zin in!”

Wat wil je veranderen?

„Ik wil vooral inzetten op bewustwording, laten zien dat iedereen een beperking heeft. Als je linkshandig bent en je moet rechts in het contact van de auto je sleutel steken, heb je ook een handicap. We zijn dus gewoon allemaal gelijk. Een jaar is kort, maar daarin kan ik wel hele simpele dingen veranderen zoals woorden die worden gebruikt. Denk aan ‘dagbesteding’. Dat vind ik een fout woord, want dan zeg je ‘die mensen doen niet echt mee, we geven ze iets waarmee ze een dag doorkomen’ terwijl ze net zo goed iets bijdragen.”

Boaz Spermon. Fotograaf: Stijn Ghijsen. Bron: KRO-NCRV

Boaz

Wie ben je?

„Ik ben Boaz Spermon en ik ben 35 jaar. Op mijn 28e kreeg ik MS en ging ik heel hard achteruit. In Nederland was ik uitbehandeld, maar ging naar het buitenland voor een behandeling. Sindsdien is de ziekte in remissie en ben ik deels hersteld. Lichamelijk ben ik nog wel beperkt. Ik kan maar zo’n 100 tot 400 meter lopen en wandel dan met een stok. Ik moet veel rusten, maar in m’n koppie zit alles gewoon goed.”

Waarom moet jíj de minister van Gehandicaptenzaken worden?

„Ik heb 28 jaar zonder beperking geleefd, dan merk je pas dat mensen je anders behandelen als je een beperking krijgt. Ik weet hoe het is en kan me inleven in de denkbeelden van iemand met, maar ook iemand zonder beperking. Daardoor kan ik die twee werelden verbinden en een brug slaan naar de politiek. Ik wil mensen inspireren om voor zichzelf op te komen en wil een spreekbuis zijn voor mensen die dat niet kunnen.”

Wat wil je veranderen?

„Ik wil dat het normaal is dat mensen anders mogen zijn. We hebben in Nederland zo’n twee miljoen mensen met een beperking, maar eigenlijk is iedereen beperkt op zijn of haar manier. De één alleen meer dan de ander. Nu wordt veel voor je beslist als je een beperking hebt en heb je weinig inspraak. Dat wil ik veranderen.”

Dat Boaz al politiek actief is, bewijst hij door de petitie die hij startte. Hij wil dat de Kamer een handtekening zet onder het Facultatieve Protocol van het VN-verdrag Handicap. Daarin staat dat mensen met een handicap rechtstreeks een klacht kunnen indienen bij het VN-Comité als het VN-verdrag Handicap niet wordt nageleefd. Het kabinet heeft het protocol niet ondertekend en de motivering daarvoor blijft al ruim 2 jaar uit.

Een jaar

Deze zes maken kans om minister van Gehandicaptenzaken te worden, wat (nog) geen officiële functie is in Den Haag, maar wel bij de KRO-NCRV. „Ze krijgen een contract van een jaar bij ons”, vertelt een woordvoerder. „In dat jaar krijgen ze alles wat ze nodig hebben om hun speerpunten uit te dragen.” Volgens kandidaat Rick is de minister in dat jaar „een minister met een camera”.

Als het aan de omroep ligt, komt de winnaar daadwerkelijk aan het hoofd te staan van een nieuw op te richten ministerie dat in Den Haag de belangen behartigt van Nederlanders met een beperking.

Stemmen

Mocht het niet zo ver komen, dan heeft Lucile Werner het onderwerp in ieder geval weer even goed op de kaart gezet en is de nieuwgekozen minister een influencer geworden. Maandagavond om 21.15 uur is de liveshow op NPO1 te zien en kan de kijker haar of zijn stem uitbrengen. Dat kan door te bellen of te sms’en. Degene met de meeste stemmen mag zich in ieder geval een jaar (maar misschien nog wel langer) minister van Gehandicaptenzaken noemen.


Boete van eigen deeg: Franse kok krijgt enorme naheffing

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

25 MIN

In je eigen restaurant mag je gerust een hapje mee-eten, toch? Dat dacht een kok op het Frans-Caribische eiland Guadeloupe ook, maar hij moet nu 14.000 euro betalen. 

De kok had de lunches niet aangegeven bij de belastingdienst en die ziet de maaltijden als loon in natura.

