Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 jun 2019
Leestijd: 1 minuut

Big data inzetten bij bestrijden drugscriminaliteit

Gemeenten, provincies, politie, Openbaar Ministerie, FIOD en de Belastingdienst gaan data van allerlei bronnen gebruiken om sneller drugscriminaliteit op te sporen. Dat zegt directeur Ad van Mierlo van de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland in het Financieele Dagblad.

Verdachte patronen

Door data te combineren komen er sneller verdachte patronen naar boven, schetst Van Mierlo. Als voorbeeld noemt hij ondernemingen die actief zijn rond een jachthaven en online te vinden zijn, maar niet bij Belastingdienst bekend zijn.

Maar er gaat bijvoorbeeld ook gekeken worden naar vliegbewegingen bij kleine luchthavens, naar de vestigingsplaats van een motorclub of de mogelijkheid om met cryptovaluta te betalen.

Individuele boeven

„Het simpelweg opsporen van individuele boeven volstaat niet meer. We komen aan de voorkant van de criminaliteit", aldus van Mierlo. „Soms lukt dat al via enkele simpele muisklikken, vaker vallen veel puzzelstukjes samen door het combineren van data."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.