Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 25 jun 2019
Leestijd: 1 minuut

Rusland terug in Raad van Europa: ‘Vreemde beloning’

Ondanks diverse oproepen uit Nederland krijgt Rusland na een onderbreking van vijf jaar weer stemrecht in de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE). Het orgaan heeft in een vergadering hierover een resolutie aangenomen.

Inlijving van de Krim

Vanwege de inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim door Moskou in 2014 werd de achttien Russische volksvertegenwoordigers in PACE hun stemrecht ontnomen. In reactie staakte Moskou in 2017 zijn financiële contributie en boycotte het de bijeenkomsten.

Voor Nederland lag het stemrecht gevoelig, zei Pieter Omzigt. „Moskou mag niet wegduiken in de zaak rond MH17", verwees Omtzigt naar de Russische weigering volledig mee te werken aan het onderzoek naar het neerhalen van de vlucht.

Met open armen

Stichting MH17 spoorde eerder deze week nog aan om Rusland buiten de deur te houden. „We vinden het wel heel erg vreemd dat Rusland met open armen wordt ontvangen in de Raad van Europa”, zo stelde Piet Ploeg eerder deze week nog tegenover Hart van Nederland. „Terwijl ze in feite gewoon een resolutie van de Veiligheidsraad in de wind slaan. Dat vinden wij niet acceptabel! Als het gedrag van Rusland wordt beloond met het stemrecht in de Raad, dan vind ik dat vreemd overkomen.”

De Raad van Europa, gevestigd in Straatsburg, Frankrijk, is de grootste organisatie van staten op het Europese continent. Het is 70 jaar geleden opgericht en brengt 47 lidstaten samen. Samen met het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) zorgt de Raad van Europa ervoor dat de mensenrechten van ongeveer 830 miljoen burgers in de lidstaten worden gerespecteerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.