Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Petitie: verplicht EHBO-les op middelbare school

De Heimlich greep, een verband aanleggen of reanimeren. Als het aan Het Rode Kruis en Schok & Pomp ligt, een organisatie van artsen die kennis en ervaring heeft van de Spoedeisende hulp, dan wordt EHBO een vast onderdeel op school. Op middelbare scholen welteverstaan. De twee hopen maandag genoeg handtekeningen te verzamelen met hun petitie. Bij minstens 40.000 handtekeningen komt het onderwerp op de politieke agenda.

Levens redden

„Na een ongeval telt iedere minuut. Als meer mensen weten hoe zij op de juiste manier kunnen helpen, kunnen levens worden gered", leggen de initiatiefnemers uit. „In Nederland heeft maar 17 procent van de bevolking een geldig EHBO-certificaat, terwijl iedereen in een situatie terecht kan komen waarbij EHBO-kennis nodig is. Vooral bij levensbedreigende situaties als een hartstilstand, herseninfarct of ernstige bloeding."

EHBO-les wordt nu wel al gegeven, maar nog niet op alle scholen. „Uit onderzoek onder jongeren blijkt dat bijna de helft op de basis- en middelbare school nog nooit EHBO-onderwijs heeft gehad."

Marieke Schaik, directeur van het Rode Kruis hoort regelmatig verhalen van kinderen. „Dat ouders onwel werden en zij niet wisten wat zij moesten doen", zegt Schaik. „Dat wil je natuurlijk voorkomen en dat kan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.