107 euro per lunch


Zorgpremies gaan omhoog: zo bespaar je op je uitgaven

Zorgpremies gaan omhoog: zo bespaar je op andere uitgaven

Foto: Lex van Lieshout | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

1 UUR

In september werd op Prinsjesdag bekendgemaakt dat de kosten van de zorgpremie in 2020 zullen stijgen. Net als eerdere jaren zullen Nederlanders vanaf het volgende jaar meer moeten betalen voor hun zorgverzekering.

Hoewel nog niet alle premies van alle zorgverzekeraars in Nederland bekend zijn gemaakt, weten we al wel de cijfers van enkele verzekeraars. Zo verhoogt DSW de premie met 6 euro per maand. Dat is het dubbele van wat het kabinet op Prinsjesdag had voorzien voor de stijgende premies voor het komend jaar. Maar: er voldoende stappen die je kunt ondernemen om te besparen op je uitgaven en andere verzekeringen om zo alsnog minder geld kwijt te zijn in 2020.

Duurdere zorgverzekering in 2020


Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’

Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’, maar...

Foto's: Dierenbescherming

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien en dus houden boeren hun dieren steeds diervriendelijker, zo blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers.

De Dierenbescherming verwacht komend jaar uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd.

Is dat wel zo’n mooi getal?


Wereldberoemd wollig schaap Chris overleden

Chris. / Facebook Little Oak Sanctuary.

Foto van 'Elselotte Smink'

1 UUR

Een schaap met zoveel wol, dat hij in het Guinness Book of Records kwam en er een kinderboek aan hem werd gewijd. Chris, het schaap dat de wereld overging met zijn vacht, is dinsdag overleden in Australië. 

Dat hebben de verzorgers van het merinoschaap bekendgemaakt op social media. „We zijn diepbedroefd over het verlies van deze lieve, wijze, vriendelijke ziel”, schrijven de verdrietige baasjes.

Zes jaar aan wol


Heerlijk herfstweer: donderdag wordt het 20 graden

Kom maar op met dat laatste vleugje zomer. / ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

3 UUR

Aanstaande zondag zeggen we vaarwel tegen de zomertijd en daar houdt het weer zich nog een keer keurig aan. In het zuiden van Nederland stijgt de temperatuur donderdag namelijk tot maar liefst 20 graden. 

Dat meldt WeeronlineNormaal is het zo'n 13 graden in deze tijd van het jaar. Vorig jaar was het in oktober ook geregeld warm. Op 13 oktober werd het zelfs 27 graden.

Woensdag al lekker


Basisschooljuf op non-actief na klachten over lijfstraffen

Kinderen moesten hun lunch op de vloer eten. Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

3 UUR

Een juf van groep 3 van basisschool De Voorzaan in Zaandam is voorlopig op non-actief gezet. Vanuit bezorgde ouders waren er klachten gekomen over lijfstraffen die de lerares zou hebben uitgedeeld. 

Kinderen werden geslagen met een stok en gekleineerd. Ook zouden ze hun lunch van de vloer hebben moeten eten.

Onderzoek gaande


GGD: gezondheidsrisico's door klimaatregels

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:40

Het is een tikkeltje dubbel. Het kabinet levert met het klimaatbeleid een bijdrage aan de gezondheid, maar sommige maatregelen kunnen weer gezondheidsrisico's met zich meebrengen.

Dat stelt de GGD op haar website. De dienst zegt een belangrijke rol te kunnen spelen bij het belichten van de risico's, ook op lokaal niveau.

Geluidsoverlast


Nederlands gedestilleerd weer op de (borrel)kaart

Credits: Douwe de Boer

Foto van 'Quincy Brouwer'

VANDAAG, 08:33

Goed nieuws voor liefhebbers van Nederlandse drank. Hooghoudt lanceert een nieuwe jenever. Hiermee wil de destilleerderij een nieuwe doelgroep aanboren.

De evenementlocatie voelt aan als The Garrison – de Engelse pub uit de populaire serie Peaky Blinders. In het midden van de zaal staat een authentiek Engelse bar en de barmannen zijn geheel in roaring twenties-stijl gekleed. Een van hen is druk bezig met het bereiden van jenevermixen. Met zijn snor lijkt het net of Arthur Shelby himself de drankjes maakt.

