Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 17 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Verbod op rookruimtes lijkt op handen

Het zou heel goed kunnen dat rookruimtes binnenkort helemaal uit uitgaansgelegenheden verdwijnen. Advocaat-generaal Vlas adviseert de Hoge Raad om een verbod in te stellen. Doorgaans wordt het advies van een advocaat-generaal opgevolgd door de Hoge Raad

„Een ieder die een horeca-instelling betreedt of wil betreden moet gevrijwaard worden van iedere mate van blootstelling aan tabaksrook”, zo stelt Vlas volgens de NOS in het advies.

Drie argumenten

Vlas draagt drie argumenten aan voor het verplicht laten verdwijnen van de ruimtes in horecagelegenheden. Zo meent hij dat veel niet-rokers sociale druk voelen om mee te gaan naar het rookhok.

Daarnaast kan ook een goed afgesloten rookhok niet voorkomen dat er rook vanuit het hok het café of de club in komt. Tot slot noemt hij ook het argument dat het personeel wordt blootgesteld aan de rookgeur als het hok schoongemaakt moet worden.

Elf jaar

Komende maand is het elf jaar geleden dat het rookverbod werd ingesteld. Rookruimte zijn daarop de uitzondering. De niet-rokersvereniging Clean Air Nederland (CAN) heeft in het verleden al een rechtszaak aangespannen tegen die uitzonderingsregel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Verbod op rookruimtes lijkt op handen
Sluiten