In de Suikerfabriek in Groningen wordt de heruitvinding van jenever gevierd.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Alles over treinen op één platform te vinden

Alles over treinen op één platform te vinden

Erik de Zwart, bepakt en bezakt voor een treinreis. / Juri Verstappen

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 07:45

Video’s, reisverslagen, documentaires over treinen, maar ook boeken en magazines. Dat is vanaf dinsmiddag allemaal te vinden op het platform 24Trains.tv.

Hij stond al aan de wieg van TMF en Radio 538 en is sinds mensenheugenis voorzitter van stichting Top 40. Erik de Zwart komt vandaag met weer iets nieuws: 24Trains.tv. Op dit online streaming platform combineert De Zwart met zijn team video’s met magazines en boeken. Het onderwerp: treinen en alles wat je daar maar bij kunt bedenken. „Alles verzameld op één plek. Een kruising tussen Netflix en Blendle”, zo noemt hij het zelf. De Zwart lanceert 24Trains.tv dinsdagmiddag om 17.30 uur in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Op de site is nu alleen een klok te zien, die terugloopt naar nul. Maar aan ov-krant Metro wil de man die jarenlang tv-programma’s maakte zijn treinnieuws alvast wel kwijt.

Wereldprimeur


Homohuwelijk en abortus niet meer illegaal in Noord-Ierland

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:43

Noord-Ierland liep nog een stapje achter op andere delen van Groot-Brittannië, maar vanaf nu zijn het homohuwelijk en abortus (onder bepaalde voorwaarden) er ook toegestaan.

Wetten die de veranderingen mogelijk maken, zijn dinsdag van kracht geworden.

Niet meer illegaal


Fred laat z'n stylingshandjes weer wapperen

Fred van Leer hier in de kast / TLC

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 06:05

Iedereen heeft een beste versie van zichzelf, soms zit het alleen ergens verstopt. In het nieuwe seizoen van Alles uit de Kast steekt Fred van Leer z'n stylingsarmen weer uit de mouwen om de vrouwen te laten shinen.

Bel je met Fred, dan lijkt het na seconde drie al alsof je gezellig met hem aan de thee zit, of een wit wijntje. ,,Hé vriendin, wat leuk dat je belt!”, klinkt zijn kenmerkende vrolijke stem vanuit Rotterdam. Vol enthousiasme en verrassende intonaties vertelt hij over het nieuwe seizoen Alles uit de Kast dat vanaf vanavond weer op TLC te zien is. Achttien vrouwen die verschillen als thee en wijn helpt hij aan een nieuwe outfit. Bovenal doen en hij zijn team er alles aan om die beste versie van henzelf terug te vinden. ,,Deze vrouwen zijn stuk voor stuk prachtig wat ze helaas niet altijd willen of kunnen zien. Door ze opnieuw naar zichzelf te laten kijken, gebeurt er een hoop moois.”

Verslonst


Status van de mythische ruimtemissie Artemis

Mythische ruimtemissie Artemis en de eerste vrouw op de maan

Ruimtepakingenieur Kristine Davis tijdens de NASA presentatie van de pakken op 15 oktober. Foto: NASA

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 05:57

NASA presenteerde recent de ruimtepakken voor project Artemis en wil binnen vijf jaar de eerste vrouw op de maan zetten, maar is dat wel realistisch?

Toen de Griekse oppergod Zeus aan zijn dochter Artemis vroeg wat zij het liefste wilde hebben moest hij lachen om haar antwoord: eeuwige maagdelijkheid. Dat, en een zilveren boog zodat ze altijd kon jagen. Artemis kreeg als we de verhalen geloven haar zin, of de Amerikaanse president dat ook krijgt is nog maar de vraag.

Status van de mythische ruimtemissie Artemis

Christina Koch tijdens haar ruimtewandeling. Foto: NASA


Zo geniet je optimaal van de ‘vallende sterren’-regen

Tekst: Kleed je warm aan en zoek een donkere plek op: er komt een meteorenregen aan! / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

VANDAAG, 05:55

Liefhebbers van vallende sterren kunnen hun wekkers weer zetten: er komt namelijk weer een sterrenregen aan!

Rond deze tijd van het jaar vliegen de Orioniden weer langs de aarde. Over de hele wereld zijn talloze vallende sterren te zien. Althans, vallende sterren zijn het eigenlijk niet. „Het lijkt op een ster, omdat het licht geeft”, legt Weeronline meteoroloog Yannick Damen uit. „Dat is ook wel de enige relatie. Het zijn kleine stofdeeltjes van een komeet die in onze atmosfeer binnenschieten.” In dit geval komen de stofdeeltjes van de planeet Halley vandaan, legt Damen uit. „Zodra ze onze atmosfeer binnenkomen, verbranden ze niet echt maar ontstaat er een soort elektrische lading. Daardoor gaan ze gloeien.”

Stofdeeltjes


Sue zwanger van 22ste kind

Sue zwanger van 22ste kind

Sue zwanger van 22ste kind. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Waar de ene ouder al snel zijn handen vol heeft aan überhaupt meer dan één kind, krijgen de Engelse Sue Radford (44) en haar man Noel (48) er maar geen genoeg van. Sue is namelijk in verwachting van haar 22e kindje. Ja, dat lees je goed!

Op hun populaire Youtubekanaal The Radford Family toont het stel bewijs: een echo. Sue is momenteel vijftien weken zwanger en hoopt binnenkort te kunnen vertellen of ze een jongetje of een meisje verwachten. Als het een meisje wordt, heeft het stel elf jongens en elf meisjes.

Inkomsten


Ex-politiechef doet aangifte tegen Grapperhaus
Likeability of3

Ex-politiechef doet aangifte tegen Grapperhaus

Ex-politiechef doet aangifte tegen Grapperhaus. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Fatima Aboulouafa, de weggestuurde Leidse politiechef, heeft aangifte gedaan van smaad en laster tegen minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. 

Dat bevestigt haar juridisch adviseur Karim Aachboun na berichtgeving van de NOS.

Kritiek


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Facebook krijgt een make-over, werkt dat?

Facebook krijgt een make-over, werkt dat?

Het bedrijf is nu bezig met het testen van de zogeheten ‘dark mode’. /Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Facebook wil een aantal veranderingen aanbrengen aan het platform. Dat werd in mei dit jaar aangegeven. Het bedrijf is nu bezig met het testen van de zogeheten ‘dark mode’.  

We zijn er allemaal wel eens schuldig aan: veel te lang scrollen door onze timeline. Vooral ’s avonds wanneer we in bed liggen. En dat is natuurlijk niet goed voor onze ogen. Maar, het nieuwe design van Facebook zou onze ogen meer rust moeten geven.

Het bedrijf is bezig met een make-over van de website, waarin de blauwwitte pagina is veranderd in een compleet zwarte versie. Dat is de zogeheten ‘dark mode’. Via social media laten enkele mensen weten dat ze deze nieuwe versie kunnen uittesten, maar niet iedereen is even enthousiast. Sommigen vinden het te duister. Maar het merendeel is enthousiast over de 'dark mode'. Gelukkig kunnen gebruikers die het niets vinden weer terugschakelen naar de originele versie.


55 olifanten sterven in Zimbabwe van honger
Likeability of3

55 olifanten sterven in Zimbabwe van honger

55 olifanten sterven in Zimbabwe van honger. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In een wildpark in het westen van Zimbabwe zijn sinds september zeker 55 olifanten gestorven aan honger veroorzaakt door droogte. Dat liet het nationale park maandag weten. 

Een woordvoerder zei dat de dieren waren gestorven in de buurt van waterbronnen verspreid over het nationale park Hwange, een teken dat ze lange afstanden hadden afgelegd om toegang te krijgen tot water.

Onderzoek toonde aan dat ten minste 55 olifanten waren gestorven wegens gebrek aan voedsel en water in het park, dat de grootste olifantenkudde van 50.000 dieren herbergt.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

John Bercow.

Johnson mag brexitstemming niet herkansen

John Bercow. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

John Bercow, de voorzitter van het Lagerhuis, geeft geen toestemming voor een nieuwe stemming op maandag over de brexitdeal van premier Boris Johnson. 

Johnson wilde eigenlijk op zaterdag al parlementaire goedkeuring voor de overeenkomst die hij vorige week sloot met de EU, maar daar staken parlementariërs toen een stokje voor.

Amendement